brasi Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Cześć. Wymieniłem ostatnio wolnobieg, korbę i łańcuch w swoim starym rowerze. Ma przerzutki Shimano SIS i pojawił się taki problem, że na największej zębatce łańcuch obciera mi o zewnętrzną część prowadnika. Śrubka H jest wykręcona maksymalnie i siłą rąk nie mogę jej już więcej przesunąć do zewnątrz. Naciągałem linkę tak jak piszą w poradnikach na najmniejszej z przodu i największej z tyłu. Nowa korba ma identyczną liczbę zębów jak stara. Myślałem, że może jej nie dokręciłem, ale jest dokręcona do końca. Macie jakieś pomysły? Nowe korby są trochę szersze i zakres tej przerzutki tego nie obejmie czy co?
emcinek Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 mówisz, że wymieniłeś korbę. Na taką samą, czy jakiś inny model? Bo rożne korby, mają wymagane różne długości suportu. Może do tej nowej korby wymagany jest krótszy suport.
Ychu Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Jeśli zmieniłeś ilość zębów na korbie to to też może być przyczyna. Był ostatnio podobny temat , a może i taki sam nie pamiętam do końca Po zmianie korby nie dało się ustawić przerzutki i winny był suport.
Gość Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Za płytka korba do suportu. wymień korbę na tą samą podobną i będzie ok.
rzezniol Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 wymień korbę na tą samą podobną i będzie ok. Jak już korba jest kupiona to taniej wyjdzie wymienić suport na odpowiednio długi. Pozdro
Gość Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Jak korba jest nowa to można próbować zwrócić . Suport jest oryginalny, to mech. korbowy doszedł i to prze zeń jest problem a nie przez suport.
Ychu Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 No suport jest oryginalny i co z tego? Lepiej wyjdzie zmiana suportu bo zaoszczędzisz czas i nerwy na reklamacjach itp. Tym bardziej że suport to nie jest coś takiego co musisz kupić takie samo jak Ci się zajeździ bo inaczej każdy jeździł by na tych samych korbach co w oryginałach a po latach wiadomo że już takich nie dostaniesz.
rzezniol Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 @@arturross15, sorry ale skoro kolega brasi twierdzi ze przerzutka nie sięga dalej to korba nie jest nowa bo została już zmontowana ... Sprzedawca nie ma więc obowiązku przyjęcia towaru bo nie jest już pełnowartościowy i nowy ... niby dlaczego ma brać na siebie odpowiedzialnośc za niedopatrzenia klienta. Wiec mleko się rozlało ... najtaniej poznać parametry korby i wymienić suport, z długością osi odpowiednią do korby. Pozdrawiam
Gość Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Ale możliwe że to sprzedawca zasugerował taką a nie inną korbę i to on popełnił błąd. Jak jesteście tacy mądrzy to jeszcze na odległość zasugerujcie długość osi w suporcie jaką należy kupić. Ja się nie odważę. Za to wiadomo jaka korba jest potrzebna.
Ychu Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Nawet jeśli sprzedawca popełnił błąd to i tak pewnie nie przyjmie już tej korby po za tym zapewne powie że nie masz na niego dowodów. To czy to sprzedawca zasugerował to powie już autor tematu.
brasi Napisano 4 Czerwca 2015 Autor Napisano 4 Czerwca 2015 Korbę wybrałem sobie sam na allegro. Sądziłem, że każda o takiej samej liczbie zębów i na kwadrat będzie pasować. Suport mam z wiankami, w jakimś najlepszym stanie to on nie jest. A mógłbym go prosto zamienić na suport z łożyskami dobierając pod długość mufy? Mufa ma 68mm. Nowa korba to Shimano Tourney FC-M131 48-38-28. Teraz znalazłem sugerowaną długość osi suportu do niej: 122,5 +/-2mm, szkoda, że w opisie na tej aukcji co kupowałem tego nie podali to pewnie bym się nad jej wyborem zastanowił. Teraz mam ośkę ~126,5mm. Przykładowo taki suport http://allegro.pl/shimano-wklad-suportu-bb-un26-68-122-5-mm-suport-i5203512860.html będzie pasował w miejsce wiankowego?
aspectized Napisano 4 Czerwca 2015 Napisano 4 Czerwca 2015 Znajdz dokumentacje techniczna w pdf do korby. Po modelu na shimano/google znajdziesz W tych docsach podaja dedykowane modele suportow do danej korby (czasem z tej samej grupy jest kilka korb rozniacych sie iloscia tarcz, zebow) Mialem tak, gdy zmienialem korbe. Wszystko sie udalo zrobic zdalnie, ale trzeba kupowac pasujace do siebie czesci zestawow :-)
brasi Napisano 4 Czerwca 2015 Autor Napisano 4 Czerwca 2015 Znajdz dokumentacje techniczna w pdf do korby. Po modelu na shimano/google znajdziesz W tych docsach podaja dedykowane modele suportow do danej korby (czasem z tej samej grupy jest kilka korb rozniacych sie iloscia tarcz, zebow) Mialem tak, gdy zmienialem korbe. Wszystko sie udalo zrobic zdalnie, ale trzeba kupowac pasujace do siebie czesci zestawow :-) Podają właśnie ten co podałem w linku. Dzięki Wam wszystkim za pomoc, mam nadzieję, że teraz będzie ok
Budzik1502 Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 Za płytka korba do suportu. wymień korbę na tą samą podobną i będzie ok. Jak korba jest nowa to można próbować zwrócić . Suport jest oryginalny, to mech. korbowy doszedł i to prze zeń jest problem a nie przez suport. Przy wymianie korby na nową powinno się także sprawdzić czy stary suport będzie się nadawał , jeżeli nie to także go wymieniamy. Autor tego tematu niestety tego nie wiedział , ale nigdy w życiu bym mu nie doradził żeby oddać nową korbę i szukać takiej samej jak poprzednia. Po za tym jak możesz stwierdzić że "to mech. korbowy doszedł i to prze zeń jest problem a nie przez suport." Przecież to ewidentnie wina suportu i wymiana go na nowy pasujący wyjdzie taniej i mniej problemowo. Po za tym nie wiadomo w jakim stanie był poprzedni suport i wymiana go na pewno wyjdzie na plus. Szczerze mówiąc to bałbym się oddać swój rower do twojego serwisu ... Pozdrawiam
brasi Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Napisano 11 Czerwca 2015 Trochę nie bardzo kompatybilny jest ten suport do mojej mufy. Na szczęście z wielkim oporem, ale wszedł. W instrukcji jest napisane by najpierw wkręcić część główną suportu a później z drugiej strony ten plastikowy adapter, ale gdy tak robię suport idzie krzywo. Gdy najpierw wkręciłem ten adapter a później cały wkład to ułozyło się to na szczęście prosto. Trochę jednak wystaje z mufy, bo jak mocniej skręcę to oś obraca się z oporem. Co mnie najbardziej zirytowało to brak śrub mocujących korbę. Nie było ich ani w zestawie z suportem, ani w zestawie z korbą, Shimano chyba sobie jaja robi.
Budzik1502 Napisano 11 Czerwca 2015 Napisano 11 Czerwca 2015 Shimano chyba sobie jaja robi Nie Shimano tylko sklep w którym kupowałeś suport i korbę. Nie które sklepy ( stacjonarne lub internetowe ) dają w komplecie zaślepki i śruby w komplecie do korby, a nie które ich nie dają. Kiedyś jak kupowałem suport na kwadrat to także dostałem śruby w komplecie, także to w dużej mierze zależy od sprzedającego. Ty niestety masz nauczkę na przyszłość. Zanim coś kupisz na czym się nie znasz to poczytaj , dopytaj albo podjedz do serwisu żeby Ci doradzili i wycenili usługę. Nie musisz od razu u nich kupować i wymieniać korby, ale przynajmniej będziesz wiedział czego szukać po sklepach. A nie raz może się zdarzyć że w serwisie wyjdzie Ci podobna cena a nawet taniej. A co do twojego wystającego suportu to zrób zdjęcia jak bardzo wystaje po za mufę. Sam kiedyś miałem podobny problem, okazało się że gwint w mufie był zjechany.
copone Napisano 11 Czerwca 2015 Napisano 11 Czerwca 2015 I to ostatnie zdanie tyczy się także @brasi #...#
brasi Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Napisano 13 Czerwca 2015 Wystawał niewiele, szpara około milimetr po obu stronach od mufy. Czyli chyba byłoby ok. Coś mnie wzięło jednak na odkręcenie tego suportu i sprawdzenie gwintu. Niestety plastikowa lewa miska suportu już jest bezużyteczna. Zjechał się na niej gwint i nie chce się ani wkręcić z powrotem ani wykręcić. Chyba pozostaje mi odstawić ten suport, kupić krótszą ośkę i założyć z powrotem suport wiankowy. Bo próbować naprawiać ten gwint mufy to pewnie będą duże koszty, a rower jak już pisałem jest stary Giant GSR300 za którego dałem 80zł na giełdzie. Stare miski wkręcały się normalnie
brasi Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Napisano 13 Czerwca 2015 Kolega rzezniol nie pomylił tematu? Pisałem, że Giant. Udało się wkręcić ten suport Wyczyściłem dokładnie mufę, wkręciłem jeszcze raz stare miski i wykręciłem. Zostało na nich kilka "nitek" metalu z gwintu nie wiem czy mufy czy misek. Po tym zabiegu nowy suport wkręcił się do końca bez większego oporu i układał się od początku prosto, następnie wkręciłem plastikową lewą miskę mimo, że ma uszkodzony gwint ułożyła się od początku prosto na wkładzie i dokręciła do końca. Całość siedzi sztywno, jest ok. Zaniedbałem doczyszczenie gwintu mufy i stąd te problemy, na szczęście głupi nic nie uszkodziłem
rzezniol Napisano 13 Czerwca 2015 Napisano 13 Czerwca 2015 Pisałem, że Giant. Gdzieś mi to umknęło Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.