Skocz do zawartości

[napęd] luz na pedałach

zsolpyW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Reaktywuję stary rower do jazdy. Wymieniam części na rozsądnie tanie, nie chcę inwestować.

Prezentuje się on tak

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/50a1721c1ea20b19.html

:D

Z tego co się z forum wywiedziałem, min. łańcuch jest do wymiany. Na 25,4cm ma ok 3 mm nadmiaru.

Gdy nim ostatnio jeździłem, pamiętam że był taki luz na pedałach. Po zatrzymaniu pedałów, gdy ponownie naciskałem na pedał, pokonywał najpierw drogę bez  oporu i następnie zaczynało ciągnąć.

Proszę o odpowiedź na poniższe:

- powyższy objaw to zużycie łańcucha, czy raczej napędu też ?

- jeśli napęd, proszę o polecenie taniego i sensownego napędu (3x7)

- łańcuch  - jest w sprzedaży łańuch juz zakuty ? P&P- zakładam i jade ??

thx :)

Napisano

Prezentuje się on tak

Ja tam nic nie widzę - błąd 404. To więc oznacza, ze nie prezentuje się on wcale? :D

No właśnie. Te Twoje przygody brzmią jak luz na łańcuchu. Może być też luz na bębnie.

Jak rozumiem chciałbyś kupić łancuch zakuty na amen...hmm wiesz co ja jednak wolę szybkozłączkę. Nie raz nie dwa trzeba łancuch zdjąć (smarowanie, czyszczenie i te sprawy) i nie trzeba rozkuwać go rozkuwaczem, jeno rozpiąć szybkozłączkę. Nie zauważyłem też (a  stosuję ten patent od dawna) aby wpłynęło to na wytrzymałośc i jakośc pracy łancucha.

Wiec ja bym wywalił łańcuch, kupił nowy z szybkozłączką, założył i good night and good luck.

Napisano

Ach to jest TEGO typu rower :D

No więc pomyśl czy hest sens w niego inwestować...te bajeczne rozwiązanie pseudo amortyzujące widywałem w rowerach tzw marketowych na początku lat 00 i końcówce 90. Straszne dziadostwo - tylni trójkąt błyskawicznie łapał luzy poprzeczne, czego źródłem było mocowanie dampera do niego przez te dwa zaawansowane technologicznie płaskowniki metalowe...tam wszystko wędrowało swoją drogą...

Obawiam się wiec, że luzy w napędzie moga być i będą przyczyną beznadziejnego rozwiazania tylnej amortyzacji.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...