stawek Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 Witam. Dopiero co załatwiłem sprawę z wadliwym hamulcem,a dzisiaj pojawił się kolejny problem. Przy pedałowaniu słychać regularny stukot, można by rzec że jedno stuknięcie na pełny obrót pedałem. Zaczyna mnie to po woli irytować bo dbam o niego najlepiej jak się da, a tu takie numery :/ Przebieg to jedyne 900km. Jazda tylko po asfalcie i w dodatku jeszcze nie widział wody/deszczu. Od czego zacząć swoje "badania" ? Co powinienem sprawdzić na początku aby trafnie stwierdzić co jest do wymiany/naprawy ? Chciałem dokręcić pedały bo myślałem, że może śruby mocujące je do suportu ? się poluzowały, ale były mocno dokręcone. Tutaj niestety kończą się już moje umiejętności i wiedza. Nie chcę jeszcze bardziej pogorszyć sprawy dlatego najpierw wolałem was prosić o pomoc.
stawek Napisano 3 Czerwca 2015 Autor Napisano 3 Czerwca 2015 Koledzy, a powiedzcie mi jakie klucze będą mi potrzebne aby dobrać się do suportu ? Może wystarczy go nasmarować i problem z głowy ?
radziuGD Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Złap ręcyma za za obie korby i pouginaj jednocześnie góra/dół. Jeśli jest luz, to dokręć ramiona.
stawek Napisano 3 Czerwca 2015 Autor Napisano 3 Czerwca 2015 Złap ręcyma za za obie korby i pouginaj jednocześnie góra/dół. Jeśli jest luz, to dokręć ramiona. Nie ma luzu. Koledzy, a powiedzcie mi jakie klucze będą mi potrzebne aby dobrać się do suportu ? Może wystarczy go nasmarować i problem z głowy ?
Nepalczyk Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Ale jaki to ten suport? kwadrat / octalink / HTII?
stawek Napisano 3 Czerwca 2015 Autor Napisano 3 Czerwca 2015 A bo ja wiem Chyba kwadrat. Po specyfikacji nie można sprawdzić ? http://www.kross.pl/pl/2014/cross/evado-5-0
stawek Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Napisano 5 Czerwca 2015 Sprawa się wyjaśniła. Wystarczyło dokręcić miski suportu. Tak na przyszłość. Powiedzcie mi proszę jaki klucz do ściągania korb i klucz do dokręcenia tego suportu jest mi potrzebny ? Chcę sam sobie kupić narzędzia aby na przyszłość uniknąć jeżdżenia po serwisach. Dacie jakieś konkretne linki ?
yarad Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 Tu masz opis zdejmowania korby i odkręcania suportu... Narzędzia rowerowe to ściągacz do korby i klucz do suportu - odpowiednie do systemu montażu zastosowanego w rowerze (kwadrat itd) Oba narzędzia należy jednak czymś obracać - przed zakupem zaplanuj czym. Właśnie przerabiam zdejmowanie korby, a że mechanik ze mnie przypadkowy i marny, to przedsięwzięcie okazało się prawdziwą drogę przez mękę. I w moim wykonaniu trwało z przerwami cały dzień :/ Problemem jest duża siła jakiej należy użyć, właściwie przy każdej interwencji rowerowej - na filmie wygląda to na łatwiznę, moje doświadczenia są zupełnie odmienne. Narzędzia powinny więc zapewnić możliwie długie "ramię" siły i być dobrej jakości... Na filmie ściągacz jest obracany długim imbusem 8 mm - o długości ok. 200 mm. Klucz do suportu jest kluczem nasadowym 1/2 cala - potrzebny jest zatem klucz/uchwyt do nasadek. Na filmie jest to pokrętło przesuwne (dostępne długości 200-300 mm), Jest też nakrętka, którą można chwycić kluczem nastawnym. Na allegro popularny jest także inny rodzaj ściągacza, inaczej "napędzany". http://allegro.pl/klucz-yc-216-sciagacz-do-korb-na-kwadrat-mocny-i5383667370.html Na zewnątrz jest wycięta nakrętka, więc można stosować klucz nastawny (ok. 16 mm). Alternatywa jest dosyć unikalna - można włożyć imbus 14 mm, ale występuje on chyba tylko jako klucz trzpieniowy nasadowy (obrót pokrętłem, grzechotką do nasadek, analogicznie jak klucz suportu).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.