Skocz do zawartości

[korba i wolnobieg] dobór przełożenia

Thorsten

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To raz jeszcze.

Cześć,

Chciałbym prosić o poradę w kwestii doboru przełożenia do roweru z kołami 26 ", wiem że to nietypowo, ale mam taki plan...

Mianowicie, została mi rama po rowerze górskim i chciałbym zrobić singlespeeda, ale mam wątpliwości czy wolnobieg 18 zębów + korba 46 zębów będą ok do sprawnej jazdy w mieście i lekkich podjazdów, czy szukać raczej 48?

Dzięki z góry.

Napisano

Pytanie w stylu "jaki mam wybrać rozmiar buta, bo nie wiem czy 42 nie będzie za ciasne?" Jak myślisz, da się na to odpowiedzieć na forum czy po prostu trzeba iść i przymierzyć?

Przecież nikt nie zna Twojej kondycji, przyzwyczajeń i stylu jazdy.

Napisano

Wiem że to jest względne, ale nie mam możliwości sprawdzenia, dlatego próbuje się czegos dowiedzieć. To może inaczej, czy będzie duża różnica miedzy 46T a 48T czy nie ma o co kruszyć kopii?

Napisano

Przy takim przełożeniu lekkie podjazdy i ruszanie to nie będą najszczęśliwsze momenty jazdy. Jeśli chcesz podjeżdżać, to jeszcze obniż przełożenie (chyba że podjazdy są naprawdę lekkie typu 3% i krótkie). Myślę, że przy takim przełożeniu użyteczny zakres prędkości jazdy to 20-35 km/h.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...