Thorsten Napisano 26 Maja 2015 Napisano 26 Maja 2015 To raz jeszcze. Cześć, Chciałbym prosić o poradę w kwestii doboru przełożenia do roweru z kołami 26 ", wiem że to nietypowo, ale mam taki plan... Mianowicie, została mi rama po rowerze górskim i chciałbym zrobić singlespeeda, ale mam wątpliwości czy wolnobieg 18 zębów + korba 46 zębów będą ok do sprawnej jazdy w mieście i lekkich podjazdów, czy szukać raczej 48? Dzięki z góry.
modrzew Napisano 26 Maja 2015 Napisano 26 Maja 2015 Pytanie w stylu "jaki mam wybrać rozmiar buta, bo nie wiem czy 42 nie będzie za ciasne?" Jak myślisz, da się na to odpowiedzieć na forum czy po prostu trzeba iść i przymierzyć? Przecież nikt nie zna Twojej kondycji, przyzwyczajeń i stylu jazdy.
Thorsten Napisano 26 Maja 2015 Autor Napisano 26 Maja 2015 Wiem że to jest względne, ale nie mam możliwości sprawdzenia, dlatego próbuje się czegos dowiedzieć. To może inaczej, czy będzie duża różnica miedzy 46T a 48T czy nie ma o co kruszyć kopii?
adriansocho Napisano 27 Maja 2015 Napisano 27 Maja 2015 Przy takim przełożeniu lekkie podjazdy i ruszanie to nie będą najszczęśliwsze momenty jazdy. Jeśli chcesz podjeżdżać, to jeszcze obniż przełożenie (chyba że podjazdy są naprawdę lekkie typu 3% i krótkie). Myślę, że przy takim przełożeniu użyteczny zakres prędkości jazdy to 20-35 km/h.
jack1104 Napisano 27 Maja 2015 Napisano 27 Maja 2015 Z dluzszymi podjazdami moze byc juz malo przyjemnie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.