emgi Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów. Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w wyborze rodzaju oraz najlepiej także konkretnego roweru. Od ok. 14 lat dzielnie (niestety coraz mniej) służy mi Giant Boulder 870 (opony semi slick / slick) . Nadszedł jednak czas na zmianę. Budżet jak w temacie, w okolicach 2500 zł. Przeznaczenie roweru: dominuje asfalt (85%); trasy leśne / szutrowe (10%) "piaszczyste/żwirowe" - raczej rzadko (< 5%). pokonywane dystanse do 90 km (średnio 40-60km). Wstępnie zastanawiałem się nad modelem Roam 1 DISC z 2015 firmy Giant, specyfikacja: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.1.disc.2015/17684/76316/#specifications Ew. Trek - FX 7.2 DISC ? 7.3 ? DS ? Może zrezygnować z hamulców tarczowych? Podsumowując: fajnie abym czasem mógł (bez istotnego uszczerbku dla komfortu i sprzętu także) zjechać też na jakąś leśną / polną ścieżkę oraz gdyby można było zamontować bagażnik i sakwy Chętnie poznam Wasze opinie... Jeśli w opisie brakuje jakiś danych, proszę o sygnał. Z góry dzięki i pozdrawiam !
Pitof Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 Witam, FX dobrze spisze się na asfalcie, ale poza nim jazda nie będzie komfortowa. W lesie i na polnej drodze ROAM poradzi sobie lepiej. Jest bardziej uniwersalną konstrukcją, zapewniającą większy komfort. Dodatkowo oferuje zauważalnie lepszy osprzęt. Zarówno w stosunku do 7.3 FX, jak i porównywalnego cenowo 8.3 DS.
emgi Napisano 23 Maja 2015 Autor Napisano 23 Maja 2015 Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Zdecydowałem się na Gianta Pozdrawiam
emgi Napisano 13 Września 2015 Autor Napisano 13 Września 2015 Nieco odświeżając temat - może komuś się przyda Po przejechaniu ok. 4 tyś km ( Giant Roam DISC 1 2015 ) uważam, że rower godny jest polecenia. Najsłabszym jego elementem jest chyba amortyzator - aczkolwiek używam go okazjonalnie, więc specjalnie mi to nie przeszkadza.. Napęd działa sprawnie. Hamulce także ok. No i jednak 28 cali (w porównaniu do wcześniej posiadanego Gianta z 26'') to jest to! . Gdyby ktoś miał jakieś bardziej szczegółowe pytania nt roweru, to zapraszam na PW. Pozdrowienia M.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.