Skocz do zawartości

[2000-2700] Cross ? Trekking ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów.

Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w wyborze rodzaju oraz najlepiej także konkretnego roweru.

Od ok. 14 lat dzielnie (niestety coraz mniej) służy mi Giant Boulder 870 (opony semi slick / slick) . Nadszedł jednak czas na zmianę.

Budżet jak w temacie, w okolicach 2500 zł.

Przeznaczenie roweru:

dominuje asfalt (85%);  trasy leśne / szutrowe (10%) "piaszczyste/żwirowe" - raczej rzadko (< 5%).

pokonywane dystanse do 90 km (średnio 40-60km).

Wstępnie zastanawiałem się nad modelem Roam 1 DISC z 2015 firmy Giant, specyfikacja:

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.1.disc.2015/17684/76316/#specifications

Ew. Trek

- FX 7.2 DISC ? 7.3 ?   DS ?

Może zrezygnować z hamulców tarczowych?

Podsumowując: fajnie abym czasem mógł (bez istotnego uszczerbku dla komfortu i sprzętu także) zjechać  też na jakąś leśną / polną ścieżkę oraz gdyby można było zamontować bagażnik i sakwy ;)

Chętnie poznam Wasze opinie... Jeśli w opisie brakuje jakiś danych, proszę o sygnał.

Z góry dzięki i pozdrawiam ! :)

Napisano

Witam,

FX dobrze spisze się na asfalcie, ale poza nim jazda nie będzie komfortowa. W lesie i na polnej drodze ROAM poradzi sobie lepiej. Jest bardziej uniwersalną konstrukcją, zapewniającą większy komfort. Dodatkowo oferuje zauważalnie lepszy osprzęt. Zarówno w stosunku do 7.3 FX, jak i porównywalnego cenowo 8.3 DS.

Napisano

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Zdecydowałem się na Gianta

Pozdrawiam :)

• 3 miesiące temu...
Napisano

Nieco odświeżając temat - może komuś się przyda :)

Po przejechaniu ok. 4 tyś km ( Giant Roam DISC 1 2015 ) uważam, że rower godny jest polecenia.

Najsłabszym jego elementem jest chyba amortyzator - aczkolwiek używam go okazjonalnie, więc specjalnie mi to nie przeszkadza..

Napęd działa sprawnie. Hamulce także ok. No i jednak 28 cali (w porównaniu do wcześniej posiadanego Gianta z 26'') to jest to! :).

Gdyby ktoś miał jakieś bardziej szczegółowe pytania nt roweru, to zapraszam na PW.

Pozdrowienia

M.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...