Skocz do zawartości

[150-200zł] zestaw w niedużym budżecie

Arczivald

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zamierzam zakupić do roweru podstawowy sprzęt i chciałbym zmieścić się w budżecie 200zł, mianowicie potrzebuję;

>> lampkę rowerową (przód + tył - najlepiej ładowane USB lub zwykle\)
>> licznik (najlepiej bezprzewodowy - choć nie musi)
>> zapięcie (najlepiej na kod)
>> uchwyt na telefon (?) (w tej chwili telefon 4.3", ale planuję 5.2")

Zestaw będę potrzebował do jazdy po polskich drogach - planuję raczej wytyczonymi drogami/szlakami oraz sporadycznie polami. Nie planuję się zapuszczać nie wiadomo gdzie ;)

@edit oraz zestaw prosiłbym możliwie w jednym sklepie.

Proszę o pomoc  :laugh: 

Napisano

Podpowiem CI ze sie nie zmiescisz z tym budżetem chcac kupic to wszystko.

Po pierwsze odpuść sobie jakiekolwiek zapiecie na szyfr - nie kupuj tego 

Po drugie z tak malym zapasem gotowki odpusc sobie licznik bezprzewodowy i dołóż do zapiecia albo lampki na przod.

Pokrowcow na telefon nie ma zbyt wiele dostepnych wybierz co CI bedzie pasowalo cenowo ale wedlug mnie lepiej byloby sobie teraz to darowac i dolozyc do innej czesci.

Lampki CI nie polece bo uzywam tylko Convoya S2+ za okolo 200 zl. wiec to juz caly Twoj budżet a tanszych nie uzywalem.

Zapiecie to poszukaj jakiegos tanszego U-Locka albo bardzo grubej linki - nie na szyfr.

Licznik na allegro znajdziesz - szukaj raczej sigmy przewodowej podstawowej.

Napisano

Porządny u-lock - około 150

Sigma na kabelku - około 70-80

Zestaw byle jakich światełek - około 40

Etui na telefon rowerowe - około 30

Dalej chcesz to wszystko kupić za 200 zł?

Napisano

powinna wystarczyć do w miare oswietlonego terenu zabudowanego ale bez dodatkowych swiatel miejskich/wiejskich przypuszczam ze szału nie zrobi...beda CIE widziec 

Napisano

Takie przednie lampki wystarczą praktycznie tylko do tego by być widocznym na drodze, a nie by samą drogę przed sobą oświetlić.

Na latarkę która przyzwoicie oświetli drogę trzeba przynajmniej 100zł, na convoy'a s2 z akcesoriami.

Jeżeli chodzi o tylną lampkę to ta sigma micro jest średnim pomysłem gdyż ma tylko jedną małą diodę. Lepiej jest wybrać coś co będzie miało większą powierzchnię która świeci i coś trochę mocniejszego.

Napisano

Witam. :icon_cool:

Opiszę Ci @Arczivald akcesoria które zakupiłem, używam i jestem z nich bardzo zadowolony. :thumbsup:

Ale po koleji:

-oświetlenie- posiadam lampki z sklepu "Biedronka", nie oczekiwałem od nich zbyt dużo, ale mogę powiedzieć że bardzo miło mnie zaskoczyły. Lampki świecą mocno, może nie oświetlają drogi, choćby jak się uprzeć to można powiedzieć że oświetlają w niewielkim zakresie. Jako lampki pozycyjne (informujące innych uczestników ruchu, o naszej pozycji na drodze) spisują się znakomicie. Każda z lampek posiada po 9 jasno świecących diód led, każda lampka posiada odblask. Zasilanie to 2xAAA, w opakowaniu znalazłem dwie baterie alkaiczne. Każda z lampek posiada trzy tryby świecenia. Obydwie lampki posiadają uszczelki. Prosty montaż. Instrukcja obsługii w zestawie. Jestem z nich bardzo zadowolony.

Koszt: jedna to około 15zł, dwie (przód i tył) to już 30zł.

-oświetlenie- montowane na bagażnik lampka tylna  Falcon Eye FE-3TL. Też mnie miło zaskoczyła. Mocno świeci, lampka posiada 2 jasno świecące diody led i duży bardzo dobrej jakości wg. mnie odblask. Montaż prosty. Zasilanie to 2xAA, baterie w zestawie, instrukcja również w zestawie. Lampka świeci w dwóch trybach. Polecam, ja z tej lampki jestem zadowolony. Uwaga: lampka nie posiada uszczelki, więc jak umiesz posługiwać się taśmą i nożyczkami, to zrobisz sobie dobre uszczelnienie.

Koszt: około 25zł.

-licznik- przewodowy liczik silikonowy z sklepu "Biedronka", również jak lampki zaskoczył mnie bardzo dobrą jakością. Prosty montaż. Zasilanie to: 1xCR2032, bateria w zestawie. Czujnik "łapie sygnał" magnesu z odległośći około 3-4mm u mnie, może nawet z 5mm, nie wiem dokońca bo nie mierzyłem ale tak na oko na pewno z tych 3-4mm. Instrukcja w zestawie. Posiada funkcje min.: aktualna prędkość, prędkość maksymalna, prędkość średnia, zegar, ma funkcje również czasu jak i kilometrów, ale nie zagłębiałem się w funkcje czasu i kilometrów. Uwaga: licznik nie mierzy chyba przejechanych kilometrów w trybie wycieczki, choć mogę się mylić bo jeszcze do końca go nie rozgryzłem. Posiada dwa przyciski, naciskając jeden z nich włącza się na chwile podświetlenie (przy okazji zmienia mi na wyświetlaczu z prędkośći aktualnej, na maksymalną prędkość, i dalej po kolejnym naciśnięciu na prędkość średnią. Silikonowa jest tylko obwódka wokoło licznika. Jestem z licznika zadowolony.

Koszt: około 15zł.

-zapięcie- polecam posiadany przez siebie łańcuch z zintegrowanym zamkiem Magnum 3106. Jestem z niego zadowolony. Kluczyk w zamku chodzi świetnie, w zestawie mamy pięć kluczyków. Długość łańcucha wynosi 85cm, a średnica/grubość sześciokątnych ogniw to 8mm. Łańcuch waży wg. tego co wyczytałem w internecie około 1,6 - 1,7kg. Czuć w rękach że łańcuch swoje waży, ale w trakcie jazdy nie odczuwam dodatkowego ciężaru jakim jest ów łańcuch. Propo zamka, otwierając zapięcie nie da się wyciągnąć kluczyka z zamka, można go dopiero wyciągnąć gdy zamkniemy zapięcie, wtedy kluczyk się obraca i możemy wyciągnąć kluczyk. Dla mnie to jest na plus, bo wiem że zapięcie jest zakmnięte gdyż mogę wyciągnąć kluczyk. Zapięcie wykonane w technologii "Double Bolt" czyli że chroni nawet przed najmocniejszymi szarpnięciami. Jedna rzecz mnie tylko dziwi, to że wszędzie w internecie pisze że łańcuch jest hartowany, ale na karteczce doczepionej do zapięcia, nie pisze nic o hartowniu, ale pisze za to o utwardzaniu. Wydaje mi się że to jest to samo, ale jeśli się mylę to niech ktoś znający się lepiej na materiałach metalowych jak i ich obróbce mnie poprawi. Ogólnie Magnum 3106 to według mnie godne polecenia zapięcie.

Koszt: około 100zł.

Razem: lampki (przód i tył) + lampka na bagażnik + licznik przewodowy + zapięcie= 30zł + 25zł + 15zł + 100zł= 170zł

Moim zdaniem to dobry zestaw.  :icon_wink:  Mam te produkty, polecam, ja jestem z nich zadowolony. :thumbsup:

W kwestii uchwytu na telefon, nie jestem w stanie Ci pomóc, gdyż nie używam takiego wynalazku. :002:

Pozdrawiam. :icon_cool:

Napisano

Pytanie czy potrzebujesz licznika i uchwytu na telefon jeśli z telefonu w uchwycie z odpowiednia aplikacją zrobisz fajny licznik z funkcja zapisu trasy

Napisano

@maly198101 wiesz, może i mógłbym tak zrobić, ale pamiętaj o baterii w smartfonach. Niestety posiadam w tej chwili telefon, który wytrzyma do 8 godzin przy drobnych pracach, koło 2 z nawigacją/endemondo czy inną aplikacją. Nawet przyszły telefon zszedł by pewnie prędko z baterii. Zastanawiam się nad powerbankiem przy telefonie i tylko jeśli znalazłbym jakiś odpowiedni to faktycznie mógłbym zrezygnować z licznika ;) Dzięki za podpowiedź :D

@PanRowerek a mógłbyś podać modele lampki i licznika z Biedronki? Oraz pytanie - czy przyczepianie tak krótkich zapięć do opony - w przypadku gdy mamy dostęp tylko zapięciem u koła, a nie ramy, nie jest zbyt niebezpieczne? o.o Pytam z ciekawości :D 

Napisano

Cześć. :)

Zapięcie nie jest krótkie, uwierz mi. Podam Ci przykłady jak ja zapinam rower:

1. Stojak typu wyrwikółko- wjeżdzam/wsadzam tylne kółko do stojaka, przeplatam łańcuch przez stojak jak i "tylny trójkąt ramy" mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi. Zapięcie starcza spokojnie. Dodatkowo starą linką spinam przednie kółeczko z ramą.

2. Stojak w kształcie odwróconego "U"- tu można śpiąć na trzy sposoby: zapinamy samą ramę, zapinamy tylne kółko i ramę, ostatni sposób ciut trudniejszy gdyż zapięcie ogranicza nas długością to przypięcie przedniego kółka wraz z ramą.

3. Słupy i latarnie: patrz punkt nr.2.

Zawsze pomaga mi stara linka jako dodatkowe zabezpieczenie kół.

Propo lampeczek i licznika z Biedronki, nie miały konkretnych nazw. Liczniki były tylko jednego typu, natomiast lampki różne były modele, lecz nie wszystkie z odblaskami. U mnie w Biedronce już nie widzę tych lampeczek i liczników. Szkoda, bo to naprawdę dobre produkty.

Jeśli macie czas to sprawdzczcie może u was jeszcze w Biedronkach będą.

Pozdrawiam. :)

Napisano

Trochę się boję tego Biedronkowego o.o Wolałbym już dopłacić za coś lepszego i być bezpieczny, że padnie mi przy pierwszych upadkach xD

Nad zabezpieczeniem jak najbardziej się zastanowię i pewnie znajdzie się w moim koszyku :D

Napisano
Niestety posiadam w tej chwili telefon, który wytrzyma do 8 godzin przy drobnych pracach, koło 2 z nawigacją/endemondo czy inną aplikacją

To moge zapytac jaki masz tel?albo jaki bedziesz mial??

Ja mam LG i przy wlaczeniu 4 roznych programow do monitorowania jazdy, moge tak jezdzic kilka godzin i jeszcze zostaje mi duzo baterii.

Pewnie padnie pytanie po co mi az 4 dzialajace progamy w tel... ano po to dla wlasnej ciekawosci i porownania jak dany program monitoruje moja jazde.

A telefon wożę w opasce na ramieniu chyba najbezpieczniejsze miejsce i zadnem kiepski uchwyt nie odczepi sie od kierownicy. 

Masz jeszcze liczniki i lampki z Lidl-a...o licznikach widzialem nawet w miare opinie nie wiem jak z lampkami...

Napisano

Telefon mam HTC DESIRE 500 i bateria swego czasu wytrzymywała długo, ale jest już zjechana jak i ekran, a inwestować w niego nie warto. Niedługo wymienię go na lepszy model :D Patrz -> Sony Xperia Z3

zostanę chyba przy; Magnum 3106, http://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/lampki-tylne/p,lampka-tylna-micro-zielona-sigma,45194.html#75539017 oraz http://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/lampki-przednie/p,lampka-przednia-led-gunner-titanium-kellys,209576.html

@Bym zapomniał, jeszcze bodajże to etui; http://allegro.pl/b077-etui-na-rower-roswheel-torba-na-telefon-i5305567843.html - niestety jest na ramę, ale przeboleję ;-;

Chyba, że ktoś jeszcze zaoferuje jakąś alternatywę :D Jestem otwarty, bo nie chcę być zawiedziony :c

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...