Skocz do zawartości

[Korba] Skrawki metalu przy mocowaniu pedałów

killy9999

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem wczoraj nowy rower (Unibike Vision). Po powrocie do domu wypatrzyłem dziwną rzecz. Mianowicie z mocowań pedałów wystają bardzo ostre skrawki metalu:

Img 7683

Ogólnie rzecz biorąc jedno wilekie WTF!? Ktoś widział kiedyś coś takiego? Czy to może świadczyć o tym, żeprzy składaniu roweru uszkodzono gwint w korbie?

Napisano

nie, pedały mają czworokątny chwyt na klucz 15 do dokręcania, korba ma okrągły otwór. Pedały sa wkręcone tak mocno, że czworokątna oś pedałów "wydarłą" nieco metalu z kobry. Gwint nie jest uszkodzony, i wszystko jest okej.

Napisano

lukeero - wydaje się być przykręcone prosto. Poza tym problem jest przy obu pedałach, a nie wydaje mi się prawdpodobne, żeby w sklepie rowerowym dwa pedały wkręcono krzywo. Po dokładnym przyjrzeniu się, stwierdzam że to co napisał piotreeek wydaje się mieć sens. W sumie to powinienem spróbować je wykręcić i zobaczyć czy wszystko OK, ale stwierdziłem że zanim to zrobię lepiej zapytać.

Napisano

Kupiłem wczoraj nowy rower (Unibike Vision). Po powrocie do domu wypatrzyłem dziwną rzecz. Mianowicie z mocowań pedałów wystają bardzo ostre skrawki metalu:

Ogólnie rzecz biorąc jedno wilekie WTF!? Ktoś widział kiedyś coś takiego? Czy to może świadczyć o tym, żeprzy składaniu roweru uszkodzono gwint w korbie?

Pedała Padały dokręca sie stosunkowo mocno, to naturalnie ze tak wydrze metal jak ktoś zapomni albo umyślnie nie zastosuje podkładki między pedałem a ramieniem korby (w szczególności dotyczy to korb aluminiowych i z kompazytu)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...