Skocz do zawartości

[Ok 4000]MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Napisano

Ok Bedę pierwszy :)

Przeszukaj sobie oferty firm Radon i Canyon bo one w sumie królują w tym przedziale cenowym który podajesz szczególnie jeżeli chodzi o stosunek ceny do jakości.

Napisano

Canyon odpada. Brak możliwości obejrzenia na żywo i kłopotliwa gwarancja dla mnie go skreśla. Do sklepu w Rudzie mam kilka km i wolałbym wybrać coś z ich oferty tym bardziej że jest w czym wybierać.

Napisano

Zerknij na Giant Talon 27.5 0 ltd na RS Reba. Wyjściowa cena 4399zl ale spokojnie możesz go dostać poniżej 4 tysięcy.

Dożywotnia gwarancja na ramę, bardzo solidny napęd i rzadko spotykana w tej cenie Reba.

Pisz pw to powiem Ci szczegóły z ceną.

Napisano

żaden nie ma taperowanej główki, żaden nie ma sztywnej osi choćby w przednim kole(co przy Twojej wadze byłoby raczej wskazane)

Haibike model z 2013 roku w takiej cenie to chyba go nigdy nie sprzedadzą

jeżeli już miałbym coś wybierać z podanych tu propozycji to ja wybrał bym Bullsa(za manetki SLX, amorek Epixon'a oraz wygląd ogólny jakoś mi tak najbardziej podchodzi wizualnie)

Napisano

witam wszystkich !! 

TREK 8500 ALPHA XT FOX ELIXIR CR PIĘKNY OKAZJA !!! (5349220961) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

moźe mi ktoś podpowiedzieć czy wart jest uwagi ten rower ? prosił bym o komentarz na jego temat pozdrawiam

Napisano

Trek, na zdjęciach wygląda ok, jakieś minimalne ślady użytkowania, ale to :

- koło 26' - jeżeli nie przeszkadza to ok,

- rama też już ma swoje lata, mocowanie hamulca IS(starsze rozwiązanie wypierane przez PM) - ciekawe jak bardzo mocno była katowana

- osprzęt XT - ze zdjęć nie do końca da się ocenić stan zużycia

- ciekawe czy mają papiery, czy nie jakiś "ciepły"

kupowanie używki na odległość to zawsze jest ryzykowne(no chyba, że sprzedawca daje gwarancje rozruchową na 2-3 miesiące)

tu masz podobnego treka ale o tysiaka tańszego, jedyna różnica to hamulce XT zamiast Elixirów:

http://allegro.pl/rower-mtb-trek-8500-alpha-fox-xt-bontrager-i5352065119.html

nawet ta sama lokalizacja  :thumbsup:

Napisano

dzięki

szukam czegoś do 4000 i szczerze to wolałbym coś nowego. 

brałem pod uwagę 

-ktm 

-specialized 

-trek

tego treka tak wrzuciłem z ciekawosci :)

Napisano

jakie kółko? 26', 27,5 czy 29'?

z nowych:

- Canyon, Silverback, Megamo - ale tylko zakup przez internet, polecane rowerki, szczególnie Canyon bardzo dobry stosunek cena/jakość

Napisano

Witam.

Może zastanów się jeszcze nad takimi firmami

jak Romet (teraz robią fajne rowery).

Kellys ma porządną ramę wygląd i osprzęt niczego sobie.

lekki-rower.blogspot.com

Napisano

Mustang 2.0 to był mój faworyt, ale na początku roku miał lepszą specyfikację za mniejszą cenę (nie czekałem, aż się pojawi w sprzedaży, kupiłem inny) np. oś 15mm z przodu - w miarę poskładany rowerek w tej cenie

jeżeli w lokalnym sklepie go mają, to brać i korzystać z sezonu, zawsze się znajdzie ktoś kto podrzuci inny link, a Ty znów się zastanawiasz, który lepszy, w ten sposób nigdy nie kupisz :thumbsup:

Napisano

niestety silver to tylko internet ale i cena jest sporo tańsza niż porównywalna maszyna w sklepie, ja ta osobiście kupiłem 2 rowery przez net i jestem bardzo zadowolony 

Napisano

Pozwólcie, że podepnę się pod temat, jeśli tak tu teraz nie robi to mogę spokojnie założyć nowy temat :)

Proszę Was o doradzenie w wyborze modelu roweru
Mój wzrost to 183cm, waga na obecny moment około 84kg.

Ok pierwsze primo czego szukam? Szukam roweru którym będę pomykał głównie po asfalcie oraz leśnych ścieżkach. Wiem że tutaj nasuwa się od razu inny rodzaj roweru aniżeli MTB, ale ponieważ w planach mam również trochę trudniejsze szlaki oraz góry. Nie stać mnie teraz na zakup dwóch różnych rowerów, wtedy po prostu sprawiłbym sobie szosę i MTB, gdy tymczasem wolę zainwestować w coś lepszego pod szyldem MTB :)
Oczywiście rozważałem rowery typu Cross, ale jedyne czym one się różnią np. u Radona to większą Korbą i kołami. Czy te dwa parametry dadzą mi na asfalcie zauważalną większą średnią prędkość? Mieszkam w Małopolsce i rzadko kiedy efektywnie wykorzystał bym zębatkę 48. W terenie nizinnym gdy człowiek się rozbuja miałoby to sens, tutaj chyba raczej mały...

Planuję w tym roku skoczyć na 3 tygodnie do Toskanii na jesieni i chciałbym ją objechać na nowym rowerze.

Żeby nie przedłużać, proszę o radę odnośnie stosunku cena/jakość w danym modelu i geometrii (wolałbym raczej coś o mniej sportowym zacięciu). Nie ukrywam, że cena ma znaczenie przy moim wyborze. Nic droższego niż przytoczone tu przykłady nie chcę, także proszę o szanowanie Waszego czasu i nie podrzucanie mi czegoś z wyższej półki ;)

Ważne są dla mnie jeszcze dwie kwestie: otwory na bagażnik (nie chcę się bawić w obejmy skoro mogę mieć to od razu),wygląd
 - wiadomo wygląd nie jeździ ale przyjemniej się jeździ na czymś co cieszy oczy według własnego gustu.

Teraz moje typy:
29er
1. Radon ZR Team 29 7.0 anthracite/red/black 2015
2. Radon ZR Team 29 8.0 black/anthracite/yellow 2015 (czy jest sens dokładać do tego modelu względem wersji 7.0, jeśli nie będę i tak na nim jeździł czasówek w maratonach)?
3. Grand Canyon AL 6.9 2015
4. Cube Acid 29 2015
5. Cube Attention SL 29 2015
6. Kellys TNT 70 2014 (można go jeszcze znaleźć około 25% taniej)
7. Kross Level B7 2014 (tutaj też na ten moment można urwać ponad 20% ceny)
8. Unibike Expert 29 2015
9. Northtex Cayon XT 2015
10. Megamo Natural 1 29 2015

Megamo o ile dobrze patrzę ma fajny osprzęt ale czy jego geo nie będzie byt agresywna? Minus dodatkowo za brak otworów.
Northec fajnie wyposażony ale te piast i obręcze przy całości to takie szukanie oszczędności pozostawiające niesmak. Tu też dodatkowo minus za brak otworów.

27,5
1. Radon ZR Team 27.5 7.0 black/white/anthracite 2015
2. Cube Attention SL 27,5 2015
3. Unibike Expert 27,5 2015
4. Northtex Gravity XT 2015
5. SILVERBACK SLADE 1 27,5
6. Cube LTD Pro 27,5 - drogi ale na mój gust jest po prostu PIĘKNY
7. Radon ZR Team 27.5 8.0 LE black/white/anthracite 2015
8. Kross Level R8 2014 (za 3200) - ale tu pod uwagę wchodziła by wymiana amorka na powietrzny - plus brak otworó pod bagażnik więc tu największą zaletą jest po prostu na ten czas cena

Z tego co się orientowałem dużo osób poleca tutaj Silverbacka, tylko czy jego geo nie jest bardziej sportowa?

Cube-y i Radony mógłbym przymierzyć na Śląsku, zrobiłbym sobie jednego dnia "wycieczkę" w celu przymiarki bo tam widziałem je mają. Kojarzy ktoś czy są bliżej Krakowa?
Wizualnie najbardziej pasują mi Canyon, Cube oraz Radon.

Napisano

Kolego jak już się podpiołeś to Ci odpowiem. Do Twojego zastosowania tylko rower typu cross lub trekking. Większe koła(ale bardziej ma tu znaczenie ,że masz weższe opony czyli mniejsze opory toczenia i tym samym łatwiej się jedzie po asfalcie i lekkim terenie).Bagażnik w Mtb zlituj się nawet w tych wersjach bez zacięcia sportowego. Modele ,które zaproponowałeś to 70% bardziej wersje sportowe niż na wyprawy turystyczne.

lekki-rower.blogspot.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...