Colinovsky Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 Witam, jako, że dość dużo jeździłem w zeszłym roku i zepsuł mi się mój aktualny rower (szkoda o nim w ogóle gadać, stary marketowy rower, jeździł bo jeździł, ale był strasznie uciążliwy) nadszedł czas na kupno nowego. Co do wymagań, na pewno musi to być rower górski, ze względu na to, że moje trasy bywają różne. Bardzo rzadko mi się zdarza, żebym większość trasy przejechał po asfalcie, większość to są leśne ścieżki, często jakieś kamieniste itp. itd. Więc jak już się dowiedziałem w jednym ze sklepów, tylko górskie wchodzą w gre, bo crossowe nadają się bardziej na szose niż na takie tereny (nie wiem ile w tym prawdy, ale niech tak będzie). Polecono mi rowery takie: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/revel.1/17698/74025/#specifications - Giant Revel 1 http://www.kross.pl/pl/2014/mtb/hexagon-x3 - Kross Hexagon X3 (tutaj pytanie, czym się różni 2014 od 2015?) Czy któryś z nich byłby dobry? Być może jakiś inny? Jeśli by ktoś mógł wyjaśnić, to bardzo proszę pisać dlaczego któryś z nich jest lepszy lub gorszy, bo jestem kompletnie zielony w tych tematach, a chciałbym, żeby ten zakup był na lata. Co do informacji o mnie, bo pewnie to tez jest dość istotne, mam 185 wzrostu, ważę 84 kg, 18 lat aktualnie, jeżdżę raczej w sezonie wiosna-lato-jesień, co do tras to jest to 30-50 km zazwyczaj. Proszę o pomoc, pozdrawiam.
Pablo59 Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 W budżecie mieszczą się http://allegro.pl/profejsonal-mtb-lazaro-e-v3-alivio-suntour-blokada-i5344704085.html?source=mlt http://allegro.pl/rower-gorski-scud-argon-26-alivio-amortyzator-i5308238122.html http://allegro.pl/niezawodny-kands-energy-1300vb-sh-alivio-okazja-i5346887849.html?source=mlt hexagon ma wolnobieg - szukaj czegoś 3x8 ..lub 3x9 200 więcej i http://allegro.pl/full-alivio-wysoka-polka-mtb-lazaro-ev-3-men-2015-i5333376558.html A tak ogólnie to są namiastki rowerów MTB (pula stanowczo zbyt niska), a czy na lata - któż może wiedzieć ?
Colinovsky Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 Hmm... Szczerze mówiąc, żadnej z tych firmy nie znam i w życiu o nich nie słyszałem, słyszałem za to, że najlepszymi firmami są Giant i Kross, czy te które Ty podałeś są w miarę konkurencyjne? Chodzi mi o to, żeby nie martwić się w przypadku serwisu, czy też o jakość samego roweru. Jeśli chodzi o ten "wolnobieg", to 3x7 to za mało, tak? Mógłbyś wyjaśnić mniej więcej jakie są różnice w jeździe pomiędzy 3x7 a 3x8? No i w takim wypadku, Giant Revel 1 nie jest lepszy od tych, które Ty podałeś? Można go dostać za 1400 na ceneo, mógłbyś mniej więcej porównać gdzie wypada gorzej, a gdzie lepiej w porównaniu do tych, które zaproponowałeś? Bardzo bym prosił, bo jednak nie mam żadnej wiedzy na temat rowerów i potrzebuję tutaj sporej pomocy.
ILC Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 Hmm... Szczerze mówiąc, żadnej z tych firmy nie znam i w życiu o nich nie słyszałem, słyszałem za to, że najlepszymi firmami są Giant i Kross, czy te które Ty podałeś są w miarę konkurencyjne? Konkurencyjne ?? Te gianty, krossy nie mają nawet startu do tego co podał kolega Pablo59...poczytaj nasze forum a po kilku podobnych tematach do tego wyciągniesz wnioski, że nie poznaje się dobrego roweru po napisach na ramie. Lazaro, kands, Scud w tej cenie są bezkonkurencyjne jeśli chodzi o zamontowany osprzęt. Jeśli chodzi o ten "wolnobieg", to 3x7 to za mało, tak? Mógłbyś wyjaśnić mniej więcej jakie są różnice w jeździe pomiędzy 3x7 a 3x8? Wolnobieg to technologia stara jak świat - w porównaniu do kaset czyli napęd 8,9,10 rz jest dużo mniej wytrzymały, mniej trwały, sprawia więcej problemów niż pożytku.
Pablo59 Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 3x7 to najłatwiejszy sposób oceny czy rower ma wolnobieg (rozwiązanie starsze, mniej wytrzymałe, nierozwojowe) czy kasetę (kasety 7-zębatkowe zdarzają się niezmiernie rzadko). Jeśli chcesz płacić za napis na ramie - któż bogatemu zabroni , aczkolwiek rozumiem kwestię "image'u" ... Na forum są dziesiątki ludzi ujeżdżających rowery o mniej popularnych markach i nie słychać specjalnie narzekań . Można poczytać opinie w dziale testy czy poszczególne typy rowerów najpopularniejszych. Z grubsza: Gradacja napędu shimano: deore - alivio - acera - altus - tourney - dno lepsze niż deore nie w tej kwocie... Gradacja amortyzatorów: XCR - XCT- XCM .... lepsze j.w. I tyle na razie do przemyśleń
Colinovsky Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 Poprzeglądałem mniej więcej jak to wygląda z częściami, poszukałem jakie części z tego Lazaro są montowane w innych rowerach Krossa, Gianta czy Rometa, to faktycznie wychodzi, że jest on bardzo opłacalny cenowo w porównaniu do tych największych firm. Problem w tym, że nie mogę znaleźć żadnych opinii o tym modelu z 2015 roku (mówię teraz o tym Lazaro którego podaliście jako najlepszy model w tej cenie), no i też nie wiem jak to wygląda generalnie z jakością w tej firmie, bo nie da rady pewnie nigdzie obejrzeć tego roweru, gdyż sprzedaż chyba tylko na allegro, racja? Co do wcześniejszych modeli, piszą o jakichś problemach z regulacją hamulców, jakichś luzach na suporcie, czy to wszystko jest jakąś sporą wadą tych rowerów, czy po prostu może się czasem zdarzyć i bez problemów można to wszystko zniwelować? Jak to wygląda? (tak myślę, że Wy widząc na jakim rowerze ja jeździłem przez ostatnie lata pewnie byście się zastanawiali jakim cudem to jeszcze jeździ, no i w jaki sposób ja na tym wytrzymałem... tak więc chyba nie jestem zbyt wybrednym użytownikiem )
Pablo59 Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 Owszem - sprzedaż głównie wysyłkowa - ale nie wyłącznie - zwłaszcza na południu powinno być łatwiej o ich namierzenie "w realu" (nie mylić z hipermarketem ) Po "Madejowym łożu" podłoga wydawać się może luksusem do spania, a jeszcze można dołożyć materac i poduszkę nie mówiąc o zastosowanym wypełniaczu materaca ...
Colinovsky Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 Znalazłem niestety nie ciekawą opinie o sklepie, który jako jedyny sprzedaje rowery Lazaro... No właśnie problem polega na tym ze jest to jedyny sprzedawca przez co czuje się jak Bóg i ma klintow w glebokim powazaniu.Opisze swoj przypadek bo mam serdecznie dosc tej firmy.23.kwietnia.2014 srodaRower najpierw chcialem zamowic telefonicznie ale przez dwa dni nikt nie podnosil sluchawki. Potem udalo sie odebrac Panu Damianowi, ktory przekierowal mnie do Pani Ani. Pani Ania znowu nie odbierala ani telefonu,ani korespondencji w ktorej zlozylem zamowienie na konkretny model.25.kwietnia.2014 piatekPo korespondencji sms z najlepszym sprzedawca roku , P.Ania, dowiaduj sie ze roweru chyba nie wyslala bo nie pamieta, a poza tym ona ma juz weekend wiec nie nalezy jej go psuc 28.kwietnia.2014 poniedzialekPodobno rower wyslany, ale nr przesylki otrzymany od ww sprzedawcy roku nie pomaga w ustaleniu czy rzeczywiscie zostal wyslany, wiadomo ze musze przy tym wszystkim wykonac 100 telefonow i wciaz jesrem traktowany jak trzecie kolo u wozu i zawracam d... za przeproszeniem29.kwietnia.2014 godziny nocne (kurier zdaje sie pracowac cala dobe, chociaz ktos )Rower dochodzi, usmiech na twarzy. Otwieram a tu niespodzianka, nie czarny tylko bialy. Dzwonie wiec juz mniej szczesliwy do P.Ani prosi bym przyjal i proponuje , ze jutro wysle odpowiedni kolor a kurier przyjedzie i od razu zabierze yen niewlasciwy. Zgadzam sie, rower zostaje.Przemyslalem ze w sumie nie jest najgorszy i moze bym go zostawil. Dzwonie do P.Ani i ona cieszy sie ze nie musi wszystkiego odkrecac w zamian otrzymuje obietnice ze dostane darmowe oswietlenie do roweru oraz licznik. Traktuje ze nic sie nie wydarzylo, choc po pierwszym etapie zamowuenia juz mialem to opisac gdzie tylko sie da, by inni nie byli tez tak traktowani.Ale okazuje sie ze to nie jest szczyt mozliwosci tej firmy.P.Ania przez kolejny tydzien lub dwa koresponduje ze mna ze wyslala te gadzety, mowi ze wyslala, ale przesylka omylkowo wrocila, po trzecim lub czwarym przestaje odpisywac i odbierac tel.Przez jakis czas nie mam czasu by wracac do tematu i dopiero jakos na poczatku czerwca swonie do wlasciciela tym razem za skaga na P.Anie. Opisuje caly przypadek, Pan Damian przeprasza, obiecuje ze najpozniej za tydzien otrzymam te obiecane przedmioty bo nie mieli ich na stanie odUWAGA: marca!!!Czyli supersprzedawca obiecala mi cos czego nie miala, potem wyslala cos czego nie miala.Coz i przyszla pora na ocene samego wlasciciela (chyba) P.Damiana.Dzwonilem do niego dea tygodnie po naszej roznowie, cztery tygodnie pozniej tez i dzisNie odbiera, chyba znalezli sposob na upartego klienta Zwyczajnie go olewaja.W zwiazku z tym postanowilem ze wszem i wobec bede opisywal niekompetencje, ignoranctwo oraz kłamliwe praktyki tej firmy.Ps-sorki za literowki, pisze z telefonuPs-nazwa firmy na PW Także obawiam się co do tej gwarancji... Bo rower pewnie dojdzie dość szybko, bo zawsze zamawiam pobraniowo, więc każdemu zależy żeby dostać kase i wysyła od razu, jak mi sie nie spodoba to nie odbiore i będą mieli straty, więc się postarają żeby wszystko dotarło tak jak powinno. Ale bardziej chodzi jednak o tą gwarancje, ciekawe czy też byłyby takie problemy...
Pablo59 Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 Rok temu kupowałem w tej samej (chyba) firmie rower, przyszedł po 3 dniach idealnie wyregulowany - może opisywana pani Ania miała "gorsze dni" ? Płaciłem z góry .... P.s. nie namawiam - nie mam w tym żadnego interesu - a rower na wolnobiegu i tourney'ach też może dawać frajdę ....
Colinovsky Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 Pablo59, ja wiem, że nie namawiasz i nie masz żadnego interesu w tym, na 99% kupię ten Lazaro EV-3, bo widzę, że faktycznie powinno być okej, miejmy nadzieje, że nie będzie żadnych kłopotów z firmą itp, no i dziękuje za pomoc. A co do tego, że rower na gorszych częściach może dawać frajdę, to na pewno, ale skoro mogę mieć w tej samej cenie lepszy, to po co przepłacać, głównie dlatego tutaj napisałem (bo mi pewnie każdy rower by wystarczył, tylko kwestia opłacalności). W razie czego jeszcze się odezwę, ale na razie dziękuję.
matiq16 Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 Na ich aukcjach możesz przeczytać, że od 20 kwietnia otworzyli sieć serwisową i tam masz podane w jakich większych miastach one są, oraz na karcie gwarancyjnej podane numery (nie wiem czy tak jest, ale dowiem się niedługo ) a jeśli chodzi o opinie to wiadomo, że zawsze zdarzyć się może coś na - ale firmom jak Giant i Kross też się może zdarzyć, kwestia tego, że jak coś jest źle to ktoś od razu napisze a jak coś dobrze to nie każdy będzie to pisać
Colinovsky Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 Fakt, to racja, w dodatku patrzę na opinie na allegro, to jak u większości, ponad 99% pozytywów, jakieś negatywy zawsze są i często bezpodstawne, bo ludzie zbyt wiele czasem oczekują, czegoś nie dopatrzą i uważają to za winę sprzedawcy. Jak już wszystko będzie u mnie to postaram się co nieco napisać o tym rowerze, bo widać, że tutaj nie ma za bardzo opinii o nim. Może nie będzie to profesjonalna recenzja, ale już pare osób się czegoś może dowie. ^^
jack1104 Napisano 15 Maja 2015 Napisano 15 Maja 2015 Szwagier w zeszlym roku kupil lazaro (tak na marginesie w sklepie obok domu - Tarnobrzeg) i jest bardzo zadowolony z zakupu. Wszystko bylo ladnie wyregulowane.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.