Skocz do zawartości

[3000zł] rower do XC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

pierwsze primo - rozmiar ramy 19' będzie dobry?

drugie primo - używany rower to tylko z opcją osobistego obejrzenia roweru, masz taką możliwość?

Napisano

Tak rozmiar ramy będzie na 90 % dobry , Mam 186 cm wzrostu . Co do obejrzenia to oczywiście jestem w stanie podjechać po rower ale nie wiem czy cenowo się opłaca

Napisano

chwila poświęcona na szukanie - wygląda mi ta rama na rocznik 2010 - więc wszystko zależy jak była używana, może być mocno "szczochrana"

bo z napisów na korbie czy przerzutkach oraz amortyzatorze to wygląda świetnie , sam używany Fox to około 1 tys zł., korba XTR używana około 800 zł

na podstawie zdjęć, dość trudno ocenić stan osprzętu i ramy - ja osobiście bardzo ostrożnie bym podchodził do używanego sprzętu kupowanego od obcej osoby

więcej Ci nie potrafię podpowiedzieć, jeśli masz kogoś znajomego naprawdę znającego się na sprzęcie i umiejącego go ocenić to zabierz go na oględziny 

Napisano

sam używany Fox to około 1 tys zł

korba XTR używana około 800 zł

Co? Skąd takie informacje?

Amor na allegro za ~600zł korba używana maks 300zł.

Podlicz sobie z osobna ceny części na podstawie cen z allegro i innych portali to będziesz widział ile mniej więcej ten rower jest/może być wart.

Osobiście 3000 za używkę na ramie z 2010 bym nie dał.

Napisano

Witam . Chciałbym kupić rowero do 3000 zł przeznaczony do XC

Możecie mi powiedzieć czy opłacalne jest kupno tego roweru z aukcji za 3000 zł ?  A jak nie to proszę o jakieś porady

http://olx.pl/oferta/rower-specialized-s-works-fox-xtr-19-bdb-CID767-IDa6AWL.html

To w dużej mierze zależy od Cibie. W drugiej kolejności od faktycznego stanu bo ta korba mogła "wylatać" z kilka kkm a wtedy na pewno nie jest warta 300zł. Dla mnie rower wygląda na bardzo zadbany i wart tych pieniędzy.

Napisano

no właśnie z popularnego serwisu aukcyjnego

http://allegro.pl/amortyzator-fox-float-32-ctd-1-1-8-z-osia-i5334914739.html - niby nowy ale bez manetki cena 900 zł

http://allegro.pl/amortyzator-fox-32-fit-rlc-120mm-os-15mm-i5327818167.html

chyba, że źle szukam :bye2:

pokaż jakieś linki do aukcji :thumbsup:

A proszę http://allegro.pl/fox-32-rl-fit-100mm-bialy-tapered-699zl-i5351846367.html

Oba amory, które podlinkowałeś są inne od tego. Jeden to w ogóle Float CTD, drugi to RLC (większy zakres regulacji) a do tego oba ze sterówką tapered i osią QR15. Aha, ten pierwszy w ogóle pod 27,5 :|

Napisano

no faktycznie nie zwróciłem uwagi, że w tym rowerku troszeczkę inny amorek zamontowany

jednak źle szukałem :bye2:

co nie zmienia faktu, że drogo, ciekawe do jakiej kwoty koleś jest w stanie opuścić

Napisano

Ten rower ma drogi i skomplikowany w obsłudze damper, jeśli masz na rower 3000, to koszt obsługi dampera będzie dla ciebie dużym wyzwaniem . I nie da się jeździć bez serwisu.

Napisano

- przede wszystkim obejrzyj dokładnie ramę pod kątem wgnieceń i pęknięć - szczególnie główkę , suport i węzeł podsiodłowy

- sprawdź czy nie ma luzów w okolicach amorka, czy nie ma jakiś wycieków, czy działa blokada amorka

- hamulce - sprawdź czy nie ma jakiś wycieków w okolicach klamek i zacisków

- klocki hamulcowe bez wyjęcia, raczej trudno określić stopień ich zużycia

- stan korby, kasety, poczytaj, pooglądaj jak powinny wyglądać zęby, sprawdź jak wyglądają kółeczka przerzutki tylnej

- obejrzyj linki i pancerze

- sprawdź stan obręczy, szprychy czy nie są wyrwane, czy nie ma pęknięć w okolicach nypli

- zerknij na opony czy mocno

- zwróć uwagę na dziwne dźwięki wydobywające się podczas jazdy, skrzypienie, piski

generalnie sprawdzaj i pytaj o wszystko co Ci przyjdzie do głowy

Napisano

Moim zdaniem trochę bezsensownie pchasz się w używane, kilkuletnie maszyny, byle tylko mieć napis "Specialized/S-Works/XTR/X0". Koła 26" nieubłaganie odchodzą, praktycznie wyparte przez większe rozmiary, zapewniające lepszą przyczepność i trakcję oraz wyższy komfort jazdy. Za jakiś czas może być problem z dostępnością i/lub wysokimi cenami nowych, dobrej klasy części pod ten rozmiar. Teraz są, ale kto wie, co będzie już za 2-3 lata.

Okresowy, generalny serwis Braina w autoryzowanym serwisie (Cult Bikes) to koszt 470 zł: http://cult-bikes.com/FoxServiceShoxDoss.htm Taki serwis trzeba wykonać co ok. 100-125h jazdy/2000-2500 km, a po drodze są jeszcze zwykłe serwisy (wymiana oleju, ew. także jakichś uszczelek). Ciekawe, czy w ogóle da się jeszcze dostać części zamienne do tak starego amortyzatora. 

Napisano

Galvatron jeśli chodzi o tego Specializeda to masz rację bez sensu się pakować w używkę ,która na pewno była nieźle katowana acz kolwiek niektórzy zdurnieli na punkcie 29-rów i sprzedają fajne rowery 26 aby nabyć rower na większych kołach.

Jeśli chodzi o dostępność części to raczej nie ma co się martwić bo tych części jezt i będzie od groma.

Lepszy komfort w 29 tak? szczególnie jak za te pięniądze będziesz miał amortyzator na sprężynie.

Lepsze pokonywanie nierówności bo koła większe , główka ramy taperowa itd. myśle ,że to ma znaczenie dla ludzi ,którzy biorą czynny udział w zawodach gdzie każdy szczegół sie liczy a nie dla zwykłego zjadacza chleba.

Oczywiście jak za te piniądze można te wszystkie nowinki dostać to super.

Reasumując - jak chcesz kupić rower używany musisz przeprowadzić dokładne oględziny sprzętu pod warunkiem , że na tym się znasz.

Rower na kołach 26 nie jest złym rozwiązaniem ponieważ teraz możesz wychwycić fajną okazję.

Napisano

Czyli mam rozumieć że rowery z kołami 26 lecą w dół? Bo nie chciał bym wydać 2,8k na rower żeby go za 2 lata sprzedać za tysiąc złoty . Albo rowery z 26 już w ogóle odejdą w zapomnienie  ; ) . Co do 29 to też czegoś szukałem ale za 3000 zł poza cube acid niczego sensownego nie da się dostać . Zapomnijmy już o specu

Napisano

Nie o to chodzi.

Lecą ceny w dół bo weszła moda na koła 27,5 i 29 i teraz jest właśnie okazja kupić fajny rower na przyzwoitym amortyzatorze i osprzęcie a jak będziesz miał dobry rower to tak szybko go nie zmienisz.

Jeśli chodzi o sprzedaż roweru za dwa ,trzy lata to niestety jaki byś nie kupił to cena sporo spada.

lekki-rower.blogspot.com

Napisano

Na 26" też da się jeździć :whistling: , jeśli chodzi o Speca to po prostu miej na uwadze koszty serwisu, amortyzatory Fox (przednie i tylne) są drogie w utrzymaniu.

Faktem jest, że rowery z kołem 29" płynniej jeżdżą, i przy wzroście 186 cm jak najbardziej mają sens.

Napisano

Udało mi się kupić za 2800 + dostałem gratisy

wrzucam zdjęcie na szybko . Rower stoi w pokoju bo muszę kupić buty spd IvzXBkx.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...