ishiedo Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Witam, mam problem z przeskoczniem łańcucha z 2 na 3. Korba ma rozmiar 48-38-28,a przerzutka to shimano M191 low. Problem polega na tym że w serwisie w moim mieście nie mogą ustawić mi tej przerzutki żeby płynnie zmieniała biegi. Nie wiem jakie to ma znaczenie, ale pod serwisantem ważący ok 80kg przerzutka zmienia biegi, a przy mojej wadze ok 100kg muszę dwa razy długo wciskać manetkę, żeby łańcuch w końcu przeskoczył. Czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić, bo w serwisie rozkładają ręce?
Noculak Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 To by było chyba zbyt banalne, ale próbowałeś trochę wykręcić śrubę baryłkową w manetce?
copone Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Altus jest dosyć wolny i pstryk - pstryk nie działa, trzeba chwilę przytrzymać dźwignię dopóki bieg nie wskoczy. (Jakie masz manetki?) #...#
ishiedo Napisano 10 Maja 2015 Autor Napisano 10 Maja 2015 Na przodzie mam seryjną klamkomanetkę shimano st-ef 51. Serwis, tak właściwie to już drugi zaleca mi wymianę przedniej przerzutki w celu sprawdzenia tego wszystkiego.Przerzutka którą mam tochyba w sumie najtańszy model shimano więc wymiana nie zaszkodzi, ale nie mogę pojąć dlaczego pod kimś to działa,a u mnie nie. Jeśli chodzi o obsługę manetki to trzymam nawet po 10 s manetkę w celu przerzucenia i też nie pomaga Rozważam jeszcze zmianę korby na 44
cervandes Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Ja mam najtańszą tz50 od kilku lat, kręcę kilka tysięcy rocznie i nie mam nawet najmniejszych zastrzeżeń. Jeśli nie jest uszkodzona to pozostaje jedynie niekompetencja regulującego albo nieprawidłowy montaż. Wózek idealnie równolegle do tarcz + odległość wózka od największej tarczy podczas jej mijania ustawiona na około 3mm i nie ma prawa nie działać. End of story. Masa tu nie ma nic do rzeczy, to nie kwestia stukania przy pedałowaniu czy trzeszczenia roweru, tylko kwestia prowadzenia łańcucha. Czy 12-latek czy Ty - siłę macie taką samą, jest nią naciąg linki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.