marrcuss Napisano 9 Maja 2015 Napisano 9 Maja 2015 Cześć poszukuję fajnego roweru do enduro z predyspozycjami do ostrzejszej jazdy. Moje oczekiwania: Material aluminium Rozmiar M Zawieszenie 140+ Koła najlepiej 26 Coś o mnie Wzrost 173cm Waga 75kg budżet 5500zł Na rowerku śmigam od dawna około 340dni w roku głównie na hardteilach a od roku mam fula Trek fuel ale to już też dziaduszek no i skok ma też ciut mały a że pojeździłem już po górach i w rożnym terenie doszedłem do wniosku że potrzebuje większego zawieszenia ale żeby zbyt nie odejść od takich geometrii ramy bo typowe zjazdówki to nie moja bajka. Po ogledzinach tego co jest w sklepach mam kilka swoich typów. Commencal meta AM. wizualnie mój faworyt ale niestety bida o rozmiar M na rynku wtórnym Link tylko pogladowy bo dużo na rynku wtórnym jest po zmianach. http://www.commencal-store.com/PBSCProduct.asp?ItmID=12488766 Canyon Spectral AL. Zawsieszenie FOX 140 Ewolution gdzie podobno wysiadają tłumiki i znajomy z serwisu mi odradził. Czekam na was https://www.canyon.com/pl/mountainbikes/bike.html?b=3563 Giant Cypher zawieszenie 150. Na allegro jest tylko jeden i to z mojego miasta tak więc muszę czekać na gościa żeby się przymierzyć Specialized Enduro Evo 2013r zawieszenie 170/180. Jak nazwa wskazuje to rower do enduro ale zastanawia mnie czy takie zawieszenie nie zaburzy pracy na podjazdach. W moich pieniądzach jest jeden na allegro w oryginalnej specyfikacji http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/archive/2013/endurofsr/enduroevo#specs Giand Reign sx 2013r zawieszenie 170/180. niestety nie widziałem nigdy na żywo ale na filmikach widziałem że chłopaki na takim jeździli w enduro i na podjazdach dawało rade a na freerajdowe zjazdy jest zapas mocy choć z mimo to boję sie że na dłyższym podjeździe mogę spuchnąć. Link do allegro gdyż ten konkretny model biorę pod uwagę. http://allegro.pl/giant-reign-sx-2013-nowe-czesci-2014-2015-i5335962577.html Specialized Stumpjumper zawieszenie 140. Taki rowerek mi polecił znajomy z serwisu choc niewiem czemu nie brałem go nigdy wcześniej pod uwagę. Za poświęcony czas i wszelką pomoc z góry dziękuję oraz czekam na propozycje
beskid Napisano 9 Maja 2015 Napisano 9 Maja 2015 Masz budżet 5,5K a dajesz Spectrala za prawie 8,5K. Co do reszty to moim zdaniem jak nie masz "przechyłu" w kierunku zjazdów to wszystko co ma więcej niż 160 mm skoku to gruba przesada. W przypadku "starego" Reigna a tego co obecnie to w terenie jest przepaść zarówno pod kątem pracy samego zawieszenia jak i geometrii pod kątem podjazdów. Osobiście jak jest opcja to poważnie bym się zastanowił na tą Metą.
Galvatron Napisano 9 Maja 2015 Napisano 9 Maja 2015 Reigna SX sobie odpuść. Nie dość, że nietypowa rura sterowa, to jeszcze koła 26". Za kilka lat nie dostaniesz do niego nowego widelca. Jak dobrze ponegocjujesz, to za 5,5K dostaniesz tegorocznego Trance'a 3.
marrcuss Napisano 10 Maja 2015 Autor Napisano 10 Maja 2015 Beskid ja tego Canyona wziąłem pod uwagę tylko dla tego bo na allegro stoi nówka za 5999 a nad metą ciężko myślę bo na nową mnie nie stać a używek mało. A o co chodzi ze starym Reignem? To że stary był bardziej do enduro a te nowe to już FR?? Galvatron jeśli chodzi o rozmiar kół to nie mam przekonania do wiekszych niż 26" tym bardziej że kumpel ze sklepu Specializeda chciał mi odstapić swojegu Stumjumpera 29" za którego w zeszłym roku dał 11k bo stwierdził jak i kilku innych z tego sklepu że kola 29 w teren do za duzo i brak im sztywności. A tak nawiasem co możecie powiedzieć o zawieszeniu FOX z seri Evolution gdyż znajomy serwisant mi odradził ta serię ze względu na wadliwe tłumiki.
erzurum Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 za 5k masz tutaj ciekawy rower http://velo.pl/rowery/gorskie-full-suspension/enduro-275/author/patriot-trail-10-2015
beskid Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Beskid ja tego Canyona wziąłem pod uwagę tylko dla tego bo na allegro stoi nówka za 5999 a nad metą ciężko myślę bo na nową mnie nie stać a używek mało. A o co chodzi ze starym Reignem? To że stary był bardziej do enduro a te nowe to już FR?? Napisałeś, że "typowe zjazdówki" to nie Twoja bajka więc "stary" Reign to będzie trochę lipa. Ma potężny skok i podjazdy ze względu na geo pójdą nie specjalnie. Z nowym Reignem nie ma co porównywać. To opinia, którą mam od dwóch gości co mieli starego a teraz nowego Gianta. Tegoroczny jest "wydłużony", "spłaszczony" przez co doskonale robi nawet bardzo ostre podjazdy. No i sterówka jest już "normalna" pod 1,5" co nie skutkuje problemami przy ewentualnej wymianie amora. Co do tłumików Fox'a to przyznam, że nic mi o wadliwej serii nie wiadomo a być powinno tym bardziej, że rozchodzi się o dość popularnego i polecanego tego Spectrala. Poza tym to niestety trzeba się liczyć, że coś może być nie tak i trzeba będzie w razie czego reklamować lub kupić nowe. To nie koniec świata. Na pocieszenie to Ci powiem, że nowe Monarchy RS'a też "podobno" są wadliwe na tłokach a jak na razie pracują. Odnośnie rozmiaru koła 26" to w tym zastosowaniu i sprzęcie to nie jest problem aczkolwiek 27,5" zachowuje się troszkę lepiej w terenie. Poważnie bym się nad tym Spectralem zastanowił za te 6K lub zapytał o Trance 2.
Galvatron Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Galvatron jeśli chodzi o rozmiar kół to nie mam przekonania do wiekszych niż 26" tym bardziej że kumpel ze sklepu Specializeda chciał mi odstapić swojegu Stumjumpera 29" za którego w zeszłym roku dał 11k bo stwierdził jak i kilku innych z tego sklepu że kola 29 w teren do za duzo iė brak im sztywności. Standard 26" powoli odchodzi. W dłuższej perspektywie może być problem z dostępnością i/lub cenami części, zwł. widelców. Obecnie nie ma najmniejszego sensu kupowanie nowego sprzętu z kołami mniejszymi niż 27,5".
beskid Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Znowu teoretyzujesz @Galvatron. W przypadku koła 26" do cięższego zastosowania widelców jest sporo i długo jeszcze będzie. Jest dużo nowych roczników Sektora, Pike'a czy Lyrika pod 26". A to tylko RS Problemem jest tylko cena.
marcin_ostrów Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Przy 173 cm brałbym pod uwagę Metę w rozmiarze S nawet .Kwestia przymierzenia M
Galvatron Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Znowu teoretyzujesz @Galvatron. W przypadku koła 26" do cięższego zastosowania widelców jest sporo i długo jeszcze będzie. Jest dużo nowych roczników Sektora, Pike'a czy Lyrika pod 26". A to tylko RS Problemem jest tylko cena. Masz szklaną kulę? Teraz są, ale co będzie za 5-10 lat, skoro cała branża odchodzi od 26"?
modrzew Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Za 5-10 lat to i obecnych "świeżych" standardów może nie być jak wszytko będzie nadal szło w takim tempie
beskid Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 @Galvatron pomyśl jeszcze raz nad tym co napisałeś a to w kontekście "żywotności" tego typu sprzętu.
Galvatron Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 5 lat to i tak optymistyczne założenie. Części pod 26", zwł. lepsze, mogą zniknąć bardzo szybko. Skończą produkcję, zrobią wyprzedaż(e) i szukaj wiatru w polu.
pawel1985x Napisano 12 Maja 2015 Napisano 12 Maja 2015 Czesc Mam 2 beergamonty big air na sprzedaz roczniki 2012 i 2013 skok 180mm Rozmiar M i S . ten z roku 2013 na RS Domain i RS Vivid Air , Ten z roki 2012 NA RS Domain I fox VAN R jak zainteresowany to podbij na PW podesle foto
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.