gogo3000 Napisano 5 Maja 2015 Napisano 5 Maja 2015 Cześć będę składał rower do wyjazdów w teren i różnych ciekawych szaleństw. Jazda typowo XC - górki, dołki, błota, lasy. Podstawowe założenia hardtail, przód amorek 100mm, napęd sram x9.Skompletowałem taki koszyk bez paru części, nie ma kół, sterów, linek manetek itp. Co o tym myślicie? Jakie stosunkowo tanie koła na początek polecacie? Koła wstępnie planuję brać z dt4you bo mają ciekawe wyprzedaże, ale jestem ciekaw opinii. Budżet jest niby szeroki, ale lepiej żeby był bliżej 3k
modelarz Napisano 5 Maja 2015 Napisano 5 Maja 2015 Jak dla mnie to te części są trochę bez sensu.Po pierwsze składanie roweru przeważnie będzie droższe niż kupowanie gotowego roweru, szczególnie jeżeli nie ma się jakiś szczególnych wymagań. Druga rzecz to te elementy w tym momencie są już trochę przestarzałe. Teraz przecież standardem w takich kwotach jest napęd 10 rzędowy, mocowanie hamulców post mount, główka ramy tapered czy też inne rozmiary kół. Więc składając rower można to uwzględnić i wybrać to co pozwoli późniejsze wymiany. Można też wybrać coś gotowego i w tej kwocie mieć coś znacznie lepszego, tym bardziej jeżeli chce się coś na kołach 26. Gdyż rowery z tymi kołami są często mocno przeceniane. Albo coś z kołami 27,5 lub 29 które obecnie są standardem.
gogo3000 Napisano 5 Maja 2015 Autor Napisano 5 Maja 2015 świetnie, ale gotowe rowery z reguły mają gorsze koła hamulce, a napęd potrafi być dziki, ale co ja tam wiem
malutki Napisano 5 Maja 2015 Napisano 5 Maja 2015 ja jestem zwolennikiem składania. złożyłem sobie 29era za niecałe 4kzł za który w sklepie musiałbym dać z 2-3 tysiące więcej. jednak zgodzę się że twój zestaw jest trochę mało przemyślany. Jak nie masz parcia na jak najniższą masę to możesz użyć trochę innych części: - korbę możesz wziąć np deore m590 - kasetę i łańcuch (x2) może lepiej wziąć tańszą a częściej wymieniać - za 800 zł możesz dostać nowego epicona który będzie lepiej pracował i będzie lżejszy może warto rozważyć koła 650b?
gogo3000 Napisano 5 Maja 2015 Autor Napisano 5 Maja 2015 29 nie jest dla mnie niczym przekonującym, za to 27,5 cala jest opcją która jest bardzo ciekawa. Deore mnie nie przekonuje jeździłem i w trudniejszych warunkach głupiała.W innym rowerze mam łańcuch campa c9 i nic nie mogę mu zarzucić, ale ewentualnie drugi taki do kompletu rozważę. Mógłby ktoś dać jakąś dobrą propozycję 650c?
seczuan Napisano 5 Maja 2015 Napisano 5 Maja 2015 http://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/12593/romet_rambler_650b_4_0_na_testach na początku roku można było tego rometa wyszarpać za 3200-3400zł poszukaj może gdzieś jeszcze znajdziesz
Avatarus Napisano 6 Maja 2015 Napisano 6 Maja 2015 A to będzie twój pierwszy poskładany rower? Bo czasem nawet jak poskładasz coś fajnego, to wychodzi masa różnych problemów (sam to teraz przeżywam z moim rowerem). Z gotowców masz jeszcze: http://sport-bike.eu/gorskie-27-5/kellys-thorx-10-2015
pawel1985x Napisano 6 Maja 2015 Napisano 6 Maja 2015 Gogo Mam nowego gianta XTC carbonowego rozmiar L Korba SLX Manetki SLX 2x10 Tył Shimano XT przod Slx o ile sie nie myle Heble shimano , kiera sztyca siodlo mostek concept pod gianta . W budzecie sie miesic i jest nowy. Mam jeszcze na 18" ramie Specialized stumpjumper alu uzywany w stanie bardzo dobrym Manetki Sram X7 przerzutka przod X7 , tył X9 , KOrba Sram , Amor Reba , Koła Roval jak cos wbij do mnie na PW to podrzuce fotki. Ten tez zmiesci sie spokojnie w budzecie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.