Skocz do zawartości

[Pedały] Pierwsze SPD na szosę...

Miklass

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Szukałem trochę w internecie ale nie znalazłem zbyt wiele (może źle szukałem) w temacie spd na szosę raczej wszystko na MTB. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym użytkownikiem roweru szosowego i postanowiłem zainwestować w pedały spd tylko nie bardzo wiem jakie. Mam już buty rowerowe raczej nie są to buty typowo na szosę z racji tego że nie mają specjalnie sztywnej podeszwy a z tego co udało mi się wyczytać taka powinna być. 
Pytanie pierwsze jest takie czy powinienem jako pierwsze pedały atakować typowo szosowe jednostronne z platformą czy lepiej na początek jednak zainwestować w dwustronne pedały?
Pytanie drugie jakie modele polecicie na początek przygody z spd? Nie ukrywam że szukam czegoś w rozsądnej cenie.

Pytanie trzecie dotyczące butów typowo szosowych, jakieś godne polecenia w dobrej cenie?

Jeśli ma to jakieś znaczenie to dodam że jeżdżę sporo jak na początkującego. 50km dziennie do pracy 25km w jedną stronę i w każdą niedzielę robię koło 80-100km. Chciał bym żeby pedały przeżyły chociaż jeden sezon :D

Napisano

Buty szosowe również mają różną sztywność podeszwy, zależnie od ceny.

Szosowe czy mtb pedały? Jeśli tylko jazda, bez chodzenia, spacerów to szosowe.

Bloki szosowe są plastikowe i nie są osłonięte bieżnikiem podeszwy - zużywają się szybciej.

Co to  znaczy rozsądna i dobra cena?

Z pedałów mtb - Shimano 520 albo 540, z szosowych Shimano 105 model 5700.

Napisano

Rozsądna cena to cena adekwatna do moich potrzeb. Nie potrzebuję super pedałów dla zawodowców za niebotyczne kwoty, ale nie chcę też jakiegoś sh*tu za 50 zł z tesco :D

A dobra cena to stosunek ceny do jakości.

Napisano

Nadal nie podałeś konkretów. Ile maksymalnie za pedały, ile za buty? Buty masz - są to buty do pedałów spd? Bo dla mnie to właśnie oznacza określenie "buty rowerowe". Ktoś kto jeździ rekreacyjnie rowerem zazwyczaj ma zwykłe pedały platformowe i do tego "cywilne" buty sportowe.

Napisano

Buty mam z możliwością zamontowania bloków SPD. Za pedały chciał bym się zmieścić w 150 zł jeśli to możliwe a jeśli chodzi o ewentualny zakup nowych butów to powiedzmy około 200 zł.

Napisano

Najtaniej to byłoby chyba z Decathlonu http://www.decathlon.pl/peday-mtb-zatrzaskowe-300-id_8298292.html. Wyglądają trochę jak klon VP-M32. Dwustronne, więc nie ma problemu z wpinaniem. Trochę drożej od sh520 masz lekkie i małe XLC PD-S05 lub ciężej ale może i lepiej XLC PD-S07. Piszę może bo te pierwsze miałem do ostatniego piątku. Zaliczyłem glebę i pękły. Ich największą wadą było nagminne obracanie się bloku do dołu. Nie wiem jak z tymi drugimi. Za to waga rewelka i serwis prostszy bo nie potrzebujesz specjalnego narzędzia by je rozkręcić. Trza tylko uważać by kulek nie pogubić. Te drugie wyglądają jak Sh A520 - szosowa odmiana M520.

Napisano

Nie znam się na spd ale znam się na decathlonie i wszystkie sprzęty klasy "300" są słabej jakosci. Więc trochę mnie nie przekonują.

Co powiecie O pedalach Shimano R 540? Znalazłem w decathlonie za 120 zł są to typowo szosowe spdeki tylko boję się ze będą obracać się do dołu i wydaje mi się problemem np. Startując ze świateł których muszę kilka pokonać nim wyjade za miasto na szose.

Napisano

Jak dla mnie to nic innego tylko m520 w szosowym opakowaniu. Pedał jest duży, jego tył wygląda na tyle ciężko, że to on powinien opadać i ustawiać całość do pionu. Skoro inne tak mają to ten model raczej też.

Napisano

Zdecydowałem się jednak na M520 niema co kombinować a wszędzie gdzie czytałem dobre opinie wszyscy dawali :)

Swoją drogą jeśli chce ktoś kupić M520 polecam uderzyć do DECATHLONU wyrwałem je dziś rano za 99 zł.

Dzięki wszystkim za pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...