Skocz do zawartości

[łańcuch] przeskakuje na zębatce

Merihim

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zwracam się do Was z następującym pytaniem. Jakiś czas temu strzelił mi łańcuch. Generalnie po sprawdzeniu jego rozciągnięcia, okazało się że nie kwalifikuje się do eksploatacji więc zakupiłem nowy. Na starym łańcuchu przejechałem jakieś 2500 km. Po założeniu nowego, niby wszystko było ok, przejechałem jakieś 120 km i zauważyłem że na najmniejszej zębatce, jak tylko wrzucę ten bieg, zaczyna szarpać i przeskakiwać. To jest taki efekt jakby łańcuch chciał wskoczyć na wyższą koronkę. Próbowałem to podregulować ale za dużo nic to nie dało. Sprawdziłem stan zębatki, i jest raczej ok. Zresztą rzadko z niej korzystałem w trakcie jazdy. Zastanawia mnie, co może być tego przyczyną? Nadmieniam iż na pozostałych zębatkach tego problemu nie ma. Tak się zastanawiam, poprzedni łańcuch miał 112 ogniw, ten ma 114. Czy jego długość może być tego przyczyną?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. 

Napisano

Niby może mieć związek, ale bardziej dziwi mnie fakt że przy 2,5kkm kaseta przyjeła nowy łańcuch, bo raczej to jest powodem przeskakiwania. Sprawdź czy nie masz któregoś ogniwa sztywnego i poczytaj tematy na forum, naprawdę jest ich bardzo dużo.

Napisano

Odi - tak, cały czas czytam i śledzę tematy poświęcone tego typu sprawom. Gdyby problem o którym wspomniałem pojawiał się na innych przełożeniach, to sprawa byłaby prosta i nie było by o czym mówić. Ale najbardziej zdziwił mnie fakt, że cała reszta działa bez problemu, a zębatka, którą notabene najmniej użytkowałem i użytkuję ze wszystkich, nagle zaczęła sprawiać problemy.

Napisano

A może właśnie dlatego, że jest rzadko używana masz problem. Być może kaseta jest już nieco zużyta i łańcuch zdążył się już dopasować do tych najbardziej używanych trybów a jak teraz wskakuje na prawie nieużywany tryb to objawy są jakby był zużyty łańcuch. Pewności nie mam ale kaseta jest nierówno zużyta i łańcuch nie radzi sobie z nią.  

Napisano

Skoro efekt przypomina chęć wskoczyła na wyższy bieg, to pewnie regulacja śrubki H rozwiąże sprawę. Ewentualnie zapnij jeszcze raz koło w widełkach i nie zaszkodzi skrócić łańcuch do 112 ogniw.

#...#

Napisano

lucass - może być tak jak mówisz, ale z drugiej strony łańcuch jest świeżynka. Jak ma przejechane 150 km to max. Oczywiście, kaseta po takim przebiegu jest w jakimś tam stopniu zużyta dlatego liczyłem się z faktem że nawet wymieniając łańcuch, coś może nie banglać jak należy. Mocno się zdziwiłem że pomimo takiego przebiegu, obyło się bez wielkich niespodzianek i działa to jeszcze jako tako, tyle tylko że z pominięciem ostatniej zębatki.

copone - regulacją już się zająłem. popuściłem śrubę i nadal jest tak samo. Chcę jeszcze raz przeprowadzić całą operację regulacji, bo tą co robiłem, przyznam się szczerze, przeprowadziłem na szybko.

Napisano

No ale jak niedopasowanie jak łańcuch nowy i zębatka "prawie" nowa? Kolega ma bardzo lekki styl jazdy, że po takim dystansie łańcuch siadł....

A jak jest z opasaniem łańcucha? Śruba o regulacji kąta pantografu nie jest czasem przesadnie wykręcona?

Napisano

Takie o ktorym pisał lucas. Do nazwijmy to ruszonej kasety dali nowy lancuch, ktory przystosowal sie mniej lub bardziej do zebatek. "dziala to jako tako" wiec wnioskuję ze nie do konca super. Jezeli na wyzszych biegach wystepowaly uskoki przy wiekszych szarpnieciach to wiadomo o co chodzi. I tu nie ma co sie czepiac regulacji przerzutki moim skromnym zdaniem. Lancuch przystosowal sie do sytuacji, a gdy spada na 10 gdzie nie jest az tak mocno napinany przez przerzutke to zaczyna traktowac ja jak nowy za ciasny element i po niej skacze.

Napisano

Nie ma takiej możliwości, żeby zajechać równo 9 koronek a 10-tej nie.

#...#

Kaseta jest tej samej wielkości co poprzednia? Zobacz odległość kółeczka od kasety, jest za duża albo za mała. Trzecia śrubka;).

Napisano

Dziękuję za wszelkie rady. Jutro zastosuję się do nich i na nowo wszystko sprawdzę i napiszę wynik tych badań.

Copone - kaseta nie była wymieniana.

Napisano

Nie ma takiej możliwości, żeby zajechać równo 9 koronek a 10-tej nie.
uwierz mi że jest możliwość... widziałem wiele rowerów, których użytkownicy zjeżdżali 6-7 przełożeń na 9 biegowej kasecie a 2-3 były jak nowe, najczęściej zębatka 1 i 9 była jak nowa... Moja 1 też wygląda jak nie ruszona bo nie pamiętam kiedy ostatnio jej użyłem, a po pozostałych też widać które używane są często a które sporadycznie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...