Skocz do zawartości

[łańcuch] luźny łańcuch?

EmilB81

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Gdy kupiłem rower to łańcuch przeskakiwał mi na najmniejszym trybie z tyłu (1x10rz) i łańcuch jakby dotykał wózka, pojechałem na serwis i skrócili mi łańcuch o jedno ogniwo, i było ok. Zdziwiłem się troszkę bo to nowy rower ale sobie myślę że tak musi być, w zeszłym tygodniu urwałem przerzutkę, hak i pokrzywiłem łańcuch. zaprowadziłem do innego serwisu gdzie wymienili mi przerzutkę, hak i założyli mi nowy łańcuch SLX. Niestety znów mam luźny (za długi) łańcuch bo mi ślizga się na 10 przełożeniu, tylko że teraz na dwóch tarczach przednich, wcześniej miałem to tylko na mniejszej przedniej i najmniejszej z tyłu (1x10), teraz to zdarza się jeszcze na dużej tarczy(1x10 i 2x10). Rowerem przejechane jest 300km, jest to lapierre prorace 327 na xt. Czy standardowy łańcuch jest za długi i zawsze będę musiał go skracać?? (dziś planuje go zaprowadzić do skrócenia), czym to jest spowodowane?? może przerzutka jest źle zamocowana, mieliście już takie problemy??

pozdrawiam

Napisano

Przeważnie skraca się nowy łańcuch przed założeniem... Jeżeli chcesz, możesz sprawdzić jaką powinieneś mieć długość łańcucha np. wpisując "kalkulator długości łańcucha rowerowego" w google.pl. Na forum też jest kilka tematów o tym jak dobrać długość łańcucha

Napisano

ok, dzięki za info, wczoraj byłem w serwisie i przy założeniu był już skrócony łańcuch ale nadal przeskakiwało, był "zły kąt" przerzutki ustawiony :) teraz śmiga jak ta lala :)

pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...