Skocz do zawartości

[kaseta] wymiana.

vbeton

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, pisałem wcześniej ale ktoś zamknął mi temat i nie dokończyłem.

ok, więc nowy łańcuch HG93 podskakuje na kilkuletniej kasecie Shimano CS-HG20-9 11-34.

zamierzam kupić kasetę który odpowiadał by poziomowi tego łańcucha a więc XT, z katalogu wyczytałem że jest to kaseta CS-M770, i tu jest problem nowa kosztuje coś koło 150 zł w góre do tego nie wiem co znaczą oznaczenia w aukcjach takie jak:

- k7, k8

- do tego nie wiem jaką robi różnice czy jest to 11-32 czy 11-34, (obecna ma 11-34)

pytanie moje jest takie co sądzicie o kupowaniu używanych kaset po cene trzy krotnie mniejszej niż nowa czyli po 50 zł widząc na zdjęciach że stan zużycia jest niewielku lub po prostu niezauważalny,

dam kilka przykładów:

http://i.imgur.com/UT75JZe.jpg

http://i.imgur.com/nm83mgh.jpg

nie wiem nie znam się ale na moje oko, kasety są w b.dobrym stanie.

może się wypowiedzieć jakiś expert?

Napisano

- k7, k8

To nie jest czasem oznaczenie ilości biegów?(poprawcie mnie jeśli się mylę)

do tego nie wiem jaką robi różnice czy jest to 11-32 czy 11-34, (obecna ma 11-34)

Im mniejsza tym szybciej pojedziesz na ostatnim biegu im większa tym lżej będzie na pierwszym biegu.

pytanie moje jest takie co sądzicie o kupowaniu używanych kaset po cene trzy krotnie mniejszej niż nowa czyli po 50 zł widząc na zdjęciach że stan zużycia jest niewielku lub po prostu niezauważalny,

Są sporo tańsze to fakt ale z allegro albo olx to bym nie brał nie wiem czemu , taki nawyk po tym jak to lubią robić w butelkę. Na forum jest dział sprzedam i prędzej stamtąd bym patrzał bo na forum są ludzie uczciwi i który wiedzą co piszą i co mają.

Napisano

A dlaczego zależy Ci tak bardzo na takiej kasecie? Nie lepiej jakąś cs hg50 -9 alivio? 40 parę złotych nowa. Łańcuch raczej nie powinien być wyznacznikiem kupna kasety - raczej odwrotnie.

#...#

Napisano

Ja sam w zasadzie też nie widzę sensu dać 150 zł za kasetę bo i tak prędzej czy później się zjedzie a alivio 40 zł a deore 150 a raczej deore nie wytrzyma prawie 4x tyle.

Napisano

@@Ychu, Jest sens, gdy ktoś liczy gramy. Gdy wziąłem do ręki HG-80 i porównałem z HG-30 to ta druga waży chyba tonę - subiektywne odczucie rzecz jasna. Poza tym nie wiem, czy jest większy sens.

W cenie 50 PLN nie widzę przeszkód. Kaseta na zdjęciu jest dziewicą - ale to podobno przykład, a nie konkretna oferta.

Napisano

Jest sens, gdy ktoś liczy gramy.

Jaka mniej więcej była różnica? 

ale to podobno przykład, a nie konkretna oferta.

Nie no pewnie po prostu wiesz skopiował zdjęcie z aukcji i wstawił na imgura żeby nikt Mu nie zakosił :D 

Napisano

Według aledrogo wyszło 118 gram :o Co prawda i tak się tego zbytnio nie odczuje po zmianie samej kasety , ale jeśli tak cały rower z oszczędnością wagową złożyć będzie sporo lżejszy. Ale żeby to poczuć to wiadomo trzeba nagle przesiadkę zrobić (przynajmniej ja tak mam) kumpel miał z  4 kg lżejszy rower (on alu ja stal) i faktycznie pod górkę różnica kolosalna.

Napisano

dobra nie 50 ale 79 zł, dobrze zagadać to z dyszke może coś się spuści.

http://allegro.pl/shimano-xt-cs-m770-9s-11-32-k7-i5290801570.html

na moje oko to kaseta jakby  z fabryki dopiero wyszła i była raz rzucona w błoto, ale co ja wiem.

kolo sprzedaje kilka sztuk takich, ogólnie sprzedaje chyba tylko używany sprzęt i to w dużych ilościach i ma same pozytywy.

chce kasete z wyzszej półki na obecnej nawet na nie zjechanych zębach przeskakuje, więc nie chce lipy kupując hg50 bo to nawet nie slx a do xt to mu daleko.

jakieś opinie expertów?

Napisano

pytanie moje jest takie co sądzicie o kupowaniu używanych kaset po cene trzy krotnie mniejszej niż nowa czyli po 50 zł

Za tę kwotę możesz też zakupić jeden z nowych wypustów Shimano czyli HG300, 11-32 waży zaledwie 318 gram. Na pewno będzie współpracować bez problemów z HG93... jeśli nie skasowałeś w międzyczasie nowego łańcucha na starej kasecie ;)

Napisano

Może się okazać, że najbardziej zużyta jest tylko jedna koronka w kasecie (w okolicach 16z). I że albo ta koronka jest luzem, albo kasetę można rozkręcić. A potem mogłoby się okazać, że taką koronkę (lub dwie najbardziej zużyte) można gdzieś kupić...

Jeżeli na Twojej kasecie skacze, to jaką masz pewność, że na kupionej używce nie będzie skakać? Pytanie pomocnicze - jeżeli ktoś ma kasetę, która przyjmie nowy łańcuch, to po co by ją sprzedawał?

I jeszcze trzecia mądra uwaga:  sposób budżetowy to rotacja łańcuchów nie tylko w obrębie danego roweru, ale też między rowerami - jeden rower ma nowszą kasetę i obsługuje łańcuchy np. do 1500 km, które potem idą do drugiego roweru, który ma kasetę, która "nie przyjmie" nowego łańcucha. Tak wspominam przy okazji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...