Skocz do zawartości

[2500 zł] Cross dla niewymiarowego człowieka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich kolegów i koleżanki na forum.

Poszukuję pomocy w zakupie roweru.

Rower słuzył będzie mi do dojazdów do pracy (15 km po asfalcie 95% tam i powrót) oraz spokojnych przejażdżek w dla nabrania kondycji.

Ostatnio dłuższe przejażdżki na rowerze robiłem jakieś 15 lat temu, także ciężko mi opierać się na własnych doświadczeniach i upodobaniach.

Mam 180 cm wzrostu, dł. nogi 82 cm, prawie 120 kg wagi.

Myślę, że najbardziej odpowiedni dla mnie będzie rower crossowy

Przymierzałem się do kilku rowerów

- unibike

- scott

- cube nature

- Giant roam 1 disc 2015

Ten ostatni najbardziej mi się spodobał dlatego jego model zapamiętałem.

Mam problem z doborem ramy.

Dobierając rozmiar stojąc na ramą wychodzi, że powinno to być 50cm / rozmiar M, jednak nie jeździ się najwygodniej - trochę krótka (za bardzo zgięte nogi, za mocno "skulony").

Dużo wygodniej jeździło mi się na ramach 54 cm/ L, jednak stojąc nad ramą opierałem się o nią.

Rowery testowałem tylko na terenie sklepów/parkingu.

Czy istnieją modele z długą/niską ramą?

Czy polecilibyście jakieś inne rowery do sprawdzenia - najchętniej dostępne w Poznaniu. 2700 zł to max co mogę wydać, oczywiście im mniej tym lepiej, ale nie za cenę jakości

Gdybym nie znalazł idealnego roweru wydaje mi się, że w ostateczności lepiej wziąć ramę większą (dzieci już mam w razie "W" :)) co o tym myślicie?

Dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Napisano

Najlepiej jakbyś przymierzył ramę 52 powinna być idealna. znalazłem taki rower na dobrym osprzęcie tylko że nie z Poznania

http://allegro.pl/rower-cross-gepida-alboin-700crs-21-2014-lx-i5278821935.html

jeszcze taki znalazłem co prawda na trochę gorszym osprzęcie ale spokojnie powinien Ci wystarczyć. Za to tańszy

http://allegro.pl/rowery-rower-wheeler-cross-6-4-28-hydraulic-deore-i5264277783.html

Napisano

Czy istnieją modele z długą/niską ramą?

Trek 8.4 DS 2014:http://www.rowery-colex.pl/produkt/rower-trek-8-4-dual-sport-14

Trochę odstaje pod względem osprzętu w stosunku do tego Gianta, ale jeśli chodzi o geometrię to jest duża szansa, że by Ci idealnie przypasował. W rozmiarze 19 cali rama ma efektywną długość 60,5 cm oraz niski przekrok - 76,2 cm. Na wyprzedaży rocznika do kupienia pewnie za jakieś 2500-2600 zł. Sklep z Twojego miasta to możesz sprawdzić czy jeszcze są.

Napisano

Dzięki za propozycje.

W tych sklepach co byłem nie mieli rozmiaru 52cm, więc nie wiedziałem, że taki istnieje.

Wg wzoru, który podają na większości stron  dł. nogi x 0,63 = 82 cm x 0,63 = 51,66 - czyli rama 52 cm byłaby akurat

Spróbuje poszukać tych modeli gdzieś w okolicy, chociaż WHEELER ma przekrok 81 cm

Giant miał:

M - przekrok 78,5, długość 58 cm

L -  przekrok 81,3  długość 59,7 cm

Czyli teoretycznie ten TREK byłby prawie idealnym połączeniem

Wiem, że osprzęt Deore przy moim uzytkowani to troche na wyrost. Dlatego może być cos z poziomu niżej, ważne żeby było trwałe.

Napisano

Powinieneś celować w coś co ma krótki przekrok (koledzy z tą ramą 52 dobrze doradzają)ale przy Twoim wzroście też jest ważne aby górna rura ramy była jak najdłuższa czyli wyciągnięta sylwetka.

lekki-rower.blogspot.com

Napisano

To ja już zgłupiałem. Sam nie mogłem dobrać rozmiaru ramy, ale wszyscy przy moim 1,73 i 82 cm w przekroku doradzali mi 17tke (nawet jeżeli chodzi o crossa, ale ostatecznie kupuje 29era). A temu Panu 7 cm wyższemu proponujecie ramę 11cm wyższą? Czy to nie jest trochę niebezpieczne w razie np. wjechaniu na krawężnk itp?

Przymnierzałem się niedawno do Kandsa Maestro. Sam rower jakoś bardzo pozytywnego wrażenia nie robi, ale wydaje się bardzo długi przt ramie 19 - 60 cm górnej rury.

Napisano

Wynik na podstawie wyliczeń z tabelki należy traktować jedynie jako przybliżony, ponieważ nie uwzględnia on różnic w geometriach ram oraz różnic w proporcjach budowy ciała.

Napisano

Teoretycznie przy wzroście 180 rozmiar ramy powinien być L ( 18,19 ) w zależności od firmy i geometrii ramy.

Ja mam 176 i mam rozmiar ramy M (17) ale to wszystko zależy od budowy bikera.

Wiele osób ma tak jak w przypadku kolegi (przekrok krótszy a tułów dłuższy i tu zaczyna się problem).

Dobór ramy nie jest taki prosty.

Ale myśle ,że taka osoba powinna cyrklować w bardziej sportowy rower ponieważ przy doborze mniejszej ramy górna rura jest dluższa i wtedy jest lepsze pozycja bikera i też nie wygląda na rowerze  jak na "osiołku".

lekki-rower.blogspot.com

Napisano

Bardziej " sportowy" chodziło mi o to , że rama jest jak najdłuższa a dokładniej górna rura ramy.Napisałem to wczesniej.

Może to być cross , mtb.

Każdy producent w swoiej ofercje ma rowery do jazdy sportowej , sportowo rekreacyjnej i rekreacyjnej.

lekki-rower.blogspot.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...