marcin.c Napisano 19 Kwietnia 2015 Napisano 19 Kwietnia 2015 Witam wszystkich kolegów i koleżanki na forum. Poszukuję pomocy w zakupie roweru. Rower słuzył będzie mi do dojazdów do pracy (15 km po asfalcie 95% tam i powrót) oraz spokojnych przejażdżek w dla nabrania kondycji. Ostatnio dłuższe przejażdżki na rowerze robiłem jakieś 15 lat temu, także ciężko mi opierać się na własnych doświadczeniach i upodobaniach. Mam 180 cm wzrostu, dł. nogi 82 cm, prawie 120 kg wagi. Myślę, że najbardziej odpowiedni dla mnie będzie rower crossowy Przymierzałem się do kilku rowerów - unibike - scott - cube nature - Giant roam 1 disc 2015 Ten ostatni najbardziej mi się spodobał dlatego jego model zapamiętałem. Mam problem z doborem ramy. Dobierając rozmiar stojąc na ramą wychodzi, że powinno to być 50cm / rozmiar M, jednak nie jeździ się najwygodniej - trochę krótka (za bardzo zgięte nogi, za mocno "skulony"). Dużo wygodniej jeździło mi się na ramach 54 cm/ L, jednak stojąc nad ramą opierałem się o nią. Rowery testowałem tylko na terenie sklepów/parkingu. Czy istnieją modele z długą/niską ramą? Czy polecilibyście jakieś inne rowery do sprawdzenia - najchętniej dostępne w Poznaniu. 2700 zł to max co mogę wydać, oczywiście im mniej tym lepiej, ale nie za cenę jakości Gdybym nie znalazł idealnego roweru wydaje mi się, że w ostateczności lepiej wziąć ramę większą (dzieci już mam w razie "W" ) co o tym myślicie? Dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam
mmisiek9612 Napisano 19 Kwietnia 2015 Napisano 19 Kwietnia 2015 Najlepiej jakbyś przymierzył ramę 52 powinna być idealna. znalazłem taki rower na dobrym osprzęcie tylko że nie z Poznania http://allegro.pl/rower-cross-gepida-alboin-700crs-21-2014-lx-i5278821935.html jeszcze taki znalazłem co prawda na trochę gorszym osprzęcie ale spokojnie powinien Ci wystarczyć. Za to tańszy http://allegro.pl/rowery-rower-wheeler-cross-6-4-28-hydraulic-deore-i5264277783.html
Pawk89 Napisano 19 Kwietnia 2015 Napisano 19 Kwietnia 2015 21 cali przy 180cm wzrostu? Chyba za duża, ja bym proponował max 19.
mmisiek9612 Napisano 20 Kwietnia 2015 Napisano 20 Kwietnia 2015 21 cali przy 180cm wzrostu? Chyba za duża, ja bym proponował max 19. a czytałeś co autor napisał w temacie?? Poza tym to crossowy rower a nie MTB
Pitof Napisano 20 Kwietnia 2015 Napisano 20 Kwietnia 2015 Czy istnieją modele z długą/niską ramą? Trek 8.4 DS 2014:http://www.rowery-colex.pl/produkt/rower-trek-8-4-dual-sport-14 Trochę odstaje pod względem osprzętu w stosunku do tego Gianta, ale jeśli chodzi o geometrię to jest duża szansa, że by Ci idealnie przypasował. W rozmiarze 19 cali rama ma efektywną długość 60,5 cm oraz niski przekrok - 76,2 cm. Na wyprzedaży rocznika do kupienia pewnie za jakieś 2500-2600 zł. Sklep z Twojego miasta to możesz sprawdzić czy jeszcze są.
marcin.c Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Napisano 20 Kwietnia 2015 Dzięki za propozycje. W tych sklepach co byłem nie mieli rozmiaru 52cm, więc nie wiedziałem, że taki istnieje. Wg wzoru, który podają na większości stron dł. nogi x 0,63 = 82 cm x 0,63 = 51,66 - czyli rama 52 cm byłaby akurat Spróbuje poszukać tych modeli gdzieś w okolicy, chociaż WHEELER ma przekrok 81 cm Giant miał: M - przekrok 78,5, długość 58 cm L - przekrok 81,3 długość 59,7 cm Czyli teoretycznie ten TREK byłby prawie idealnym połączeniem Wiem, że osprzęt Deore przy moim uzytkowani to troche na wyrost. Dlatego może być cos z poziomu niżej, ważne żeby było trwałe.
kidot Napisano 20 Kwietnia 2015 Napisano 20 Kwietnia 2015 Powinieneś celować w coś co ma krótki przekrok (koledzy z tą ramą 52 dobrze doradzają)ale przy Twoim wzroście też jest ważne aby górna rura ramy była jak najdłuższa czyli wyciągnięta sylwetka. lekki-rower.blogspot.com
Pawk89 Napisano 20 Kwietnia 2015 Napisano 20 Kwietnia 2015 To ja już zgłupiałem. Sam nie mogłem dobrać rozmiaru ramy, ale wszyscy przy moim 1,73 i 82 cm w przekroku doradzali mi 17tke (nawet jeżeli chodzi o crossa, ale ostatecznie kupuje 29era). A temu Panu 7 cm wyższemu proponujecie ramę 11cm wyższą? Czy to nie jest trochę niebezpieczne w razie np. wjechaniu na krawężnk itp? Przymnierzałem się niedawno do Kandsa Maestro. Sam rower jakoś bardzo pozytywnego wrażenia nie robi, ale wydaje się bardzo długi przt ramie 19 - 60 cm górnej rury.
Pitof Napisano 20 Kwietnia 2015 Napisano 20 Kwietnia 2015 Wynik na podstawie wyliczeń z tabelki należy traktować jedynie jako przybliżony, ponieważ nie uwzględnia on różnic w geometriach ram oraz różnic w proporcjach budowy ciała.
kidot Napisano 20 Kwietnia 2015 Napisano 20 Kwietnia 2015 Teoretycznie przy wzroście 180 rozmiar ramy powinien być L ( 18,19 ) w zależności od firmy i geometrii ramy. Ja mam 176 i mam rozmiar ramy M (17) ale to wszystko zależy od budowy bikera. Wiele osób ma tak jak w przypadku kolegi (przekrok krótszy a tułów dłuższy i tu zaczyna się problem). Dobór ramy nie jest taki prosty. Ale myśle ,że taka osoba powinna cyrklować w bardziej sportowy rower ponieważ przy doborze mniejszej ramy górna rura jest dluższa i wtedy jest lepsze pozycja bikera i też nie wygląda na rowerze jak na "osiołku". lekki-rower.blogspot.com
marcin.c Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Napisano 20 Kwietnia 2015 Kolego Kidot co rozumiesz przez bardziej sportowy? MTB?
Tofi Napisano 20 Kwietnia 2015 Napisano 20 Kwietnia 2015 Wymiary dokładnie jak moje. Mtb rozmiar 19.5 cala szosa 56cm cx 55cm.
kidot Napisano 20 Kwietnia 2015 Napisano 20 Kwietnia 2015 Bardziej " sportowy" chodziło mi o to , że rama jest jak najdłuższa a dokładniej górna rura ramy.Napisałem to wczesniej. Może to być cross , mtb. Każdy producent w swoiej ofercje ma rowery do jazdy sportowej , sportowo rekreacyjnej i rekreacyjnej. lekki-rower.blogspot.com
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.