Skocz do zawartości

[Kaseta] Prośba o ocenę stanu kasety

Pabloniusz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam rower Kross level A2 z osprzętem Deore xt i od dłuższego czasu mam problem z przeskakującym łańcuchem podczas dużego obciążenia. Miałem kilkukrotnie regulowane przerzutki w serwisie pewnego sklepu, jednak nic to nie pomogło. Wczoraj podjechałem do innego sklepu i serwisant stwierdził, że mam do wymiany kasetę i łańcuch. Zaproponował mi taką wymianę za ok 250 zł (z częściami). Trochę mnie ten fakt zdziwił, ponieważ na rowerze zrobiłem może 200 km. Postanowiłem poszperać w sieci i znalazłem trochę filmów i opisów odnośnie oceny napędów. Z tego co zaobserwowałem wiele osób ma o wiele bardziej zużyte zęby i nie mają jeszcze żadnego problemu. Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się że chcą mnie naciągnąć. Proszę w związku z tym forumowiczów o ocenę przedstawionej kasety na zdjęciu. Jeśli potrzebne są dodatkowe zdjęcia to proszę o podpowiedź co zrobić i dodam. 

86918736129809573244.jpg

Z góry dziękuję za odpowiedź. 

Pozdrawiam 

Paweł

Napisano

Jeśli kaseta i łańcuch śmigały razem od początku to po tych zębach nie może skakać. Też obstawiałbym problem z bębenkiem...

A jak to zrobiłeś 200 km? Od nowości? Toż to nowy rower przecież i żadnego zużycia śladu być nie może... Jeśli nie jesteś pierwszym właścicielem to może poprzedni zmienił łańcuch? Trochę sprzeczne odczucie dają stwierdzenia 'od dłuższego czasu mam problem" i "zrobiłem może 200 km"...

Wyjaśnisz paradoks?

Napisano

Tak przy okazji wprowadź klamrowe nazewnictwo tematu. Nie ma być 

"Prośba o ocenę stanu kasety"

tylko

[kaseta]Prośba o ocenę stanu.

Bez tego temat zaraz wyląduje w śmietniku.

Napisano

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Co do bębenka to musiałbym rozkręcić. Po nasłuchu nie słyszę żadnych zgrzytów, jedynie jest ledwo wyczuwalny luz jak ruszam kasetą. Wydaje mi się że jest to normalne i nie powinno przyczynić się do przeskoku łańcucha. Może przeskok powoduje złe opasanie kasety przez łańcuch? Podkręciłem ale pada właśnie i dopiero pewnie jutro sprawdzę czy pomogło. Jeśli miałby ktoś jeszcze jakieś pomysły co mogę sprawdzić bardzo proszę o podpowiedź. 

Zrobiłem dodatkowe 2 fotki koła przy korbie i małe przy przerzutce. Wyglądają jeszcze lepiej niż kaseta. 

97582915528662728827.jpg

62293525370090704070.jpg

Rower jest nowy, kupiłem jakieś 2 lata temu i mało jeździłem :icon_cool: , dlatego sam się zdziwiłem że kaseta jest do wymiany. 

Pozdrawiam admina i dziękuję za ostrzeżenie. 

Napisano

Kaseta na pewno nie jest do wymiany. Do rozkręcenia bębenka potrzebny jest specjalny klucz podobnie jak do zdjęcia kasety.

Masz w okolicy jakiś bardzo konkretny podjazd?

Ustaw najlżejszy bieg i spróbuj podjechać i jeśli przeskoczy tzn, że bębenek siadł. Łańcuch w takim ustawieniu raczej nie przeskoczy za to na bębenek działa bardzo duży moment obrotowy. Możesz próbować to zrobić trzymając na tylnym hamulcu i uważaj, żeby sobie zębów o kierownicę nie wybić :teehee:

Napisano

Niech was nie zmyli XT... Przy założeniu że rower jest w wykonaniu fabrycznym, to prawdopodobnie jest z 2009 i XT była tylko tylna przerzutka. Piasty Joy (w domniemaniu zapewne Joytech) zatem jakością nie grzeszą i przeskakiwanie napędu nie jest czymś niezwykłym. Pytanie jak często przeskakuje...

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi. Sprawdzę bębenek tak jak kolega Seraph proponuję i dam znać czy zębów nie wybiłem  :002:

Rower jest to Kross Level A4 (rocznika nie pamiętam) - wersja przeznaczona na eksport:

przerzutki tył - Deore XT

przerzutki przód - Alivio

manetki - Deore 

korby - Truvativ

piasty - Nova tec

widelec - Rock shox dart 2 

hamulce V-brake - Avid 

kaseta - no name  :icon_confused: (nie wygląda żeby z czegoś konkretnego była zrobiona)

Przeskakiwanie nie jest nagminne, na płaskim terenie w ogóle, dopiero jak pod górkę jadę i nacisnę mocniej wtedy potrafi kilka razy przeskoczyć.

72669650510438127104.jpg

Wcześniej pisałem że A2 - sorry za pomyłkę. 

Napisano

Jakich piast nie miałem - shimano, joytech novatec - te przeskakiwały. Urok tanich piast. Warto by ustalić model tych piast. Jak jest z niskiej półki, to ja bym to olał. Gwarancję masz?

Napisano

Mój brat miał już tak zjechany bębenek że jedynie delikatnie bo nawet na płaskim troche mocniej i przeskakiwało. Tak jak pisze mklos może po prostu urok tanich piast. Jeśli masz gwarancje naturalnie reklamuj.

Napisano

Niestety na piastach brak konkretnych oznaczeń i raczej ciężko będzie się dowiedzieć. Niestety rower już po gwarancji. W razie jak bym wymieniał piastę to masz może jakąś konkretną firmę (model) wartą uwagi? 

Napisano

Niestety na piastach brak konkretnych oznaczeń i raczej ciężko będzie się dowiedzieć.

Jeśli przypomnisz sobie rocznik może na stronie kross-a będą jeszcze info o tym modelu z danego rocznika i się czegoś dowiesz. 

Napisano

Malowanie wskazuje na rocznik 2009. Niestety osprzęt nieseryjny, chyba że można by założyć że miał komponenty z wyższych modeli.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Problem rozwiązany, przyczyną było złe ustawienie opasania kasety przez łańcuch. Po sprawdzeniu bębenka jak kolega seraph pisał to wygląda że wszystko jest ok. Dziękuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam. 

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...