Skocz do zawartości

[Wyjazd] Szlak rowerowy „Odra – Nysa” na majówkę.

blindchild

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, od jesieni chodzi za mną jakaś kilkudniowa wyprawa więc nadszedł czas na to aby coś zaplanować.Pomysł mojej wyprawy to start gdzieś między 28-29 kwietnia w okolicy Zgorzelca i aż do morza myślę w 4-5 dni tak co by wrócić do poniedziałku 4 maja :) Wstępnie mój plan zakłada pociąg do Zgorzelca i rozpoczęcie pedałowania o 15:30 wiec:

1 dzień rozgrzewkowy ok 60-80km nocleg na trasie Łęknica/Siedlec whatever...

2 dzień myślę przycisnąć od rana do zmroku ambitnie 145km do Kostrzyn nad Odrą.

3 dzień 120km nocleg Gryfino

4 dzień 130km do Ahlbeck/Swinoujście

Powrót pociągiem z Międzyzdroi

Ten plan zakłada samotną podróż jakby się ktoś chciał dołączyć mógłbym coś pozmieniać i spróbować się dostosować :) np dodać jeden dzień na wyprawę i rozłożyć na mniejsze dystanse (5x90km). Noclegi planuje w kwaterach bo nie mam namiotu ;) jeżdżę rowerem crossowym i jestem raczej amatorem aczkolwiek mam za sobą kilkudniowe wyprawy :)

Jeśli ktoś jedzie w tym czasie na jakaś inną wyprawę i szuka towarzysza to mogę przemyśleć jeszcze zmianę trasy. Wstępnie myślałem o trasie ze śląska nad morze ale trasa centralną polską może nie być przyjazna rowerzyście dlatego zdecydowałem się na szlak odra-nysa.

Jeśli mogę zapytać to czy noclegi w ciemno to zbyt odważne posunięcie jak na tą trasę?

Z jaką częstotliwością występują przejazdy/mosty na polską stronę?

Napisano

Siemka myśmy jechali w zeszłym roku, ale w drugą stronę poniżej screeny z endomondo może się do czegoś przyda (oczywiście trasa była trochę inna ):

Dzień 1

http://app.endomondo.com/workouts/435114300/4805510

Dzień 2

http://app.endomondo.com/workouts/435359591/4805510

Dzień 3

http://app.endomondo.com/workouts/435765071/4805510

Dzień 4

http://app.endomondo.com/workouts/436125764/4805510

PozdRower

Lukers

Napisano

Dzięki lukers ;) powiedz mi coś więcej na temat trasy Świnoujście- Szczecin. Być może ostatniego dnia będę chciał sobie skrócić trasę i jechać polską stroną jak tam duże natężenie ruchu? dobra nawierzchnia? oznakowanie?

Napisano

Nie warto jechać po naszej stronie ze Szczecina do Swinoujścia.Na 111 przez Stępnicę zdarza się spory ruch przy zatkanej 3- S3 i nie jest bezpiecznie,Od Wolina to w ogóle lipa.

Niestety ostatni odcinek Oder-Naise od Gryfina/Mescherin na północ też d.... nie urywa,ale chociaż gwarantuje spokojną jazdę,miejscami tylko w towarzystwie samochodów.

Jak wytrzymasz monotonię 100km pięknych niemieckich pgr-ów i częsty zapach gnojówki,warto dociągnąć do Wolgast i dopiero tam (a nie w Usedom) wjechać na Uznam.Północna część wyspy jest rewelacyjna,już od Wolgastu masz ścieżkę najpierw wzdłuż kanału do Peenemunde ( u-boot,muzeum rakiet V, Phenomena itd) potem w lesie po wydmach i po bulwarach pięknie utrzymanych nadmorskich miasteczek aż do Swinoujścia.

Jeżeli się zdecydujesz - będzie to najciekawsza część CAŁEJ trasy.

Południe Uznam poza podnoszonym mostem w Usedom i ostatnim "górskim" odcinkiem przy polu golfowym nie zwala z nóg.

Edit. Jest szansa na nocleg w Gryfinie,kontakt priv.

Napisano

Szczecin - Swinoujscie po polskiej stronie nie jest tragiczny o tej porze roku. S3 zatyka sie raczej tylko w lecie jak stada samochodziarzy jada nad morze. Poza sezonem zaraz za Dabiem odbijasz na polnoc, na malo ruchliwe uliczki i lecisz nimi prawie pod Wolin. Potem faktycznie jest juz kiszka, ale to juz nie daleko.

Napisano

Dzieki za te rady a za gryfinem w strone wolgastu prowadzi trasa rowerowa czy juz nie jak z oznakowaniem tego odcinka? A moze powinienem jechac az do nowego warpna czy odbic w glab niemiec zaraz za gryfinem i jak z noclegami na uznam gdybym chcial jakie ceny :)

Na calej trasie jest duzo sklepow czy trzeba robic zapasy ;) jest gdzie zjesc obiad po polskiej stronie bez straty 10 km trasy? No i brac euro na jedzenie czy wszedzie blisko do polski ;)

Napisano

Dzieki za te rady a za gryfinem w strone wolgastu prowadzi trasa rowerowa czy juz nie jak z oznakowaniem tego odcinka?

Na północ od Gryfina jechałem do Blankensee - większość wąskie asfaltowe drogi na szerokość jednego samochodu przez pola,ruch zerowy.Czasami lokalne drogi ze ścieżką z boku lub bez.Są oznaczenia,najczęściej mała metalowa blaszka z logo Oder-Naise,rzadziej drogowskaz z pełną nazwą.

Trasa jako taka kończy się w Ueckermunde.

Od Wolgastu oznaczona trasa aż do Swinoujścia praktycznie bez kontaktu z autami,do Peenemunde wzdłuż kanału,po północnej krawędzi wyspy głównie w lesie,ostatni kawałek promenadą przez miasteczka wzdłuż plaży.

Napisano

Trasa biegnie kilkadziesiat metrow od granicy wiec raczej lapie wszystko :), ale warto na wszelki wypadek wylaczyc w telefonie automatyczne lapanie sieci, zeby nie zlapal mocniejszej sieci w roamingu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...