krzychu22 Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 Cześć, Na uczelnie muszę zrobić projekt z badań operacyjnych i eksploatacyjnych. Wybrałem temat " Badanie stopnia zużycia łańcuchów napędowych w rowerach". Wszystko już mam opracowane tylko brakuje mi pomiarów. Tak sobie wymyśliłem że będę mierzył odległość 10 sworzni na łańcuchy tak jak na zdjęciu (szczeki suwmiarki mniej więcej w środku sworznia). Tutaj prośba do Was, znalazłby się ktoś komu chciało by się wykonać taki pomiar? Najlepiej jakby były to łańcuchy Srama 10s, a już w ogóle hiper super Sram PC-1051. Potrzebuje 15 pomiarów. Jeśli ktoś zechce mi pomóc proszę o pisanie wyników pomiarów w tym temacie. Do wyniku pomiaru prosiłbym o podanie jaką suwmiarką był wykonany (dokładność 0,1mm, 0,05mm czy 0,02mm) oraz przybliżony przebieg. Kolejna prośba skierowana do osób, które mają dostęp to fabrycznie nowego łańcucha SRAM PC-1051 potrzebuje wymiar żeby mieć odniesienie, wystarczy jeden pomiar. DZIĘKUJE Do moderatorów prosze o nie przenoszenie wątku do czasu aż nie zgromadze odpowiedniej liczby pomiarów.
seraph Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 Wymiar nominalny 10 ogniw (nie 9 jak na zdjęciu) to 127 mm, ale ja bym tak nie mierzył, bo projekt poważny, a przykładanie "mniej więcej" to się nie godzi. Zaraz Ci sprawdzający błąd gruby zarzuci i będzie. Dokładność pomiaru suwmiarki przestaje się liczyć gdy szczęki są w powietrzu. Najlepiej jak mierzone będzie wewnątrz łańcucha + średnica tulejki. W przypadku elektronicznej suwmiarki zerujemy na wymiarze tulejki i mierzymy wewnątrz łańcucha - dokładnie tak jak mierzy się rozstaw otworów. W ten sposób niestety wyciągniecie łańcucha sumuje się ze zużyciem sworzni, które stają się coraz cieńsze z czasem, a tulejki coraz luźniejsze.
ludz Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 Dokładnie - żeby pomiar suwmiarką miał sens, musi być wykonany prawidłowo. Ten na obrazku nie jest. No i musisz odnieść te informacje do wymiaru nowego łańcucha. Spróbuj zacząć jeszcze raz - od określenia, jak chcesz, żebyśmy mierzyli. Pomysł na projekt fajny, jeśli możesz, to wrzuć potem efekt tej pracy.
krzychu22 Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Napisano 6 Kwietnia 2015 Zdaje sobie sprawe z tego co piszecie. To jest projekt na zaliczenie nie praca inżynierska czy magisterska więc pozwoliłem sobie na wieksze błedy pomiarowe. Głownie chodzi mi o rozeznanie oraz o wartości które moge wpiać w tabelkę i z grubsza opracować. Myśle że w przyszłości może to być bardziej rozwojowy pomysł. Dzięki za dobrą uwage faktycznie źle wykonałem pomiar, prosiłbym o zmierzenie 10 ogniw (11 sworzni).
ludz Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 spoko, wieczorem wrzucę kilka danych Na błędy można sobie pozwolić, bo przecież nic się nie stanie. Tyle że projekt robi się łatwiej z danymi, które mają sens. Tutaj masz 127mm (czy ileśtam tego rzędu) łańcucha, ale różnice między pomiarami będą rzędu 0-2mm, więc jeśli komuś się ta suwmiarka omsknie o pół milimetra (bo w końcu na oko) to ten pomiar nie ma już sensu.
krzychu22 Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Napisano 6 Kwietnia 2015 No to wiadomo, pomiar najlepiej było by wykonać na łańcuchu napiętym przez przerzutkę, wtedy bedą skasowane luzy oraz łatwiej dokonać pomiaru.
Hetman Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 Tylko wiesz, błąd jest w samej metodologii: różne łańcuchy się różnie zużywają i w różnych warunkach. A 10pomiarów to nie jest statystyka... Pomysł mierzenia dołu naciągniętego napinaczem jest dobry, przynajmniej będzie względnie powtarzalne napięcie i nacisk pomiarowy. Oczywiście mierzyć przez tulejki i uwzględnić średnicę tulejki. Tym bardziej, że tulejki też się wycieraja i to wpływa na zużycie łańcucha.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.