Skocz do zawartości

[stery] problem z dopasowaniem

grzechu83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem niedawno ramę i dostałem do niej stery (między innymi). Ostatnio zacząłem przeglądać wszystko i coś mi z tymi sterami nie pasuje. Oto co mam:

http://zapodaj.net/35376054187ab.jpg.html

http://zapodaj.net/7399e608f6e32.jpg.html

Idąc od lewej, pierwszy i drugi element to bieżnie z wiankami (sprawa jasna), kolejny przychodzi na górny wianek, ściętą stroną w kierunku wianka. 2 elementy na dole, to pierścienie dystansujące. Tak to wszystko wg mnie wygląda, poprawcie mnie, jeśli się pomyliłem. Natomiast mam problem z identyfikacją ostatniego elementu po prawej. Z jednej strony mógłby to być element "topowy", czyli przykrywający całe stery od góry, ale jeśli przyłożę go do górnej bieżni z założonym pierścieniem (3 od lewej), to między pierścieniem a tym elementem jest luz, więc chyba coś nie tak.
Generalnie wywnioskowałem, że w tym zestawie brakuje mi bieżni na amortyzator (sam dół sterów).

Pomyślałem, że mógłbym kupić całkiem nowe stery, żeby załatwić wszystkie problemy, ale tu pojawia się następny. Stery jakie widzę mają średnice bieżni 44/56, a mnie po zmierzeniu ramy i obecnych sterów wychodzi 44/55. Czy to jakieś nietypowe, czy po prostu mają być 44/56 i "się wprasują"?

Napisano

Śmiało bierz 44/56. Ja ostatnio kupiłem do ramy 44/55 stery 44/56, dokladnie takie

www.bikestacja.pl/pl/stery-accent-hsi-spro-33015.html

Nawet widzę ze mają w promocji.

Napisano

Jeszcze nie wbijałem, czekam na reszte części, ale w serwisie mi powiedzieli, że taki rozmiar musi być. Myślę, ze w tym tygodniu będę składał rower wiec jak mi założą stery to napisze ci czy wszystko ok

Napisano

Nie słuchaj kolegi powyżej . Zmierz suwmiarką główke ramy - jeśli masz 55mm +/- 0,15mm to potrzebujesz stery z dolną miską pod 55mm , jeśli zaś masz ok 56mm to potrzebujesz sterów z miską pod 56mm.

Stery z miską pod 55mm robi np Force ok 100zl .

Stery 55mm będą w główce 56mm siedzieć zbyt luźno a miski 56mm w główke 55mm zwyczajnie nie wciśniesz.

Napisano
  W dniu 7.04.2015 o 16:10, jasinski21444 napisał:

Nie słuchaj kolegi powyżej . Zmierz suwmiarką główke ramy - jeśli masz 55mm +/- 0,15mm to potrzebujesz stery z dolną miską pod 55mm , jeśli zaś masz ok 56mm to potrzebujesz sterów z miską pod 56mm.

Stery z miską pod 55mm robi np Force ok 100zl .

Stery 55mm będą w główce 56mm siedzieć zbyt luźno a miski 56mm w główke 55mm zwyczajnie nie wciśniesz.

To mnie teraz zbiłeś z tropu. Główkę ramy zmierzyłem i wyszło mi ok 55mm, dlatego dla pewności zmierzyłem obecne stery i wyszło 55 jak nic, więc wychodzi na to, że muszę takich szukać.

A tak się jeszcze upewnię, są jakieś inne parametry sterów, które mogą być "różne" i przez to nie pasować?

Napisano

Rodzaje sa takie jak napisalem, ja zamówiłem na poczatku te dive bo nie zmierzylem główki i za małe wziąłem. Pojechałem do serwisu i mowili ze musza byc 56.

Chociaz tu sa niby 55

cyklisci.com/stery_ahead_neco_h156c_polzintegrowane_1-1_8_-_1_5_tapered_55mm,137,8806.html

Sam jestem ciekawy mam nadzieje, że jutro przyjdą i będę wiedział.

Napisano

W dniu 7.04.2015 o 16:16, uwekolarz napisał:
Takie sa rodzaje sterów Flash góra 34mm dół 49,57mm Dive góra 44mm dół 49,57mm Góra 44mm dół 56mm

W dniu 7.04.2015 o 20:20, uwekolarz napisał:
Rodzaje sa takie jak napisalem, ja zamówiłem na poczatku te dive bo nie zmierzylem główki i za małe wziąłem.

Przepraszam że się tak wyrażę ale wypisujesz bzdury . Rodzajów sterów jest dość dużo , w tym takie z miską u dołu 55mm lub 56mm , jeśli spróbujesz upakować miskę 56mm w ramie pod 55mm to możesz zwyczajnie pęknąć główkę - sorry ale istnieje coś takiego jak tolerancja wymiarów i pasowania .

W dniu 7.04.2015 o 20:04, grzechu83 napisał:
Główkę ramy zmierzyłem i wyszło mi ok 55mm

Pod 55mm całkiem niezłe i niedrogie na maszynach są takie Force http://www.force-components.pl/index.php?p795,kod-15104-force-stery-polzintegrowane-tapered-1-1-8-czarne - mam we fullu do enduro i jak na razie nie narzekam , tamte neco sobie odpuść :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.