Skocz do zawartości

[przerzutka] SRAM X5, słabo mocowanie do ramy + wymiana pancerzy i linek.

matteo_er

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam ramę NS Core 2009.

Przednia przerzutka do SRAM X5, dwa blaty. Teraz problem w tym, że uchwyt do mocowania jest za szeroki przez co słabo trzyma i bez użycia większej siły mogę obrócić całą przerzutką wokół osi ramy. Podobnie będzie przy upadku, że może się obluzować  i przestawić.

Jest tam jakaś gumowa podkładka jak z dętki czy coś w tym stylu, ale to niczego nie poprawia.

Zdjęcia: https://www.dropbox.com/sh/sni09tigu9yxvw1/AADpMYPYZUeL6QIXJfDgAqe4a?dl=0

Jest na to jakiś patent, rozwiązanie itp. ?

Przy okazji wymienię linki z pancerzami oraz dam jakieś osłonki w miejscach styku z ramą bo pojawiają się już otarcia...

Mam w planach kupić coś takiego: http://rowerowy.com/sklep/czesci/linki-i-pancerze/zestaw/prod/unex-kit

oczywiście kolor czarny :)

• Mod Team
Napisano

Ta guma to adapter, obejma przerzutki zapewne ma 34mm a twoja rama ma 32mm. zdejmij przerzutkę, wyczyść i odtłuść dokładnie ramę, obejmę przerzutki oraz podkładki.

to powinno pomoc, oczywiście dość mono przykręć przerzutkę, jak nie pomoże, możesz nabyć metalowe adaptery albo plastikowe. Można je nabyć w sklepach internetowych a może i stacjonarnych,

Napisano

Rama jest stalowa? Więc ma najprawdopodobniej mniejszą średnicę podsiodłówki (31,8 mm?) niż obejma przerzutki (34,9).  Guma się nie nadaje, potrzebny jest dystans, np Shimano - do kupienia/dostania w sklepach rowerowych. Można założyć kilka pasków aluminiowej blachy, np z puszki, szerokości powiedzmy 3mm większej niż szerokość obejmy.

Napisano

@@Puklus,dzięki za rady, zawsze mogę tak spróbować, ale ta guma jest już wiekowa, spory luz złapało...

@@tobo, tak, stalowa.  Szukałem jako adapterów i nic nie znalazłem... Ale spróbuję szukać jako dystansów, dzięki :)

No, a jak nie no to home made i patent z aluminiowej puszki również sprawdzę ;)

Napisano

Podpytaj w jakimś lokalnym sklepie rowerowym z serwisem czy nie zostały im adaptery po montażu przerzutek. Np. Shimano daje takie rzeczy w komplecie ze swoimi zmieniarkami, mogli komuś instalować przerzutkę a adaptery jak niepotrzebne i klient sobie nie zabrał mogą zalegać w jakiejś szufladzie ;)

Napisano

W jednym pytałem przy okazji (tam gdzie będę serwisował amortyzator) i mówił, że czasem ma takie adaptery, ale nie teraz. Popytam też w innych serwisach, bo parę ich mam w okolicy, dzięki ;)

Napisano

Dziwne, ponieważ są z przerzutkami Shimano które są przystosowane do najszerszej podsiodłówki 34,9 a pozostałe dwa są "wykonalne" z adapterami. Jeśli montowali choć jedną przerzutkę przednią w ciągu ostatnich kilku lat to muszą mieć :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...