Skocz do zawartości

[mechanizm korbowy] Zamiana mechanizmu korbowego korby

Piotrek91tur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Niebawem zamierzam wymienić mechanizm korbowy w moim rowerze z 42/32/22 na 44/32/22 i moje pytanie do was jest takie czy będzie potrzeba wymiany przerzutki przedniej lub łańcucha? Posiadam rower Kellys viper SF i w związku z zużyciem się zębatek planuję tą wymianę a przy okazji chciałbym trochę zwiększyć przełożenie bo dotychczas posiadane mi nie wystarczało. Czy zmiana przełożenia którą proponuję będzie zauważalna? Bo domyślam się że zakładanie do tego roweru zębatek 48/38/28 nie ma sensu

post-184424-0-52053900-1427628315_thumb.jpg

Napisano

A co myślisz o założeniu korby z zębatkami 48/38/28? w tym wypadku wymiana przednich przerzutek będzie już chyba konieczna i zmniejszy się prześwit.

Napisano

Różnica tylko 2 zębów na największym blacie to jest bezcelowa zmiana. Jeżdziłem na 42T i na 44T. Sens ma tylko opcja z korbami z blatem 48T. Wtedy trzeba zmienić przednią zmieniarkę.

Jest zasadą, że jak zmieniasz korbę to i wkładasz nowy łańcuch tym bardziej, że zapewne kaseta też nie jest w dobrym stanie.

Napisano

Myślę że założę 44T dzisiaj po dość długiej przerwie przejechałem się rowerem i ciut większe przełożenie powinno wystarczyć, przy okazji zaoszczędzę na zmianie przedniej przerzutki. Co do podwyższenia przedniej przerzutki to myślę że byłby potem problem z przełączaniem łańcucha na najniższą zębatkę ponieważ szczelina gdzie łańcuch przechodzi przez przerzutkę jest poszerzony w dolnej części. Dzięki wszystkim za szybką odpowiedź  :thumbsup:

Napisano

48T chyba bardziej do zjazdów bo do normalnej jazdy wystarczy 44T chyba że ktoś ma nogi z żelaza albo koks łyka

Dlaczego zdecydowałeś się napisać coś tak głupiego? Nie pomyślałeś, że to może być na szosę albo że ktoś woli sobie od czasu do czasu pedałować z kadencją mniejszą niż 160?

Ja bardzo popieram zestaw 48/36/26, najczęściej takie zębatki są w trekingowych wersjach normalnych korb MTB. Ja miałem z korbami Shimano M532, na rowerze 26" dobrze się to spisywało (tak samo 36 z w terenie).

Napisano

Dlaczego zdecydowałeś się napisać coś tak głupiego? Nie pomyślałeś, że to może być na szosę albo że ktoś woli sobie od czasu do czasu pedałować z kadencją mniejszą niż 160?

Ja bardzo popieram zestaw 48/36/26, najczęściej takie zębatki są w trekingowych wersjach normalnych korb MTB. Ja miałem z korbami Shimano M532, na rowerze 26" dobrze się to spisywało (tak samo 36 z w terenie).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...