Skocz do zawartości

[~3000] Wygodny cross/trekking do wożenia przyczepki i fotelików dla bliźniąt 60%asfalt itp 40%leśne

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej wszystkim,

Prośba o wsparcie w następującym przypadku:

Budżet: do 3000zł w razie potrzeby z delikatnym marginesem, oczywiście może być i mniej.

O mnie: 32 lata, 180cm, 80kg - sto lat temu jeździłem na mtb dniami i nocami, ale miało to miejsce 15 lat temu więc zdecydowanie nieaktualne.

Cel zakupu:

• głównie zabieranie 1,5 rocznych bliźniąt na wycierczki rowerowe w przyczepce
  • tak samo jak wyżej tylko w fotelikach rowerowych na wycieczki z jednym maluchem plus jak się da czasem z dwoma fotelikami
  • poza maluchami to dla mnie też celem jest powrót do aktywności fizycznej

Z przyczepką mam obawę, że to raczej będą wyprawy tylko weekendowe z samochodem bo w mojej okolicy (Komorów koło Pruszkowa) ciężko o ścieżki a po ulicach, chodnikach nie chcę zbytnio jeździć.

Codziennie natomiast będę chciał z jednym maluchem bądź z dwoma jeździć też po okolicy przy użyciu fotelików rowerowych gdyż tak jak pisałem wyżej przyczepka trochę mnie stresuje w moim rejonie.

Wymagania:

• Największy priorytet to komfort, chcę codziennie jeździć z maluchami więc zależy mi najbardziej na ich oraz moim komforcie.
  • Przeznaczenie to powiedzmy 60% ścieżki rowerowe itp a ok 40% leśne ścieżki.
  • Nie zależy mi na marce, najważniejsza jest radość z jazdy, którą mam nadzieję dadzą mi komfortowa pozycja, dobry osprzęt, niezawodność.
  • Bezpieczeństwo - nawet jeżeli będzie to cross to błotniki, światła itp muszą się pojawić by poruszać się bezpiecznie z maluchami.

Moje obawy:

• Zbroić crossa czy trekking?
  • Czy oba sprawdzą się moim przypadku?
  • Czy w ogóle jest sens jazdy z dwoma fotelikami i jest to bezpieczne i wygodne dzieci?
  • Na jaki rower postawić? Jaki rozmiar ramy? (po kilku przymiarkach wydaje mi się, że M, L jest chyba za wielki dla mnie).
  • Czy jakieś konkretne foteliki na przód i tył polecacie? (podstawa to bezpieczeństwo i komfort).
  • Czy takie rowery sprawdzą się na leśnych czasem nierównych ścieżkach, czy dzieciaki nie będą zbytnio wytrzęsane? Co tu lepiej się sprawdza przyczepka czy foteliki?

Pierwsze przymiarki:

• Kross Trans Arctica 2015 L - ogólnie wygodna wyprostowana pozycja rozmiar L wydaje się za wielki, M już znacznie lepiej, kierownica trochę mi nie leży.
  • Kross Evado 6.0 M - rozmiar M ok, rower wydaje się być bardzo solidny, pozycja lekko zgięta co budzi moje obawy oraz kierownica mogła by być wygodniejsza

Moje przemyślenia po przymiarkach:

• Zdecydowanie komfort moich maluchów i mój to podstawa
  • Boję się, że różne nieregularne kształty ram mogą być przeszkodą w montowaniu fotelików.
  • Wolę gdy rama po zejściu nie gniecie mi klejnotów (łatwiej będzie zejść a przy fotelikach po obu stronach to istotne)
  • Wolę kupować w sklepach bo w ciemno to całkowicie mija się z celem

Podobały mi się również (niestety widziałem tylko online):

Prośba o pomoc temacie + dodatkowo info gdzie w Warszawie mają najwięszy wybór rowerów?

Pozdrawiam

Piotr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...