casadi Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 Zdecydowałam się ostatecznie na wybór Gianta Roam. Początkowo padło na Roam 2 Disc jednak okazało się, że na taki rowerek w rozmiarze S musiałabym czekać kilka miesięcy co mija się z celem. Zaproponowano mi więc Roam 3 Disc + wymianę hamulców mechanicznych na hydrauliczne. I w związku z tym mam spore wątpliwości. Poza hamulcami rowery mają również inny mechanizm korbowy czy kasetę. Co byście na moim miejscu zrobili? Dodatkowe wątpliwości wzbudza dobór ramy. Do mojego stylu jazdy idealnie pasuje rower crossowy. Koła w/w to 28", mam 167cm wzrostu. Przy ramie M ledwo sięgam do ziemi, przy S jest trochę lepiej. Ale wciąż mam wątpliwości czy rower z takimi kołami nie będzie dla mnie za duży?Czy może w tej cenie polecilibyście coś innego?Tutaj porównanie rowerów: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bike-compare/
rodszyld69 Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 Poza hamulcami rowery mają również inny mechanizm korbowy czy kasetę. Co byście na moim miejscu zrobili? Te różnice są nie wielkie, ważne że wymienią Ci hamulce bo w nich jest najistotniejsza różnica między tymi modelami. Dodatkowe wątpliwości wzbudza dobór ramy. Do mojego stylu jazdy idealnie pasuje rower crossowy. Koła w/w to 28", mam 167cm wzrostu. Przy ramie M ledwo sięgam do ziemi, przy S jest trochę lepiej. Ale wciąż mam wątpliwości czy rower z takimi kołami nie będzie dla mnie za duży? Zmierz sobie długość nogi i porównaj z wymiarami podanymi na stronie Gianta. Rozmiar S ma przekroku 76,2 cm a M 78,5 cm, możesz jeszcze zasięgnąć informacji na tym blogu http://roweroweporady.pl/jak-dobrac-rozmiar-ramy-rowerowej/.
casadi Napisano 21 Marca 2015 Autor Napisano 21 Marca 2015 Długość nogi po wewnętrznej stronie to około 80cm.Powiem szczerze, że czytałam jak dokonać tych obliczeń i w większości nie mam z tym problemu, ale przy Giancie nie potrafię podjąć dobrej decyzji. Czy wielkość kół wpływa jakoś na to, jaką ramę powinnam wybrać? W tej kwestii jestem kompletnym laikiem, praktycznie się nie znam. Być może mój problem głównie wynika z tego, że bardzo zależało mi na Roam 2 Disc, z którego najmniejszy rozmiar to M. Ale nawet minimalnie za duża rama to nie rozwiązanie, prawda...?I cały czas też myślę o tym, czy koła w rozmiarze 28" nie są za duże dla osoby mojego wzrostu. Spotkałam się raczej z opiniami, że 28" to raczej opcja dla sporo wyższych ludzi...
Pitof Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 Dlaczego nie chcesz modelu Rove 2 Disc, który ma ramę z damską geometrią?
casadi Napisano 21 Marca 2015 Autor Napisano 21 Marca 2015 Na te damskie raczej nie patrzyłam z prostego powodu - okropnie mi się one nie podobają. Jeżeli będę miała problem z doborem męskiej ramy, to dopiero rozważę wersję damską. Moje dalsze rozmyślania doprowadziły mnie do tego, że może takie rower byłby bardziej odpowiedni - http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/atx.27.5.1/18877/76360/#specifications ? Większość czasu jeżdżę na drogach lub ścieżkami w lesie, ale zdarzało się wyjechać w trudniejszy teren. Nie lepiej byłoby dla mnie wziąć jednak górala, w którym zawsze mogę zmienić opony na bardziej odpowiednie na szosie? W crossie już nie będzie tak łatwo zmienić opony na lepsze w teren...
rodszyld69 Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Większość czasu jeżdżę na drogach lub ścieżkami w lesie, ale zdarzało się wyjechać w trudniejszy teren. Nie lepiej byłoby dla mnie wziąć jednak górala, w którym zawsze mogę zmienić opony na bardziej odpowiednie na szosie? Z tym zmienianiem opon przy kole 27,5" nie jest tak słodko, gdyż wybór jest tylko w szerszych oponach. W crossie już nie będzie tak łatwo zmienić opony na lepsze w teren... To zależy od crossa w moim mieści się max 50 mm szerokości opona. I cały czas też myślę o tym, czy koła w rozmiarze 28" nie są za duże dla osoby mojego wzrostu. przesadzasz trochę, bardzo dużo widzę dziewczyn jeżdżących na swoich mieszczuchach a to przecież koło 28". Jeżeli przekrok ramy nie jest większy od długości Twojej nogi to na pewno rower nie jest za duży.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.