Skocz do zawartości

[Napęd] Sram X7

Melman1980

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie posiadam Trek EX 5 29 2014 w defaultowym zestawieniu. Chciałbym zamienić przerzutki przednią i tylną oraz manetki SRAM X-5 na SRAM X-7. Czy muszę wymieniać kasete i łańcuch? Korba 3 x 10 FSA Gamma Drive, 44/32/22. Proszę o pomoc i ewentualną konfigurację elementów X7

Napisano

Oki wezmę to pod uwagę ale na usta rzuca sie kolokwialne " O Panie" jaka cena :) przednia przerzutka mocowana bezpośrednio do ramy musi być ?

Napisano

Tak, przerzutka musi być z bezpośrednim mocowaniem, dobrałeś prawidłową.

Manetki mają wpływ na pracę całego napędu, słabsze manetki spowolnią nawet przerzutkę X0 czy XX ...

A kiedy zmienisz napęd czas na amortyzator :whistling:

Napisano

Twierdzisz ze XC32 na spręzynie jest kiepski :P?   To prawda ja też tak myślę dlatego w zeszłym roku zapodałem Recon Silver TK Solo AIR :)

Napisano

Jeśli już bym zmieniał, to jednak na coś lepszego niż Recon Silver TK Solo Air :whistling:, ale to nie o tym temat.

W każdym bądź razie, jak zmieniać to od razu na coś naprawdę porządnego, wymiana napędu o jedną grupę to raczej trwonienie pieniędzy, ponieważ niedługo człowiek zaczyna myśleć nad kolejną zmianą.

Napisano

Wiesz REBA SL 29, FOX 32 29 to juz wydatek rzędu 1500-2000 złotych. Gdybym wychodził z takiego założenia kupiłbym od razu treka EX 8, a tak chciałem tylko delikatnego liftingu dokonać. Nie jeżdzę bardzo często na rowerze i każdy wydatek póki co cedzę bo coś mi się zdaje, że chyba nie jestem na tyle zaawansowany żeby widzieć różnice między np Rebą a Tk silverem, a jeśli jest różnica to chyba świadomie unikam doświadczenia na własnej skórze. Tak czy siak ten trek EX 5 to dobry rowerek, a napęd bardzo średniej jakości. Więc chciałem zacząć od najsłabszych punktów. Jeśli kolega wie lepiej a jestem pewny, że tak jest to jestem w sumie otwarty na propozycję co byś zmienił jeszcze w tym bike'u :) Apropos: może do tyłu dać od razu X9?

Napisano

Przy lepszych manetkach (X9) różnica w pracy tylnej X7 a X9 nie będzie w sposób widoczny odczuwalna.

Co ja osobiście bym zmienił , pewnie korbę ponieważ bardzo szybko bym ją zajechał.

Napisano

Dla pewności długi wózek, gdyby to była X7 9-rzędowa, to na pewno średni wózek dał by radę. Myślę, że "będzie Pan zadowolony".

Napisano

Ok w takim razie...gdzie to ja podziałem mój portfel :) Dzięki za pomoc. Jakbym miał problem z montażem tudzież z regulacją pomożesz na PW :)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...