Skocz do zawartości

[13000-18000] Poszukiwany HT, 29er.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mając taki budżet i biorąc pod uwagę, że full mega wciąga zwłaszcza w dół to bez dwóch zdań rozmiar 650 i ze względu na znakomite zawieszenie Speca Stumpjumpra FSR Evo.

Teraz albo alu za 12K z mocnym podrasowaniem bo zrobią Ci to bez problemu. Wiem bo sam już prawie byłem zdecydowany. Albo ten sam rozmiar kola tylko na węglu z Pikem 150mm czyli FSR Exspert Carbon Evo. Tu masz już sprzęt kompletny. Obydwa są bardzo lekkie i znakomicie będą zarówno szły w dół jak i w górę.

Ewentualnie jak mniejszy skok to można by się dowiedzieć w Zakopcu na temat Santa Cruza 5010 27,5 z Pikem 130mm. Tylko na to chyba nie wystarczy nawet 20K.

Napisano

Czyli znow musze wziasc na testy epica i fsr zeby sprawdzic roznice, tylko nie dodalem jeszcze jednej rzeczy ktora po czesci moze wykluczac FSR(albo i nie) dojazdu do gor nie robie samochodem tylko rowerem, przynajmniej 20km zeby sie rozgrzac przed podjazdem/zjazdem.

Napisano

Ale to chyba nie robisz tych 20km z Krk i zaczynasz teren no powiedzmy w Myślenicach tylko tak ogólnie lubisz doturlać się szosą czy żle rozumuję.

Napisano

Zacznijmy od tego, że istnieją dwie podstawowe geometrie rowerów górskich:

1) MTB/XC, czyli to, o czym tutaj rozmawiamy: Skok 100-120mm, stromy kąt rury podsiodłowej i sterowej, mniejszy rozstaw kół. Dzięki temu pozycja do pedałowania jest bardziej optymalna, a zwrotność większa.

2) Trail, czyli coś pomiędzy rowerami MTB/XC a DH. Skok zawieszenia przewaznie 120-160mm, bardziej wypłaszczony kąt rury sterowej, większy rozstaw kół. Rowery tego typu zjeżdżają o wiele lepiej, ale kosztem większego wysiłku przy pedałowaniu (mniej optymalna pozycja) i mniejszej zwrotności.

W dużym uproszczeniu, musisz zdecydować, czy wolisz wyższą efektywność pedałowania, czy bardziej agresywną jazdę w dół.

Napisano

Ale to chyba nie robisz tych 20km z Krk i zaczynasz teren no powiedzmy w Myślenicach tylko tak ogólnie lubisz doturlać się szosą czy żle rozumuję.

Bardziej mam na mysli podjazd z Oswiecimia gdzie tez czesto przebywam i na szlaki od strony kocierza lub gory zar.

Galvatron - no i wlasnie o to mi chodzilo, ze szukam kompromisu pomiedzy predkoscia na dojezdzie do gór a wygoda na zjazdach/podjazdach. Zalezy mi na agresywnej pozycji, w minimalnym stopniu zblizonym do szosy, nie lubie jezdzic wyprostowany jak na skladaku dla tego wyjade mi sie ze Epic bedzie idealnym kompromisem, skoro Scotta odradzacie.

Napisano

Zainteresuj się jeszcze tegorocznym* Giantem Anthemem X (zawieszenie Maestro).

Samo zawieszenie jest dość mocno chwalone, za dobry poziom izolacji od napędu i hamulców. Tylko dwa razy czytałem, że potrafi się usztywnić przy hamowaniu, ale z kolei inne opinie temu przeczą. Równie ważne jednak jest to, że korzysta ze standardowych amortyzatorów, a nie specjalnych, dedykowanych rozwiązań, jak Epic, Spark, rowery Cannondale'a czy Treka, i w ogóle raczej opiera się na powszechnych standardach, poza bodaj systemem mocowania sztywnej osi z tyłu. Dzięki temu masz pełną swobodę modyfikacji i modernizacji sprzętu, co wg. mnie jest bardzo ważne.

* Wcześniej Giant stosował własny standard rury sterowej - OverDrive 2. Miłej wymiany widelca lub mostka.

W Krakowie masz jeszcze Lapierre z bardzo ciekawym XR Ei. Osobiście nie polecam go, bo elektroniczna kontrola zawieszenia to dla mnie przepis na kłopoty, ale może akurat Tobie to nie przeszkadza. 

Napisano

Bardziej mam na mysli podjazd z Oswiecimia gdzie tez czesto przebywam i na szlaki od strony kocierza lub gory zar.

Galvatron - no i wlasnie o to mi chodzilo, ze szukam kompromisu pomiedzy predkoscia na dojezdzie do gór a wygoda na zjazdach/podjazdach. Zalezy mi na agresywnej pozycji, w minimalnym stopniu zblizonym do szosy, nie lubie jezdzic wyprostowany jak na skladaku dla tego wyjade mi sie ze Epic bedzie idealnym kompromisem, skoro Scotta odradzacie.

Co do Scotta to może inaczej. To jedno zawias jest a Spec z FSR'em to Horst. Scott ma zaplanowane testy w Krk w dniach 10-12 kwietnia więc spróbuj sobie coś od nich przetestować. Skoro miałeś Speca to już powinieneś wyłapać różnicę między 4 zawiasem a 1 zawiasem.

Co do Epica natomiast to jest to klasyczny full XC. Typowy ścigant a nie sprzęt na góry. Sorki ale trzeba mieć niezłą fantazję by inaczej tego nie nazwać aby polecić rower z kątem sterówki prawie 71*. Duże koło tego nie zrekompensuje na zjazdach w żaden sposób. Twój wybór.

Wspomniany wyżej Spec FSR Expert Evo 650 ma już bardzo uniwersalny kąt bo 68*. Prowadził się nawet na szosie będzie całkiem sprawnie jak na fulla.

Napisano

epic jest świetnym rowerem w góry, wszystkie kwestia czy chcesz szybciej do góry czy w dół.

a co do scotta to na tym jedno zawiasie Nino zdobył kilka tytułów mistrza świata.

Napisano

Zależy ile ma być tych Beskidów i jaki styl jazdy preferuje Autor. Bez sensu jest kupowanie traila, jeszcze tak agresywnego jak np. Reign, jeśli po górach jeździ się tylko okazjonalnie.

Co do jazdy w dół, to warto byłoby rozważyć sztycę teleskopową (ang. dropper seatpost). Nie jest tania (od kilkuset do ok. 2000 zł), ale w górach może się naprawdę przydać.

Napisano

@blackiwan słusznie prawi i taką opinię uzyskasz praktycznie wszędzie włącznie z forum Emtb.pl Ja nie jestem natomiast za 160mm bo to już naprawdę sporo. Tu już jest przechył w kierunku zjazdu bo kąty są w okolicach 65*. Tak jest z tym Specem Enduro jak i Reignem. Zresztą w Specu na Zakopańskiej powinni nadal mieć testówkę tego Enduro więc już po pierwszych km zobaczysz, że to nie koniecznie to.

Z Gianta to na to co chcesz robić to tylko Trance i najlepiej ten 27,5 1. Ma naprawdę świetną zawiechę i jest Revelation DP 120-140mm. Jedyne ale to to, że nie jest z węgla. Dla mnie plus ale to dla mnie.

Bardzo bym się też zastanowił nad "kupnem w ciemno" Canyona. Bardzo dobre zawieszenie i reszta również bez zarzutu. Mowa o Spectralu CF 9.0. Jest carbon, jest kompromisowy pod względem sterówki 67* i jest znakomity Pike 140mm. Dla mnie tylko tłumik Cane Creek'a jest zagadką.

Napisano

No dobra może z tym Reginem, Ninerem i Enduro przesadziłem.  :teehee:  ,ale Stumpjumper ze 150mm/68° i Ibis 150mm/67°  wydają się być bardziej uniwersalne.

Z tego co czytałem podobno Cane Creek bije na głowę wszystkie foxy i shoxy.

Czyż to nie jest piękna rama :w00t:

p5pb11642723.jpg

Napisano

Ibis piękny i widzę bez tego ścierwa Press Fitu. Z grubsza o takie coś mi chodzi z wirtualnym zawieszeniem jak ten DW Link. Wybrać wersję z Pike'em i mamy doskonały sprzęt na kilka lat. Ewentualnie bo zawsze bliżej i pierwszy full to ten Spec FSR również będzie dobrym wyborem.

W temacie Cane Creek'a bardziej niż o pracę-jakość chodzi mi o serwis. W pierwszej kwestii podobno jest znakomicie.

Napisano

Mam wrażenie panowie, że podchodzicie do tematu dość jednostronnie. Rozumiem wasze podejście, ale na podstawie tego co pisze autor nie bardzo widzę, żeby jego było takie samo. Skoro ma już rower MTB, to raczej wie gdzie jeździ i co w nim jest nie tak. Na razie ani słowem nie zająknął się na temat zjazdów, pisze natomiast, że chciałby lepiej podjeżdżać i żeby było lżej, więc nie bardzo widzę, jak w to się wpisują fulle enduro. Ktoś kto jest zafisksowany na jeździe w dół, wiele wybaczy fullowi enduro na podjazdach i asfaltowych dojazdówkach. Ktoś kto czerpie frajdę z jazdy pod górę, niekoniecznie.

Może najpierw niech autor tematu trochę pojeździ na różnym sprzęcie i wtedy tu wróci, bo na razie dyskusja toczy się od HT 29" po fulle 160mm.

Napisano

Haha, dokladnie tak jak pisze kolega powyzej  :laugh: Ja raczej wybieram uniwersalnosc czyli Epica Marathon a jak pojezdze rok i sie okaze ze ostre zjazdy mnie bardziej wciagaja to dokupie Stumpa FSR i wtedy do Was wroce Panowie. Czy ktos z Was ma doswiadczenia w kwesti gwarancji na weglowe ramy scott-a? Bo chodza rozne opinie, a szczegolnie od sprzedawcow szpeca.

Napisano

No dokładnie, zawsze rower ktory sobie kupimy nie będzie tym idealnym bo po paru kilometrach stwierdzimy że coś by się zmieniło... Może to bezsensu ale tak jest. Co do lapierrow to kazdy rower z Ei jest też wersja i bez tego, różnica to. ok 2tysie ale jak czytałem test w jakiejś branżowej prasie to z Ei wypadł świetnie.

Napisano

Czy ktos z Was ma doswiadczenia w kwesti gwarancji na weglowe ramy scott-a? Bo chodza rozne opinie, a szczegolnie od sprzedawcow szpeca.

Nie wiem w którym miejscu byłeś ale nie specjalnie wsłuchuj się w to co Ci tam wygadują. Skoro tak natomiast stawiasz sprawę to na koniec odpuść Scotta na rzecz Speca Epic Elite Carbon. Jest w nim napęd 2x i taki powinieneś sobie zostawić.

Napisano

Jesli sie juz zdecyduje to wezme Expert Carbon WC, nie ma potrzebny uzywania napedu x2 skoro z tylu jest 42ka, jezdzilem co prawda w okolo sklepu ale wydaje mi ze nie wiem jaka by musiala byc gora abym nie podjechal, poprawcie mnie jesli sie myle ale naprawde na najmiekszym przelozeniu to prawie w miejscu pedalowalem, poza tym to zbedne kg z ktorych proboje uciec.

Napisano

Ja wcale przy napędzie 2x nie mam na myśli podjazdów. Zresztą musisz faktycznie nabrać doświadczenia, by za kilka lat albo i wcześniej dokładnie wiedzieć co chcesz. Plus taki, że jednak Spec i tego się trzymaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...