AntyIdiota Napisano 16 Marca 2015 Napisano 16 Marca 2015 Jako że moja dziewczyna nie chce na razie SPD chciałem jej kupić porządne platformy, ponieważ obecne pedały są w kiepskim stanie. HT AE01 posiadają dość długie piny. Czy ktoś kto ma tak długie piny w pedałach platformowych może powiedzieć czy takie piny powodują dyskomfort przy długiej jeździe i NIE chodzi mi o Dirt lub Downhill tylko o XC/AM w trampkach a nie w butach MTB(przyjdzie na to czas, ale teraz brak kasy na ten cel).
kns3k Napisano 16 Marca 2015 Napisano 16 Marca 2015 Pedal Dartmor Downtown zero dyskomfortu czy jazda w butach trekingowych czy adidasach czy tez trampach dc. Zona rowniez Dartmor z pinami i jest super.
xnimac Napisano 16 Marca 2015 Napisano 16 Marca 2015 Jakiś czas jeździłem na pedałach HT i rzeczywiście odczuwa się pewien dyskomfort, w trampkach jak Conversy nie ma szans na wygodę szczególnie przy mocnym naciskaniu na pedały. Wszystko jednak pewnie zależy dokładnie od butów, bo w jakiśtam butach Nike ze standardową podeszwą było już ok, na długich dystansach też nic się nie odczuwało.
djzatorze Napisano 16 Marca 2015 Napisano 16 Marca 2015 W zwykłych trampałach to wszystkie pedały są niewygodne, takie jest moje zdanie Troszkę grubsza podeszwa musi być, zwłaszcza do takich pedałów, najlepiej płaska (bez dziury na śródstopiu).
AntyIdiota Napisano 17 Marca 2015 Autor Napisano 17 Marca 2015 W sumie ostatnie pytanie, proszę o subiektywną ocenę, bez ogródek. Czy te pedały w ogóle mają sens do roweru XC, czy to jak wkładanie RS Boxxera do roweru XC, czyli obciach. Pedały jasno zielone: Pedały wylądują w tym rowerze: W dalszych planach jest wymiana kół na lekkie pod tarcze ale to za parę miesięcy.
djzatorze Napisano 17 Marca 2015 Napisano 17 Marca 2015 Moim zdaniem to dobry pomysł, jeżeli nie lubisz SPD to właśnie takie pedały spiszą się doskonale. Jeżeli nie są jakieś bardzo ciężkie to jak najbardziej mogą być. Na pewno o wiele lepsze będą te niż to co fabrycznie wsadzają do rowerów inna sprawa że da się znaleźć lżejsze, o delikatniejszej budowie ale co kto lubi.
Kaczorak Napisano 17 Marca 2015 Napisano 17 Marca 2015 Jasne że to dobry pomysł Jeżdżę na Dartmoor Fever v2 w rowerze XC i jestem bardzo zadowolony (chociaż raz mi tak pin rozcioł nogę nad piętą że musiałem zakończyć wycieczkę ale to z mojej winy było więc pedały zostały na swoim miejscu ) Piny są dość długie i przy cienkiej podeszwie nogą być wyczuwalne na nodze powodując dyskomfort przy dłuższych trasach dlatego nie polecałbym używania trampek czy innych "cichobiegów" ale jakieś adidaski do biegania będą ok a najbardziej polecam buty typu "Vans'y" bo mają szeroką podeszwę
Qaroll Napisano 17 Marca 2015 Napisano 17 Marca 2015 AntyIdiota, od siebie też mogę polecić platformy z pinami. Jeżdżę praktycznie na najtańszych http://nsbikes.com/aerial,146,pl.htm i widzę sporą różnicę w stosunku do tanich OEM'owych platform. Zakładam przeważnie jakieś buty do biegania z grubą podeszwą i nie ma problemu. Tylko trzeba uważać na ostre piny - ostatnio np. rozciąłem łydkę w trakcie serwisowania roweru w ciasnym pokoju
djzatorze Napisano 17 Marca 2015 Napisano 17 Marca 2015 Jeszcze się wytłumaczę, że myślałem że podane przez autora pedały nie są zbyt lekkie, z głowy wziąłem że ważą 400 z hakiem a teraz patrzę że tu tylko 358g! Moim zdaniem te AE01 będą godnym prezentem dla dziewczyny Tylko niech nie zakłada jakichś papci do nich bo zrobią się dziury raz-dwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.