Dlord Napisano 11 Marca 2015 Napisano 11 Marca 2015 Witam, lubie jeździć na rowerze, ale ostatnimi czasy jeździłem na rowerze górskim (takim typowym, młodzieżowym, w miarę tanim). Szukam czegoś bardziej półprofesjonalnego. Nie mam zamiaru startować w zawodach, ale chciałbym jeździć dużo, i daleko. Najczęściej gdzie jeźdże to trasy po asfalcie (tak 85%), 10% po utwardzonej nawierzchni, i te max. 5% to takie dziadowskie drogi (ale nie żadne góry). I teraz pytanie pierwszej Cross czy Trekking? Rama wg jakiś tabel znalezionych na necie (mam 185cm wzrostu) to dla CROSS - 19", a dla TREKKING 21". Moje wymagania: - lekkość (więc raczej aluminium) - raczej chciałbym tarczowe hamulce (wiadomo tutaj tylko dobrej jakości, jak jakieś tanie to chyba lepiej V-brake) - obręcze kół to chyba raczej lepsze większe (ze względu na asfalt) - więc 28"/29" - dobrej jakości manetki zmiany przełożeń (nie ma znaczenia czy obrotowe czy cyngle, bo nie wiem co lepsze), ale żeby były wytrzymałe i się nie psuły. -Rower raczej nowy. Pytanie drugi jaki dobry byłby rower dla mnie? (185cm/ 90kg)
MikeSkywalker Napisano 12 Marca 2015 Napisano 12 Marca 2015 Najczęściej gdzie jeźdże to trasy po asfalcie (tak 85%), 10% po utwardzonej nawierzchni, i te max. 5% to takie dziadowskie drogi To może jakaś szosówka typu BTWIN Fit/Giant Escape? Fitów już wiele nie zostało i chyba na Twój rozmiar nic nie ma ale może wznowią dostawy, ciężko powiedzieć. Najtańszy Escape byłby do poprawienia bo budżet za wielki nie jest. Ewentualnie jakaś używka. Na pewno na asfaltach odczułbyś różnicę na takim sztywnym rowerze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.