Skocz do zawartości

[do 1300] Jaki wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Żaden.

MTB   NIE JEST rowerem do jazdy po mieście.

Oba mają z tyłu wolnobieg a nie kasetę. Rozwiązanie słabsze i mniej nowoczesne.

Elementy napędu też na kolana nie powalają.

W tym zakresie cenowym jest na forum co najmniej kilkanaście  wątków , w tym sporo w miarę "świeżych" (nie masz pojęcia jak popularna jest kwota ~1300 :)  ) - przejrzyj na spokojnie , raczej szukaj crossa a nie MTB.

Oczywiście tylko MTB z hamulcami tarczowymi zapewnia odpowiedni "imidż", ale jak już poczytasz to forum to może otworzą Ci się oczy :)

Napisano

Jak do miasta to 16' powinien być ok. Zgadzam się z kolegą jednak, a do tego rowery, które podałaś nie są warte swojej ceny. Focus Donna to nie m kół 24'? To dziecięcy rower.

Napisano
Gdybym jednak zdecydowała się na mtb, jaki rozmiar będzie odpowiedni na 165cm, 60kg?

S tudzież 15-16", ale nie decyduj się na MTB - Pablo59 dobrze Ci wszystko wyklarował ;)

PS. Linki coś nie działają...

Napisano

Do mojej propozycji się nie umywa - oprócz niższej ceny (co ma na plus) niższy poziom chyba każdego elementu wyposażenia.

Czyli 26" i woman style jako mus ? :)

Napisano

No wkońcu jestem kobietą :-P jak większość jestem uparta i zwracam uwagę na wygląd :-D Nie mogę znaleźć niczego innego w tej cenie, a w tych wszystkich parametrach się gubię, no i ten Kross całkiem ładny, rozmiar S byłby na mnie idealny, czy szukać większego? :-)

Napisano

Pablo czyś Ty zwariował? Dziewczyna ma 165 cm wzrostu i ma siadać na 29er'a na ramie 17'? :w00t: No chyba, że nie zrozumiałem dowcipu... No i dziewczynę niespodziewany kontakt kości łonowej z ramą też boli okrutnie :bye2:

Co do rowerów to ten Kross Lea nie ma specyfikacji nawet łaskawie opisanej, ale wg strony producenta jest tam już kaseta, więc jeśli Ci się podoba to go weź - jest zupełnie porównywalny z polecanymi wyżej rowerami Kands i Lazaro. No i będziesz mieć gwarancję w dowolnym punkcie firmy Kross.  

Napisano

No przecież NIE WSADZAM jej na ramę 19" ....

Jeśli sugerujesz się zdjęciem z mojego linku, to na moje oko nie przedstawia ono roweru z ramą 17, a najpewniej 21...

Zresztą do zdjęcia na facebooku ... ;)

Napisano

Bo kolor ładniejszy ?? Czy model 2015 to hit a 2014 jest be ??

Od strony technicznej krok do tyłu w stosunku do F4 - ale przekonanego człowieka żadne racjonalne argumenty nie są w stanie zawrócić z wybranego kierunku :) :)

Powodzenia.

Ale:

http://www.trybik.pl/kross-lea-f4-2014.html

a.) taniej

b.) 8x3 biegi zamiast 7x3

c.) kaseta zamiast wolnobiegu

Inna rzecz, że co sklep to inna specyfikacja i należałoby dopytać u źródła co tak naprawdę w rowerze "siedzi"

No ale kto bogatemu zabroni zapłacić więcej za mniej ??  :laugh:

Napisano

Chodzi mi w sumie o to, że jest na kołach 27,5" Gdyby F4 było na takich samych kołach to bym go z chęcią kupiła :-)

Napisano

A co Ci po tych kołach? Pomiędzy napędami 3x7 a 3x8 jest taka jakościowa przepaść, że nawet jakby koła miały 36' to nie byłby to żaden argument. Do tego najgorszy widelec Suntoura, która ma tak dziwny skok, że po tym jak padnie (czyli nie długo) ma się spory problem z dopasowaniem widelca, który nie uniesie przodu roweru....

Ktoś Ci czegoś nagadał w sklepie o tych kołach? Wcale się szybciej samo z siebie nie jedzie - praw fizyki nie oszuka 25 mm obręczy.

Napisano

No większe koła płynniej przetaczają się po przeszkodach, ale czuć to dopiero w terenie, a wg mnie to między kolami 26, a 27,5' jest taka minimalna różnica, że chyba tylko zawodowiec ja odczuje jak zobaczy, że ma czas o kilkanaście sekund lepszy.

Tak Lea R4 jest ok, ale ja osobiście aż tyle za ciut większe koła bym nie dopłacał.

Kół do F4 Ci nie dobiorą chociaż chodzą głosy, że ramy są te same. Swoją drogą zauważ jak minimalna musi być różnica w kołach skoro mieszczą się do tych samych ram i rower nie unosi się na tyle, żeby zawracali sobie tym głowę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...