Skocz do zawartości

[napęd] Shimano M622 redukcja z 3x10 na 2x10

damian83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, w przyszłości planuję redukcję blatów w Trek X Caliber 9 2014 z 3 blatów na 2 w korbie Shimano M622. Obecnie są 3 blaty 40/30/22, a chciałbym zredukować na 2 blaty 36/22 jak w modelu z 2015 roku. Chciałbym zostać przy Shimano manetkach, przedniej przerzutce i korbie i wymienić tylko blaty, a wyregulować przerzutkę, manetki do standardu 2x10 - czy jest to możliwe w tym rowerze i jakie blaty zastosować bo nie znalazłem blatów typowo pod korbę Shimano M622 ?

• Mod Team
Napisano

M622 ma zębatki w systemie 4-ro ramiennym BCD 96/64.

Dowolne tarcze w tym samym rozstawie będa pasować a z 3 baltu zrobić 2 blat to najprostsza operacja. Wywalasz dowolny, niepotrzebny blat, blokujesz przednia zmieniarke śrubami ograniczajacymi i gra gitara...

Szacunek...

I.

Napisano

Dzięki za odpowiedź bo nie byłem pewien czy inne blaty będą pasować, a jak widzę są one uniwersalne i jedynie rozstaw ramio się liczy - w sklepie internetowym były dziwnie opisane bo każdy przypisany był do danej korby a M622 nie mogłem tam odszukać (pewnie były opisane podstawowe typy korby, a M622 to kolejny model danego typu).

Trochę czytałem o przedniej przerzutce i może trochę sprawiać problemu przy złej regulacji bo chyba te oryginalnie pod 2x10 są trochę szersze, ale już nie wnikam w to - okaże się w praktyce.

P.S.

IwanMTB jeśli nie przepadasz za 29er (co widać po fotce z profilu) to co powiesz o kolejnym przełomie w wielkości kół ? ;)

nocturne-2012-penny-farthing-race-lg.jpg

• Mod Team
Napisano

Ale to już było :P Na przełomie XIX i XXw

A za Wielkąkiszka faktycznie nie przepadam i w zwiazku z tym mam same rowery 29 cali w garażu :icon_mrgreen:

A bardziej w temacie, zmieniarka na 2x będzie miała nieco krótsza klatkę i szerszy rozstaw płytek co przy ekstremalnych przekosach będzie redukować ociearanie łańcucha, zatem jak napisałem, rekomendowane, acz nie obowiazkowe posunięcie...

Szacunek...

I.

Napisano

I przede wszystkim da sią ją normalnie zamontować, 3-rzędowa będzie wisieć "kilometr" nad blatami ;)

IMHO jak ma to nie być druciarstwo, tylko coś co ma podziałać na dłuższą metę, to warto. Żeby nie było, jeździłem i tak i tak ;) Tak czy siak zależnie od założonych blatów może się zdarzyć jeszcze kilka niespodzianek ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...