Skocz do zawartości

[szczawnica] trasy do polecenia

jacekkoz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

wybieram sie w przyszły weekend na trzy dni do Szczawnicy. Mam ogromną prośbę. czy ktoś może polecić mi jakieś jedniodnuiowe wypady rowerowe w tamtych okolicach?

Tylko pliz bez harcoru bo to mój perwszyu tegoroczny wyjazd w górki i nie chcę się zajechać.

Może jakaś litereatura?

Jacek

Napisano

Hej

Jak chcesz delikatnie to asfaltem ;) Czorsztyn lub wyciągiem na Palenice (chyba można z rowerem) i dalej niebieskim wzdłuż granicy na Wysoką.

Inne rozwiązanie to Przechyba (bardzo dobre schronisko :D ) ale tu już nie będzie lekko.

Po Pieninach niestety tylko na nóżkach.

Napisano

Hmm byłem tam parę tygodni temu i głównie jeździłem na rowerze... W samej Szczawnicy droga rowerowa zaczyna się pod wyciągiem na palenice jadać drogą dojeżdża się do Dunajca i jedzie się wzdłuż niego aż do granicy słowackiej poczym można jechać do czerwonego klasztoru coś ok 5 km lub skierować się w stronę Chaty Pieniny i dalej na Lesnice jadąc przyjeżdżamy cała wieś i potem zaczyna się droga pod góre kąt nachylenia do 30% podjazd ma może z 3 Km na oko, bo niemiałem licznika na rowerze z wypożyczalni:P, gdy wjedziemy na górkę mamy zjazd do miejscowości velky lipnik potem haligovce i dojedziemy do czerwonego klasztoru w zasadzie od momentu, kiedy wjedziemy na wcześniej wspomnianą górkę jedziemy cały czas z górki:D wiec prędkości są dość znaczne. A z czerwonego klasztoru możesz wrócić do Szczawnicy wcześniej wspomnianą drogą, jeżeli masz jakieś pytania, co do trasy mam mapę tej trasy i myślę, że jakieś zdjęcia tez się znajdą ;)

Napisano

jak wbijesz w gugla....to pare tras znajdziesz :) ,z opisami a czasem nawet ze zdjeciami

na przyklad na stronie niejakiego "solara" masz fajna traske

z podpisanymi fotkami i mapka !!!

ktora mozesz zmodyfikowac pod katem swoich mozliwosci

albo w druga strone czyli w Gorce...u solara tez opis....

tras poprostu jest od cholery :mrgreen:

Napisano

mam podobne doświadczenie w kwestii rowerowania w Szczawnicy, mianowicie Merida z wypozyczalni (miłe zaskoczenie) i ta sama traska przez Lesnicę, tyle że w Lipniku odbiliśmy w lewo (był ambitny plan dojechania do zamku w Starej Lubovnej), ale po dojechaniu na przełęcz 730 m.n.p.m. i ocenieniu czasu jaki nam został do zmroku wróciliśmy przez Haligovce (fajne skałki po prawo) , Czrwony Klasztor i przełom Dunajca (tam mogę i 100 razy jeżdzić i chodzić i chyba mi się nie znudzi).

Traska fajna, podjazd za Lesnicą faktycznie dość ciekawy

W okolicy możesz też się wybrać przez Jaworki do Doliny Białej Wody i dalej jakoś pokombinować, może jakoś wracając grzbietami do Palenicy (nie wiem jak tylko w okolicah Wysokich Skałek z przydatnością terenu na rower - byłem tam w 2003 r)

Godne polecenia byłyby też tereny na zachód od Krościenka, do zalewu Czorsztyńskiego, tyle że droga z Krościenka na Dębno należy do raczej ruchliwych. Niedaleko Krościenka jest Grywałd z interesującym drewnianym kościołem bodajże z XV w.. ,może aby ominąc trasę można jakoś pojechać kierując się początkowo szlakiem na Lubań (ale to do sprawdzenia na mapie)

a, jeszcze jedna ciekawostka, według mojej oceny sprzed 3 lat, sporo szlaków rowerowych w najbliższym sąsiedztwie Szczawinicy i samym mieście wydawała mi się trudna, jeśli chodzi o stromizny (chociażby szlak drogą z płyt na bodajże Bereśnik na północ)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...