Skocz do zawartości

[napęd] Różnica w kolorze pierścieni w kasecie

xSebek91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Nie potrafię wyobrazić sobie tego fenomenu, dlatego też zwracam się z tym pytaniem do Was. Otóż dwa pierścienie w kasecie Shimano Alivio HG50-9 11-32T są w innym kolorze niż pozostała reszta. Jest to dla mnie o tyle dziwne że pierścienie w kasecie są poddawane cynkowaniu/niklowaniu bądź czymś takim i stąd ostatecznie uzyskują swój końcowy kolor. Na wielu zdjęciach w internecie również widoczna jest podobna różnica.

Moja skrupulatność wynika z faktu iż kilka dni temu zamówiłem rower przez sklep internetowy i nieco martwi mnie autentyczność tej kasety.

Z czego wynika aż taka różnica w kolorze? 

Nie znalazłem podobnego tematu.

Poniżej podaje link do zdjęcia  w wysokiej rozdzielczości

https://plus.google.com/u/0/photos/102082348589558463072/albums/6120583841441787521/6120583848461825298?pid=6120583848461825298&oid=102082348589558463072

Pozdrawiam !

Napisano

Myślę, że biegi od 1 do 6 są ze sobą połączone na stałe, a trzy najmniejsze koronki można wymieniać pojedynczo i stąd ta różnica. Nie doszukiwałbym się tu żadnego przekrętu ;)

Napisano

według producenta materiał luźnych zębatek i reszty kasety to ta sama wysokogatunkowa stal. różnica wyglądu jest związana z powierzchniowym wykończeniem, shimano stosuje cztery rodzaje; TI-alloy nitride/Ti Nitride,  Sandblasted satin, Sandblasted satin/ED Black, Zinc

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Czyli mam rozumieć, że kolor danego modelu kasety nie ma żadnego (poza estetycznym) znaczenia ? Gdzieś spotkałem się z opinią, że twardość materiału wynika z koloru lub odwrotnie... 

BTW - kolega kupił ostatnio kasetę Deore na Allegro i na zdjęciu była ładna, srebrna a w przesyłce znalazł ... brązowo-czarną... Wyglądała jak używana mimo, że była nowa.

To jak to z tymi kolorami jest ?

Napisano

A to dokladnie ten sam model?

Deore 9sp jest srebrna, brazowo-czarna jest 9tka cs hg 20, ktora nie jest z grupy deore, jest pozagrupowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...