stawek Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Ok dzięki chłopaki za pomoc. Z drugiej strony z ciekawości bym sprawdził ile wytrzyma ten obecny HG53. Mam jeszcze do was 3 pytania. Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. W moim poprzednim rowerze miałem każdy skok przerzutki przypisany danej liczbie, teraz mam manetki Deore XT gdzie nie ma cyfr, a jedynie czerwona kreseczka poruszająca się po całej skali. Wygląda to tak: http://zapodaj.net/9...e42d11.jpg.html I mam teraz pytanie (proszę się nie śmiać). Te kreseczki dzielące cały zakres ruchu tej czerwonej kreseczki wyznaczają jakby granicę w jakich powinna pracować przerzutka ? Tzn. Jeśli na prawej przerzutce czerwona kreska "wskakuje" mi na środkowe pole to na lewej już powinienem wbić 2 bieg (środkowe pole) ? Druga sprawa. Przerzutka ustawiona na "jedynce" z tyłu, na "blacie pokazuje mi coś takiego. http://zapodaj.net/94ea5ba372837.jpg.html Co w dalszym przypadku skutkuje tym, że przy 8 biegu czerwona kreska jest już na samym końcu i po wbiciu 9 już nie ma gdzie przeskoczyć. Czy można to zgrać ze sobą ? Domyślam się, że można tylko jak ? Trzecia sprawa. Przy czyszczeniu łańcucha zauważyłem, że jeden sworzeń wygląda inaczej. Zobaczcie na zdjęciu poniżej. http://zapodaj.net/c35bd318007c3.jpg.html Dlaczego to tak wygląda ? W tym miejscu należy rozkuwać łańcuch ?
BikerLight Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Ten czarny bolec to pin łączący Shimano. Nie zaleca się jego rozkuwania, jeśli będziesz musiał łańcuch rozkuć to w innym miejscu. Ponownie możesz połączyć używając albo takiego pinu, można je kupić osobno albo spinki do łańcucha.
modrzew Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Nie przejmuj się tymi polami i jeździj jak chcesz. Szkoły są różne. Jedni będą krzyczeć, że nie może być zbyt dużych przekosów łańcucha, a zwłaszcza karygodne jest używanie skrajnych przełożeń typu młynek z przodu + najmniejsza z tyłu. Z drugiej strony coraz popularniejsze są napędy dwu- i jednorzędowe, gdzie "latasz" łańcuchem po całej kasecie i też jest dobrze, przy obecnej jakości komponentów trudno powiedzieć czy to bardzo skraca ich żywotność.
stawek Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Ok dzięki chłopaki. Dwa punkty załatwione, a co z tym paskiem na przerzutce ? Można to ustawić ?aby jedynka na zębatce pokrywała się z jedynką na przerzutce ?
GhOsTwrc Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Kupno innego niz c9 to strata kasy tak naprawde jezeli sie kreci rocznie 10000 km i wiecej. Kadencja tez bardzo wazna. Uzywajac duzego blatu 36 naped jest o 1500 km mniej zuzyty niz przy blacie 38. Kolo 29er
seba29er Napisano 1 Marca 2015 Autor Napisano 1 Marca 2015 Po założeniu CN-HG93: na plus: - szybkość i precyzja zmiany biegów na minus: - głośniejszy niż KMC ale pewnie musi się jeszcze ułożyć
stawek Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 Panowie, która śrubka widoczna na zdjęciu z linku poniżej to literka H, a która L ? http://zapodaj.net/649e9ac79d058.jpg.html Nie ma oznaczeń na korpusie, ale wstępnie przyjąłem że ta od góry to H (najmniejsza zębatka), a ta niżej to L (największa zębatka). Pytam ponieważ zacząłem mieć wątpliwości. Gdy zacząłem nimi kręcić pogorszyłem sytuację i niestety tak już zostało. Miałem łańcuch z przodu na środkowej zębatce. Jeśli przerzutka tylna jest dobrze ustawiona to czy przy takim ustawieniu z przodu, wózek powinien mi bez problemu "łapać" wszystkie zębatki z tyłu (1-9) ? Najprosciej mówiąc czy przykładowo mając z przodu 2, powinien mi z tyłu złapać 9 bieg czy dopiero po zmianie z przodu na 3 jest to możliwe ? Pytam ponieważ na początku przerzutka z tyłu skakała mi z 7 od razu na 9 i w drodze powrotnej było to samo, a po kalibracji ni chu chu nie chciał łańcuch wskoczyć na 9 bieg.
copone Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 http://www.forumrowerowe.org/topic/41729-regulacja-przerzutki-tylnej/
stawek Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 Tak mi nie pomożesz bo w poradniku nie ma napisane, która śrubka odpowiada literce L, a która H.
seraph Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 Te śrubki nie są od regulacji tylko od ograniczenia maksymalnego wychylenia przerzutki - po poprawnym wyregulowaniu można je wykręcić i wyrzucić i wszystko nadal powinno pięknie działać. Przerzutka powinna być wyregulowana tak, żeby wszystkie biegi dało się wrzucić z dowolnej zębatki z przodu.
stawek Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 Wielkie dzięki za pomoc. W takim razie Czym reguluje zakres pracy wózka ? tylko poprzez napięcie linki ?
seraph Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 Oj tam przesada - hiperbola No zakres pracy blokuje się śrubami - to jest skrajne wychylenie. Dokładność skoku ustawia się poprzez naprężenie linki tylko i wyłącznie. Nawet na logikę biorąc to śruby te nie mogą w żaden sposób wpływać na przeskok z zębatki 7 na 8 np.
stawek Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 To błąd przy przeskoku z 7 na 9 i w drodze powrotnej z 9 na 7 jest spowodowany tylko napięciem linki ?
copone Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 Po pierwsze musisz ustawić ponownie zakres wychylenia, bo w życiu nie wskoczy na właściwy bieg, jeżeli zmniejszyłeś zakres i Naciąg trochę baryłką linkę. Na YouTube są znakomite filmy instruktażowe dla domowych majsterkowiczów
stawek Napisano 3 Marca 2015 Napisano 3 Marca 2015 Ok dzięki za pomoc. Teorii już mam pełną głowę, jutro czas na praktykę, ale mam jeszcze jedno pytanie. Przy poprawnej pracy tylnej przerzutki powinna ona w całym swoimi zakresie chodzić bez żadnych problemów, stukow, szelestu itd ? Zakres pracy jest dość spory więc boję się trochę, ze jesli na 1 biegu będzie chodzić płynnie i cichutko to na 9 już będzie jakiś szmer. Bo jeśli z przodu będę miał w tym czasie "wbita" jedynkę to łańcuch będzie dość mocno skrzyżowany i stąd moje obawy. Być może będę próbował ustawić wszystko perfekcyjnie,a tymczasem może jest to niemożliwe przy ustawieniu przedniej przerzutki tylko na jednej z tarcz ?
seraph Napisano 3 Marca 2015 Napisano 3 Marca 2015 Kieruj się raczej gładkością i płynnością skakania łańcucha po kasecie, a nie kulturą jego pracy na przekosie, bo ta może być znacznie upośledzona. Ja akurat jestem z tej starej szkoły unikania przekosów jak ognia i wierzę, że są w piekle specjalne kotły dla ludzi mordujących napęd na 3x1 To ma tylko wskakiwać, a używać się tego nie powinno, więc po cóż sobie głowę zawracać szumem?
copone Napisano 3 Marca 2015 Napisano 3 Marca 2015 W teorii zakresy -wszystkie - powinny działać. To, że nie krzyżuje się pewnych przełożeń ze względu na przekosy, to jeszcze co innego. Jest jakiś procent konfiguracji, które nie pozwalają fizycznie ustawić wszystkich kombinacji
stawek Napisano 5 Marca 2015 Napisano 5 Marca 2015 Przyszła mi dzisiaj spinka connexa. Po spięciu jej na sucho (nie na łańcuchu) jest strasznie luźna, chyba nie tak powinno to wyglądać nie ?
rodszyld69 Napisano 5 Marca 2015 Napisano 5 Marca 2015 Po spięciu jej na sucho (nie na łańcuchu) jest strasznie luźna, chyba nie tak powinno to wyglądać nie ? a tak spinałeś spinke connexa powinno się łatwo rozpinać,
BikerLight Napisano 5 Marca 2015 Napisano 5 Marca 2015 Przyszła mi dzisiaj spinka connexa. Po spięciu jej na sucho (nie na łańcuchu) jest strasznie luźna, chyba nie tak powinno to wyglądać nie ? Na sucho nie ma znaczenia, jak zamontujesz na łańcuchu jak rodszyld69 pokazał, czyli spinka "smutna" pomiędzy kółeczkiem napinającym a zębatką korby wszystko się będzie ładnie trzymać.
stawek Napisano 5 Marca 2015 Napisano 5 Marca 2015 Ok dzieki chłopaki. Jutro montaż na łańcuchu więc mam nadzieję, że będzie ok. Trochę spanikowałem bo po wyjęciu spinki z pudełka i spięciu jej, można powiedzieć że rozpina ją siła grawitacji po obróceniu spinki do pionu
stawek Napisano 6 Marca 2015 Napisano 6 Marca 2015 Właśnie wróciłem z piwnicy i chciałem wam jeszcze raz bardzo podziękować za pomoc i wszystkie rady. Przerzutka chodzi tak, że w serwisie jej tak nawet nie ustawili Duże znaczenie miała również regulacja śrubki, która jest odpowiada za odległość górnej zębatki przerzutki od kasety. Była wkręcona na maxa i była spora odległość między nią, a kasetą. Ściągnąłem też łańcuch, wyszejkowałem i leży teraz na stole i naciąga olej Jutro go wytrę do sucha i założę spinkę. Mam nadzieję, że nie będzie żadnych problemów. Ps. Może i głupie pytanie. Nie przyjrzałem się dokładnie łańcuchowi ale czy ma znaczenie jak go założę ? Wiem, że spinka connexa którą zastosuję będzie musiała być tym brzuszkiem skierowana na zewnątrz zębatek, a jak jest z łańcuchem ? Ma on "górę" i "dół" ? Lepiej zapytać 2 razy niż popełnić jakiś błąd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.