Fragii Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 Witam,Razem z dziewczyną rozglądamy się za niedrogimi aczkolwiek przyzwoitymi rowerami, do jazdy po mieście jak i rekreacyjno-turystycznej jeździe w po pobliskich lasach i mniejszych miejscowościach.Na chwilę obecną mamy upatrzone:http://kands.pl/portfolio_page/26-am-kands-energy-700-lady/http://kands.pl/portfolio_page/26-kands-energy-1100-men/Jak oceniacie te rowery?Czy w tym przedziale cenowym możemy znaleźć coś jeszcze godnego uwagi?Jako że w naszych okolicach nie ma oficjalnego dystrybutora Kands'a, musilibyśmy zamawiać go przez internet, zamawiał już ktoś z forumowiczów?
kidot Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 Praktycznie kazdy rower do jazdy rekreacyjnej sie nadaje.Oczywiscie ja bym omijal rowery z marketu .A nie lepiej pojsc gdzies do sklepu i cos wybrac .Jak nie macie mozliwosci ten wybor z linka nie jest zly aczkolwiek nie znam firmy. lekki-rower.blogspot.com
copone Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 http://allegro.pl/wyprzedaz-rower-scud-atlantic-kands-energy-1300-i5030412362.html dla Ciebie trochę lepszy niż 1100 ale nie mamy pojęcia o waszych wymiarach - jaka rama będzie najlepsza. Ten z aukcji to 19" i 100zl droższy niż w temacie
MikeSkywalker Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 Jak nie macie mozliwosci ten wybor z linka nie jest zly aczkolwiek nie znam firmy. Toś doradził Podlinkowane rowery bardzo biedne. Może lepiej jakieś crossy? Do jazdy uniwersalnej spokojnie się nadadzą a nawet będą lepsze od wspomnianych. Nieco ponad tysiąc złotych trzeba dać za wychwalanego na forum Kandsa Maestro - jeśli wizualnie te Wam pasują to może i podobny rower podejdzie. Jeśli chodzi o osprzęt to ciężko znaleźć coś lepszego. Oficjalny dystrybutor Kandsa dziwnie brzmi ale i tak ciężko mi uwierzyć że nie macie żadnego w okolicy. Nawet jeśli to nie ma się co bać zakupów przez Allegro - Kandsy schodzą tam w setkach.
Fragii Napisano 17 Lutego 2015 Autor Napisano 17 Lutego 2015 A nie lepiej pojsc gdzies do sklepu i cos wybrac Jak wchodzę do sklepów rowerowych to generalnie w cenie do 1000 to mają niewiele do zaoferowania i z reguły z wiedzy którą sobie wygoogluje to co już mają jest w słabszej konfiguracji niż z w/w linków. Po za tym zaraz naciągają Cię na coraz to droższe sprzęty. Na chwilę obecną nie chcemy wydawać więcej. 1000 to nasz górna granica. nie mamy pojęcia o waszych wymiarach - Ona ~164cm ja ~184cm. Podlinkowane rowery bardzo biedne. No nie oszukujmy się, z tego co patrzyłem to od naszego pułapu cenowego dopiero zaczynają się rowery nie marektowe.Jednak na chwilę obecną nie potrzebujemy nic o jakichś nadzwyczajnych parametrach. Może lepiej jakieś crossy? 28" nie pasuje mojej dziewczynie i generalnie oboje wolimy trochę szersze opony i design a'la MTB. Nieco ponad tysiąc złotych trzeba dać za wychwalanego na forum Kandsa Maestro Nie chcemy przekraczać tej bariery jednak. 1000 to nasza cena ostateczna, bo tak jak się wczyta tu dołożysz 100 tam 100 i masz cudo za 2000. Chcemy w naszym przedziale cenowym zakupić coś najkorzystniejszego Oficjalny dystrybutor Kandsa dziwnie brzmi ale i tak ciężko mi uwierzyć że nie macie żadnego w okolicy. Taką informacje udzielono nam na http://kands.pl/. I to właśnie z tamtąd myślelibyśmy zamówić owe rowerki.
copone Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 http://allegro.pl/showitem/description/5061867629.html popatrzcie jeszcze na Rometa
MikeSkywalker Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 Nie chcemy przekraczać tej bariery jednak. 1000 to nasza cena ostateczna, bo tak jak się wczyta tu dołożysz 100 tam 100 i masz cudo za 2000. Chcemy w naszym przedziale cenowym zakupić coś najkorzystniejszego Czasem tak jest ale tutaj trzeba jedynie zbliżyć się do kwoty 1100-1200 złotych za takiego Maestro, może jakiś dodatkowy rabat przy zakupie dwóch by się trafił bo różnica jest naprawdę znaczna. Nikt nie mówi o dokładaniu więcej. A co jeśli chodzi o amortyzator? Te w podlinkowanych rowerach to straszny badziew, można by z nich zrezygnować na rzeczy sztywnego widelca to wtedy może osprzęt byłby nieco lepszy. Można ewentualnie zerknąć na roweru z Decathlonu - są tanie a wiele osób je chwali. Za tysiąc złotych jest naprawdę sensowny Rockrider 500 http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-500-id_8293150.html
kidot Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 Zobaczcie dla WAS rowerki moja sugestia jak nie chcecie crossa tylko cos gorskiego KROSS Kross lea -f1 1000zł http://www.kross.pl/pl/mtb-women-26/lea-f1 Kross hexagon-x1 1000zł http://www.kross.pl/pl/mtb-26/hexagon-x1 lekki-rower.blogspot.com Niby cena jest 1099 ale mozna wychwycic o ta stowe taniej
modrzew Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 a'la MTB.No i nie oszukując się niestety dostaniecie właśnie rowery "a la MTB" z mocnym naciskiem na "a la" Ale skoro nie ma większych wymagań poza wyglądem sugerującym "terenowość", to poszukałbym chociaż czegoś na kasecie...
Fragii Napisano 17 Lutego 2015 Autor Napisano 17 Lutego 2015 Czasem tak jest ale tutaj trzeba jedynie zbliżyć się do kwoty 1100-1200 złotych za takiego Maestro, może jakiś dodatkowy rabat przy zakupie dwóch by się trafił bo różnica jest naprawdę znaczna. Nikt nie mówi o dokładaniu więcej. A co jeśli chodzi o amortyzator? Te w podlinkowanych rowerach to straszny badziew, można by z nich zrezygnować na rzeczy sztywnego widelca to wtedy może osprzęt byłby nieco lepszy. Można ewentualnie zerknąć na roweru z Decathlonu - są tanie a wiele osób je chwali. Za tysiąc złotych jest naprawdę sensowny Rockrider 500 http://www.decathlon...d_8293150.html Tak dokładamy, czytałem pozytywne opinie na temat tego roweru, ale znowu nie chcemy roweru 28' i crossa, czyli podwójnie bez sensu. Amortyzator, czytałem że nawet taki o najmniejszym skoku znacząco poprawia komfort i pozwala uniknąć bólu nadgarstków podczas jazdy po za miejskim ścieżkami. Podobno? W decathlonie w sumie nie byliśmy, będziemy musieli zajrzeć Zobaczcie dla WAS rowerki moja sugestia jak nie chcecie crossa tylko cos gorskiego KROSS Te rowerki chyba bardziej są zbliżone osprzętowo do Energy 700, a są 300 zł droższe.?Tak pezynajmniej wynika z mojego googlowania. Czyli co? Płacę za markę? "No i nie oszukując się niestety dostaniecie właśnie rowery "a la MTB" z mocnym naciskiem na "a la" Ale skoro nie ma większych wymagań poza wyglądem sugerującym "terenowość", to poszukałbym chociaż czegoś na kasecie..." (coś nie mogę cytować, to skopiowałem ) Energy 1100 ma kasetę. 700 nie ma, ale mojej dziewczynie nie podoba się damka Kends Energy 1100 to też woli mniej wydać ale mieć rower który jej się wizualnie podoba. Wychodzi z założenia że i tak nie wykorzysta tych lepszych parametrów, więc po co przepłacać?
kidot Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 Nie ukrywajmy za te pieniadze sprzetu na dobrym osprzecie nie bedzie ale jak kupicie rowerki firmy lepszej np.KROSS to macie lepsze ramy i z czasem jak sie cos złuzyje to wymieniacie a rower sie trzyma na dobrej ramie . lekki-rower.blogspot.com
modrzew Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 Amortyzator, czytałem że nawet taki o najmniejszym skoku znacząco poprawia komfort i pozwala uniknąć bólu nadgarstków podczas jazdy po za miejskim ścieżkami. Podobno?Problem w tym, że w rowerach w tym pułapie cenowym nie ma czegoś co technicznie można by nazwać amortyzatorem. Tam są atrapy amortyzatorów oparte o sprężynę o nieznanej charakterystyce i bez tłumienia odbicia. To się tylko ugina w przypadkowy sposób, nie wspominając już o dodawaniu sporego ciężaru. Druga sprawa - amortyzator służy z założenia do poprawy trakcji, a odciążenie rąk to sprawa wtórna. Ja jestem jeszcze z tego pokolenia, co wszędzie jeździło na jakichś składakach, "kolarzówkach", itp. sprzętach i naprawdę używanie sztywnego widelca z niewiadomego pochodzenia stali nie doprowadziło do wspomnień o jakimś wielkim dyskomforcie czy kontuzjach Abstrahując od tego "czy kiedyś było lepiej", to współczesny model sprzedaży niestety zakłada, że trzeba olśnić konsumenta guanem upakowanym w pozłotkę, stąd w tanich rowerach rozwiązania naśladujące formą te w droższych, ale niestety nie do końca działające...
MikeSkywalker Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 Rzekłbym że "markę" bo Kross to też jakiś szał nie jest. I taki rower górski za tysiaka ma tylko wyglądać i się sprzedać bo podzespoły są koszmarne w porównaniu do konkurencji. kidot poczytaj Ty sobie na forum o ramach Krossa zanim zaczniesz pisać że są dobre A co do Maestro to faktycznie, odpada ze względu na 28". Wyjaśniłem tylko dlaczego to dołożenie jedynie stówki robi znaczną różnicę. Jak tak patrzę na tego Rockridera to wygląda naprawdę nieźle, nawet fajna tarczówka jest z przodu Miałem Hayesy MX-2/MX-4 i nie były złe. Spodziewałem się w tej cenie jakiegoś szmelcu ale się mocno zdziwiłem. Do tego na pewno ewentualny serwis gwarancyjny jest o niebo lepszy niż w przypadku wspomnianego Krossa a jak dla mnie to wizualnie wszystkie Kandsy także mogą się schować (no może nie licząc tegorocznych modeli bo są nieco lepsze od starszych). Z tymi amortyzatorami to przesada, w rowerze MTB są na tyle szerokie opony (a można założyć jeszcze szersze) że aż takiej różnicy nie ma. Do tego wygodne chwyty i będzie okej.A tani uginacz który ciężko amortyzatorem nazwać szybko złapie luzy i przestanie działać. Do tego żaden z nich nie ma tłumienia a dopiero z nim można mówić o jakimś komforcie.
kidot Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 MIKE TY taki jestes troche przemadrzalek rock rider a skad to sie wogole wzieło podzespoly bTWIN CIUCHY DECATHLONOWSKIE BTWIN JEZDZILES CHOCIAZ NA TYM ZE TAK ZACHWALAS WSZEDLES NA NETA PRZYCZYTALES I PODAJESZ DALEJ TEMAT . KROSS to tez nie jest oczywiscie jaks firma napisalem tylko ze od czegos mozna zaczac . modrzew napisał tak jak trzeba i tego sie trzeba trzymac
modrzew Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 O ile się tych opon jednak nie zmieni na węższe, albo nie dopompuje na kamień, bo to przecież ma być "asfalt-mtb" A z "jeszcze szerszymi" sprawa zapewne rozbije się o cenę. Skoro praktycznie na wszystko "szkoda bo i tak nie wykorzystam", to można kupić dajmy na to CST 1388 2,35" ważące po kilogramie za ~40zł sztuka (sam używam jako zimowej na przodzie ) i koło się zamyka. Inna sprawa, że niestety obecnie sztywny widelec to praktycznie coś dla koneserów (czytaj: rzadko się spotyka i swoje kosztuje w porównaniu z podstawowym uginaczem), bo nawet makrokesz musi mieć "amortyzację", "tarcze", itp.
kidot Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 modrzew powiem CI tak jezdzilem na roznych amorach rock shox , suntour, magura teraz fox . Oczywiscie wszystko zalezy od stazu i czym czlowiek glebiej sie zaglebia w temat rowerowy to chce coraz to cos bardziej wylajtowanego .A wiec na poczatku moja kariera zaczela sie oczywiscie od xcr i co bylem zadowolony jak cholera blokada na goleni kurcze cos sie tam uginal i moim zdaniem dla czlowieka zaczynajacego pzrygode z rowerem nie ma to znaczenia dopiero jak zaczyna jezdzic wiecej to dopiero ta roznice moze odczuc .U mnie czas pokazal na ta chwile albo dobry amor z wyzszej poki albo sztywny widelec lekki-rower.blogspot.com
MikeSkywalker Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 Inna sprawa, że niestety obecnie sztywny widelec to praktycznie coś dla koneserów To racja, popularne jeszcze parę lat temu crossy na sztywnych widelcach odeszły w niepamięć ale widziałem ostatnio kilka tanich rowerów na sztywnych stalowych widelcach. Nie pamiętam czy były to crossy czy MTB ale jednak były. Osprzęt miały równie kiepski ale z dwojga złego wolałbym takiego taniego sztywniaka. O ile jeszcze XCR to jakaś tam niska półka to te jeszcze tańsze konstrukcje są g*wno warte. Więcej z tym problemów niż pożytku. Mam gdzieś takiego M2025 w garażu, z litości wymieniłem go właścicielowi na mojego zużytego XCRa z luzami który okazał się lepszy bo choć ugina się średnio to chociaż nie zapada pod własnym ciężarem. Jeśli o opony chodzi to faktycznie, ważące tyle co do zjazdówki kloce to niezbyt dobry pomysł, ale jeśli 80-100 zł za komplet szybszych i szerszych opon to dużo to może lepiej chodzić na piechotę? Co do serwisu gwarancyjnego Rockridera/Krossa to wszystko jest na forum, tak samo jak pozytywne opinie na temat rowerów tej pierwszej marki.
Mod Team anarchy Napisano 17 Lutego 2015 Mod Team Napisano 17 Lutego 2015 MIKE TY taki jestes troche przemadrzalek A kolega @kidot to skromniś piszący tylko na bazie swoich doświadczeń i ..blogu? (apropos blogu: jak chcesz już podlinkowywać - rób to porządnie). Kross, kross i tylko kross.I ostatnia uwaga, drobna - porządek w wielkościach liter, oraz garść przecinków i kropek by się przydała, tak samo jak używanie polskich liter! Za brak poprawnej polszczyzny (lub choćby udającej poprawną) można zaliczyć karniaka
modrzew Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 Jeśli o opony chodzi to faktycznie, ważące tyle co do zjazdówki kloce to niezbyt dobry pomysł, ale jeśli 80-100 zł za komplet szybszych i szerszych opon to dużo to może lepiej chodzić na piechotę?Przy cenie roweru rzędu ~1000zł i podejściu "po co przepłacać i tak nie wykorzystam" to może robić różnicę
MikeSkywalker Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 W decathlonie w sumie nie byliśmy, będziemy musieli zajrzeć Ja bym poczekał aż autor a raczej autorzy tematu odwiedzą market i zerkną na Rockridery, będziemy dumać dalej. A nuż się spodobają? Nie raz na forum padło stwierdzenie że w ich cenie nie ma niczego lepszego.
Fragii Napisano 18 Lutego 2015 Autor Napisano 18 Lutego 2015 liter, oraz garść Przed "oraz" nie stawia się przecinka W weekend udamy się do decathlonu oraz do jeszcze paru sklepów rowerowych.Znaleźliśmy jeszcze coś takiego:http://grand-rowery.pl/pl/2015/mtb/rock-300jest to jakaś podmarka Krossa i właśnie w weekend jedziemy, zobaczyć jak to wygląda na żywo.
ILC Napisano 18 Lutego 2015 Napisano 18 Lutego 2015 Znaleźliśmy jeszcze coś takiego: http://grand-rowery.pl/pl/2015/mtb/rock-300 Według mnie nie warto, amortyzator, jeśli można to tak nazwać w tej cenie to totalny szit. Ogólnie rower złożony na najniższych grupach. Zdecydowanie lepiej wziąć tego Scud'a z trzeciego postu.
Mod Team anarchy Napisano 18 Lutego 2015 Mod Team Napisano 18 Lutego 2015 Przed "oraz" nie stawia się przecinka Wymcknęło się ,fakt @ Fragii,w sumie chłopaki dobrze radzą z tym decathlonem. To jest co prawda 300zł więcej (w sumie 600 za 4 koła) ale różnica jest spora. Już nie mówię o osprzęcie gdzie w rockriderze masz praktycznie cały napęd markowy (a to odczuwalnie przekłada się na przyjemność z jazdy) to rama ma mocowanie pod tarcze i to jest spora przewaga i myślenie na przyszłość (wszelkie ulepszanie w późniejszym okresie nie wiąże się ze zmianą kół i ramy). Pisałeś tu dołożę 100, tam 200zł i nagle się robi... Tylko, że jak w rowerze za 5000-10 000zł - sto, dwieście złotych nie jest żadną różnicą tak w przypadku roweru w okolicy 1000zł to przepaść.ps: gdybym miał 1000zł na rower szukałbym tylko po allegro i tylko używek. Nie raz widziałem rowery z przed 5-10 lat w stanie idealnym, których cena dziś oscylowała by w granicach 3 tys złotych. Taka moja mała digresione....ps2: A gdybyś zdecydował się na decthlona to za 2-3 miesiące kup ....nowe opony, lżejsze i "szybsze". Wtedy dopiero zobaczysz różnicę
kidot Napisano 18 Lutego 2015 Napisano 18 Lutego 2015 · Ukryte przez anarchy, 18 Lutego 2015 - OT jak ch,, i jeszcze jakiś wakance by się przydał koledze... Ukryte przez anarchy, 18 Lutego 2015 - OT jak ch,, i jeszcze jakiś wakance by się przydał koledze... anarchy pszecinkow brak poniewaz pisze z tabletu i aby dodawac kropki i przecinki musialbym drugie tyle czasu poswiecic ale my nie jestesmy na klasowce tylko mamy ludzia pomoc wybrac rower.Jaki Kross jakbys zajzal to tego bloga to bys mial pojecie o czy pisze i co ciekawe o Krosie to chyba nie mam nawet zadnej wzmianki po prostu sie podpisuje adresem bloga Dla mnie wazne jest 5 odpowiedzi od osob ktore uzytkowaly swoje produkty ktore polecaja poniewaz ich wiarygodnosc jest wieksza niz osob ktore na swoim koncie maja po 6000 postow odpowiadaja kopiujac wiadomosci z internetu i sa ekspertami.I nie martw sie o to czy dostane karniaka od tego tez sa ludzie ktorzy odpowiadaja za to a nie Ty ale pewnie chcialbys tez byc odpowiedzialny za to .Nie rozumiem chlopach zalozyl temat chce kupic rowery kazdy ma swoje propozycje ale zawsze zamiast ktos zaproponowac tylko swoja mysl i autor tematu zeby wybral to nie trzeba skrytykowac tego drugiego.Ale pewnie masz ze 20 lat i Twoja wiedza na temat jest ogromna
Fragii Napisano 23 Lutego 2015 Autor Napisano 23 Lutego 2015 Odświeżamy Otóż życie zweryfikowało że za 2000 ciężko będzie więc musieliśmy jednak nagiąć trochę granice. Zrezygnowaliśmy z Kandsa, ze względu na brak możliwości przymiarki i generalnie opinie słabo wypadały. Udało nam się w sklepie stacjonarnym dorwać dwa zeszłoroczne modele:http://www.kellysbike.com/INT/bikes-2014/mountain/hardtail-26/viper-30-grey/grey#.VOsguS4tcdV http://www.rowerymerida.pl/produkt705/juliet-10-v-rower-merida.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.