Skocz do zawartości

[2000-3000] MTB 5 modeli do wyboru

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Napisano

Najlepiej wychodzi kross. Romet ma koła 27,5" koła są one lepsze ale reszta osprzętu jest gorsza KTM różnią się tylko kolorami ramy. 

Wybrałbym krossa ale ostatnio nie ma on dobrych opinii jeśli chodzi o gwarancję. Jednak jeśli to jazda rekreacyjna to nie ma prawa się z nim nic dziać. 

Napisano

Witaj

Do jazdy rekreacyjnej każdy z tych rowerków będzie ok. A nawet powiedziałbym na wyrost.  Zależy co kto rozumie przez jazdę rekreacyjną? :thumbsup:

Osprzętowo też są porównywalne z drobnymi różnicami.  Romet jako jedyny ma koła 27,5" , więc jest najbardziej "na czasie". Aczkolwiek ma słabe manetki Acery 3x9 przełożeń, a nie jak w opisie 3x10.  Przy fajnej tylnej przerzutce slx manetki niższe o 3 klasy to niestety wg mnie porażka.

Kross i Romet mają powietrzne amorki i lepsze korby z łożyskami zewnętrznymi co wg mnie jest plusem.

Gdyby nie te manetki to Romet byłby moim faworytem. A tak to w zasadzie wybrałbym ten, na którym najlepiej się czuję.

Pozdrawiam

Napisano

Z podanych tylko i wyłącznie Romet ze względu na większe koło, przyszłościową ramę z główką w systemie tapered, czyli w razie późniejszej wymiany amortyzatora będziesz miał dużo większy wybór lepszych modeli. Manetki acera, fakt, zależy od nich jak końcowo działają przerzutki, jednak zawsze możesz sprzedać oryginalne a włożyć jakieś deore...

Górna granica założonego budżetu możesz dostać takiego Rometa http://allegro.pl/romet-rambler-r-line-29-4-0-xt-rock-shox-wyprzedaz-i5085694214.html

Jak kto lubi, ale masz koła 29", napęd 10 rzędowy, lepszy amortyzator, przerzutki, manetki i hamulce. Trudno znaleźć coś równie opłacalnego.

Napisano

Dziękuje Wam za poświęcony mi czas :thanks:    będę musiał się jeszcze trochę zastanowić. Chociaż powoli skłaniam się ku rometowi...szczególnie ten model 29er co polecił ILC jest kuszący :icon_cool:  natomiast w KTM podoba mi się głównie kolorystyka. Jak by ktoś jeszcze coś proponował to proszę dać znać :thumbsup:

Napisano

nie daj się wkręcić , że 26 cali to samo zło...

Dokładnie, sporo osób jeździ jeszcze na takim sprzęcie i będzie go kupować dalej bo plusów małego koła jest sporo, jednak patrząc na osprzęt promocyjnych 26" a rometa na 29" i z taperowaną główką skłaniałbym się zdecydowanie w stronę Rometa 

Napisano

Nie sugeruje się wielkością koła. Chociaż jestem ciekawy jak 29er sprawuje się w terenie (podjazdy, zjazdy itp) Miałem rower crossowy koło 28 i całkiem fajnie mi się pedałowało ale jeździłem nim przeważnie na równych, utwardzonych powierzchniach.

Napisano

Unibike w tym roku też poszedł za nowinkami i robi solidne rowery - w końcu dostępna taperowana główka ramy (gdyby w tamtym roku mieli takie ramy zastanawiałbym się nad Unibikiem)

Unibike Flite 29 - pewnie da się stargować cenę do założonego budżetu.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...