maciek1221 Napisano 2 Lutego 2015 Napisano 2 Lutego 2015 Witam, po poprzednim temacie, doszedłem do wniosku, że nie warto przerabiać moich Giantów MTB na rowery trekkingowe. Dały sobie radę na trasach typu Orle Gniazda i inne wyprawy, ale jednak można by szybciej i wygodniej, więc wybór pada na jakiś rower wyprawowy. Na wstępie kilka pytań: 1) Planuje trasy głównie szosa/ścieżki rowerowe, lasy w ogóle, ewentualnie drogi polne czy szutrowe, ale to też jak mnie złapie gdzieś taka ścieżka. 2) Rower będzie wyposażony w sakwy itd, mam ładowarki na dynamo i chciałem zapytać, czy lepiej wybrać dynamo w piaście czy dynamo butelkowe? Strasznie obawiam się oporów przy dynamie w piaście, czytałem o tym, że koło dużo mniej obraca się z takim dynamem w piaście i jest to przez cały czas, nie da się wyłączyć. 3) Trasy kilkudniowie z namiotem itp, ale to już chyba mówiłem . Mój wzrost to 178cm, GIANT Boulder rozmiar ramy M był dla mnie za mały, jeździłem na ramie L. Z tego co przeglądałem internety, to w oko wpadł mi Kands elite pro, strasznie mi się podoba, ale dynamo w piaście. Inny to kands maestro, ale chyba nie chcę crossa, bo skoro nie jestem w ogóle zainteresowany lasami itp, to po co mi coś, co dalej będzie przypominać MTB? Inny rower to Lazaro senatore v3, dynama nie ma, w sumie chyba spoko. Koła jakie mnie interesują to 28cali. Pozdrawiam i proszę o jakieś rady, linki, opinie co do dynamo itd. Zmieniam rower bo szykujemy się z dziewczyną na wyprawę do Norwegii i z racji wczesnego planowania, chcemy dopiąć wszystko na ostatni guzik .
Pablo59 Napisano 6 Lutego 2015 Napisano 6 Lutego 2015 Raczej bardziej dla dynama w piaście obawy budzi większa masa niż opory - co przy wyprawach ma mniejsze znaczenie wobec ciężaru wożonego bagażu. A da się wykorzystać jego pracę do ładowania np. baterii.
mdok Napisano 9 Lutego 2015 Napisano 9 Lutego 2015 Unibike robi solidne rowery wyprawowe, np. coś takiego http://www.expertbike.pl/unibike-expedition-gts-model-2014-p-162.html Zwłaszcza tego typu kierownica daje dużo radości na długiej trasie.
maciek1221 Napisano 11 Lutego 2015 Autor Napisano 11 Lutego 2015 Kolego mdok, nie zauważyłeś różnicy pomiędzy ceną 1200 a 2200zł? , ten proponowany unibike jest za drogi. Wybór jest prawie podjęty - lazaro sanatore v3 lub kands elite pro, teraz tylko pytanie - jakie dynamo jest lepsze. Butelkowe jest spoko, mało waży i zawsze można je odłączyć, a ładowanie baterii to maks 3 godziny dziennie. Lazaro dynama nie ma, ale to chyba mniej znana firma, mimo, że jest to rower identyczny jak kands. Kands dynamo ma, ale opory i waga dodatkowa mnie jakoś odstraszają.
Pablo59 Napisano 11 Lutego 2015 Napisano 11 Lutego 2015 w dziale "akcesoria rowerowe" jest cały wątek pt dynamo w piaście - nie ma co wyważać otwartych drzwi - poczytaj
mdok Napisano 11 Lutego 2015 Napisano 11 Lutego 2015 Faktycznie jest dużo droższy. Ale rower za 1500 zł wyprawowy, z sakwami... Do tego ta Norwegia Pod obciążeniem stawiałbym na rower z jednak lepszymi kołami, ale każdy jeździ tak jak mu budżet i noga pozwala
maciek1221 Napisano 12 Lutego 2015 Autor Napisano 12 Lutego 2015 Wątek o piaście w dynamie czytałem, od 1/3 wątku zaczyna się dyskusja o nie wiadomo czym...
MikeSkywalker Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Wniosek wszędzie będzie taki sam - dopiero dynamo w piaście jest na tyle wydajne żeby zasilić ładowarkę czy lepsze oświetlenie. Krótka piłka. Nie wiem co uda Ci się naładować z dynama "butelkowego" w 3 godziny ale będzie to na tyle mała pojemność że w zupełności zastąpi Ci ją odpowiedni powerbank.
maciek1221 Napisano 19 Lutego 2015 Autor Napisano 19 Lutego 2015 Zakupiłem Kands Elite Pro z dynamem w piaście i przerzutką alivio. Dzięki za udział w dyskusji, pozdrawiam .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.