Skocz do zawartości

[Do 2000zł] MTB do lasu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

I co z tego? Gdybyś miał chęć modernizować ten rower, ok. 26" wydaje się być złym pomysłem. Ale sam zaznaczyłeś, że nie zamierzasz nic z nim robić, nawet specjalnie serwisować. Ponadto jeśli przeciw stawiasz rower na kołach 27,5", z prostą główką ramy, V-kami i gorszym osprzętem, to o czym tu rozmawiać. Nie dość, że zalet brak, to jeszcze więcej problemów przy ewentualnej modernizacji. Lepsze dobre 26" niż nijakie 27,5.

Napisano

Przyjrzę się głębiej Rockrider-owi bo widzę że w niejednym podobnym temacie jest on polecany.Może faktycznie te 26" nie jest takie złe wszak kiedyś na takim w ciągle się jeździło i może to jest kwestia przyzwyczajenia się z powrotem do tego rozmiaru.

http://www.stylowyrower.com.pl/pl/kola-26-/198-head-x-shape-i.html

Jak wypada amortyzator oraz pozostały osprzęt??

Warto temu egzemplarzowi przyjrzeć się bliżej??

Napisano

Head - za drogo w porównaniu do tego, co oferuje Rockrider.

Kross - do skreślenia ze względu na to, co ma z przodu. XCT MLO to najniższa półka, widelec bez jakiegokolwiek tłumienia.

Jeśli jesteś w stanie naciągnąć budżet o 50zl, bierz Silverbacka. Jeśli chcesz wydać mniej Rockrider. Ciężko będzie znaleźć coś lepszego.

Napisano

Panowie pozwolą, że się wtrącę :) a co powiedziecie o kross level R2 2015? http://www.kross.pl/pl/mtb-xc-275/level-r2 chodzi mi przede wszystkim o stosunek jakości do ceny. przerzutka alivio tył więc niby bez szału ale ma chyba on niezły amorek i hamulce w tej cenie? + bardzo ładnie się prezentuje (o wiele lepiej na żywo niż na zdjęciu)

Napisano

Zygmunt mieszkasz w Poznaniu więc warto podjechać do kilku sklepów, przymierzyć się do roweru i ewentualnie ponegocjować cenę(przeważnie dają jakąś kwotę do wydania na akcesoria).

Możesz odwiedzić: markowerowery.pl na Al. Solidarności, Bicykl na os. Sobieskiego czy 2 Koła w Suchym Lesie. To tylko propozycje ale są to sklepy funkcjonujące od wielu lat.

Edit: zapomniałem że warto odwiedzić również Cyklotur przy stadionie Lecha.

Napisano

Ja tylko wtrące, że proponowany rockrider w decathlonie jest określany mianem serwisowego. MIałem osobiście, po 3 wizycie w serwisie (2 x zmiana łańcucha, wymiana kasety i przerzutki przedniej) wymieniłem na rockridera 8.1  (BTW którego 2 tygodnie temu mi ukradziono...). Łańcuch ciągle przeskakiwał między 8, a 9 przełożeniem. Nie wiem czy to kwestia słabego serwisu czy roweru ale wiem z rozmów, że te rowery wracają do naprawy notorycznie.

Napisano

Prościej będzie napisać, czego unikać.

Po pierwsze, wszelkiego rodzaju widelców typu Zoom, Enduro. W interesującej Cię półce cenowej chyba już niespotykane, ale lepiej wspomnieć.

Po drugie, RST z oznaczeniem ML. Blokada mechaniczna w jednej goleni, w drugiej sprężyna.

Po trzecie Suntourów z serii M i XCT oraz wszelkich posiadających oznaczenie MLO, tylko DS lub nieposiadających do wcale.

Minimum wydaje się być XCM LO/HLO/RL. Szału nie ma, ale jest chociaż hydraulika. Trochę lepiej XCR. Dziś już nie ma chyba XCR bez hydrauliki, więc w dowolnej wersji. Jeszcze lepiej gdyby był to XCR Air. I wyżej masz Raidona.

Hydraulika u RST to TnL lub OCR, ale niższe modele są raczej nijakie,a droższych nie spotkasz w tym przedziale cenowym.

Napisano

Dzięki za rady.Na kreśliłeś mi zarys tematu ale mam jeszcze pytanie odnośnie korb.Nikt na to nie zwracał uwagi czyli rozumiem że są do siebie porównywalny odnośnie rowerów w tym przedziale cenowym.Co do widelców to najlepiej jakby był XCR a jeśli będzie XCM to też tragedii nie będzie??

Co do hamulców to ze względu na specyfikę terenu a także to iż znam jazdę na rowerze z takimi hamulcami po tym terenie to raczej by mi pasowały V-ki z bardzo prostego powodu-brak jakikolwiek stromych oraz długich zjazdów ale jeśli już tarczówki to tylko hydrauliczne.Przerzutki mamy już przerobione.Jeśli dobrze kombinuję to zaczynam szukać roweru.Mam nadzieję że sklepy w Poznaniu mają większy wybór aniżeli to co mają w ofercie sklepów internetowych gdyż to jest porażka na całej linii.Leszno i Śrem wchodzą jeszcze w grę.No nic trza szukać.

Napisano

Są korby lepsze, są gorsze. Najlepiej wypadają korby Shimano, szczególnie mocowane na Octalink. Ale nawet jeśli będzie coś gorszego, nie ma sensu specjalnie wybrzydzać, jeśli ważniejsze części osprzętu będą lepsze.

Czemu nie V-brake?

1. Dziś archaiczne rozwiązanie

2. Słabsze od hamulców tarczowych

3. Wbrew pozorom hamulce tarczowe wymagają mniej opieki, szczególnie egzemplarze na olej mineralny - Shimano, Tektro

4. Na rynku brak lepszych widelców z pivotami niż XCM, więc z góry ograniczasz sobie wybór

Nie chcę Cię martwić, ale oferta i ceny sklepów internetowych są zwykle lepsze niż sklepów stacjonarnych. Choć oczywiście zdarzają się i końcówki serii, które gdzieś tam w sklepach pozostawały.

Napisano

Fenthin masz rację lepszy amor jest przy hamulcach tarczowych także i to już mam rozwiązane.Nie mogę przeboleć tego silverbacka że nie można go przymierzyć.Rama 18" powinna być dobra bo ten mój stary rower ma ramę 16" a nie jak wcześniej pisałem ramę 19"(źle odczytałem).Szukamy dalej. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...