Skocz do zawartości

[5000 - 5500] Pierwszy full

Pawlo85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Mam uprzejmą prośbę o pomoc przy wyborze pierwszego fulla, do tej pory jeżdżę na Krossie Hexagon X4, głównie lasy i górskie szlaki, poszukuje roweru do amatorskiej ale ambitnej jazdy górskiej, mój Kross na zjazdach z przyczyn oczywistych nie daje rady ;-).

Mam 193cm. wzrostu, waga 89 kg. 

W moim budżecie znalazłem kilka rowerów (26 i 27,5 cali), które mnie interesują, jestem bardzo ciekawy Waszych opinii na ich temat, jak również jestem otwarty na inne marki, których do tej pory nie brałem pod uwagę:

1.CTM Rocker Xpert http://rowbest.pl/ctm--rocker-xpert,4,gr,32,pr,4628.html

2. Bulls Wild Cup 2 http://www.bulls.de/pl/bikes/show/wild-cup-2/

3. Kellys SWAG 10 http://kellysbike.com/PL/rowery-2015/gorskie/fullsuspension/enduro-27-5/swag-10#.VMjbzmiG_zM

4. Rockrider 700 S http://decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-700-s-id_8289292.html

Okiem amatora wydaje mi się, że najlepsze wyposażenie w tej czwórce ma CTM, czy mam rację?

Będę wdzięczny za Wasze opinie i sugestie.

Napisano

Dzięki za podane propozycje, Gianty na pewno są świetne, niestety ze względu na cenę mogą być poza moim zasięgiem, przyznam, że ja zafiksowałem się mocno na amortyzatory RS i dość niechętnie patrzyłem na innych producentów (przy moim wzroście i wadze zależy mi na wytrzymałości, założyłem, być może błędnie, że RS da radę), a z tego co widzę, proponujecie różne opcje, jak choćby wspomniany Author Patriot Trail, będę zatem wdzięczny za informację, którym producentom amorów mogę zaufać?

Napisano

Na twoim miejscu w pierwszej kolejności zwrócił bym uwagę na ramę. 

Jeśli miał bym się upierać do twojej listy to wybrał bym Kellysa, z racji tego że rama ma Virtualny punkt obrotu.

Epixon (przynajmniej w starszych wersjach) miał genialny stosunek cena/jakość, więc raczej bym się o niego nie martwił.

RS produkuje świetne amorki, ale raczej od recona w górę;)

Napisano

Dzięki za podane propozycje, Gianty na pewno są świetne, niestety ze względu na cenę mogą być poza moim zasięgiem

Byłeś, pytałeś o cenę?? Katalog to cena wyjściowa do której trzeba dołożyć rabat. Masz niski budżet ale warto czasem dołożyć ten tysiak i mieć coś porządniejszego. Full to nie HT. Ja dostałem prawie 18% na tegoroczne roczniki. Ten Trance 3 z Sektorem jest na pewno u Dobosza w Myślenicach tylko nie wiem jaka rozmiarówka.

Zaraz będzie i tak te kilka stów drożej przez dolara.

Author ma za mały skok. Wprawisz się w jazdę i będzie Ci zaraz brakować a Kellys'a bym w ogóle nie brał pod uwagę.

Napisano

nie wiem czym sie sugerujesz że rs nie da rady 192cm wzrostu jak sie naubieram to ważę ok 110kg, i RS revelation akurat spokojnie sobie radzi na tyle działa fox...wydaje mi się że rs tomdobry wybór dobry dostęp do części serwisowych itd. Ja na Twoim miejscu uderzyłbym w gianta...co z tego że przekracza budżet, bez sensu skreślać rower skoro naaet nie wiesz jaki dostaniesz rabat na niego...więc idź do sklepu negocjuj a jak wtedy będzie za drogo to sobie daruj a nie skreślaj z góry.

Napisano

Może i zrezygnował, na pewno jego faworyt - CTM będzie za mały, nawet w największym rozmiarze 20,5" ... nie wiem ile chciał wydać na Bullsa który jest tylko wielozawiasem ... to co podał to niezła mieszanka ...

Napisano

W żadnym wypadku się nie rozmyśliłem, wręcz przeciwnie, za Waszą radą umówiłem się sklepie, żeby obejrzeć i  sprawdzić czy w moim budżecie zmieści się Giant Trance 27.5 3. Zarówno tak jak Wy, tak również we wspomnianym wcześniej sklepie Dobosz w Myślenicach polecono mi podczas rozmowy telefonicznej Gianta. Po wizycie dam znać, czy udało mi się z katalogowych 6799zł. zejść do poziomu, na który będę mógł pozwolić sobie już teraz, ale nawet jeśli to się nie uda, zdecydowałem już, że dozbieram tego tysiaka i zdecyduję się na ten model.

Napisano

Oglądałem w Myślenicach tego Trance i jest naprawdę nieżle. Tylko zdaj sobie sprawę zaraz podnoszą ceny. Tu pewnie tylko 2-3 stówy ale zawsze to coś. Przez telefon nie załatwia się takich spraw.

Napisano

A tak,po za tematem (może nie do końca).. Czy w giant trance 27.5 3 w przyszłości da się zamontować tylne koło z piastą 142/12? Bo obecna to 135mm.. Sam powoli rozglądam się za fullem z "rozwojową ramą".. ;-)

Napisano

A zdarza się czytać ze zrozumieniem?

Modele przeznaczone do zjazdów czyli Glory 0, 1, 2.

Giant jako jeden z niewielu dożywotnią gwarancją objął również rowery/ramy użytkowane zawodniczo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...