Skocz do zawartości

[napęd] wymiana przodu 8rz.

Januszsm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam.

jako, że muszę wymienić korbę, a mam trochę wolnych środków zastanawiam się nad troszkę większą modernizacją roweru.

rower mam Kross Hexagon x3 z 2012. trochę już jest zmieniony od nowości (z istotnych dla napędu rzeczy na tyle mam kasetę 8-rzędową).

jeśli chodzi o korbę to zastanawiam się nad

FC-M431 + suport = 170zł

albo  FC-M590 za 200zł ze wszystkim. chyba jest to lepsza opcja? długość 170 / 175 = 170 dla niższych?

do tego warto byłoby zmienić przerzutkę. myślałem o FD-M430. tylko ona jest z tego co widzę w 2 wersjach 8 i 9 rządowa. to ma znaczenie (tak jestem laikiem i nie wiem czy przy przedniej przerzutce ma znaczenie ile biegów mam z tyłu) czy tylko chwyt marketingowy?

ciąg uniwersalny- górny i dolny. czyli dobrze.

Konstrukcja: Top Swing (obejma montażowa poniżej przerzutki) - to jest jakiś ogólny stanadr? będzie mi pasowało?

myślałem za jednym razem wymienić manetki. obecnie mam klamkomanetki. warto przy tej opcji zostawać, czy lepiej mieć osobno klamki i manetki (z tego co wiem to jest to droższa opcja, ale lepsza przy wymianie)

Napisano

Mówią, że lepiej mieć osobne klamki i manetki, bo w razie jakby coś się zepsuło (albo po prostu chciałbyś zmienić którąś z tych części na lepszą) to nie trzeba od razu wymieniać całości.

Napisano

no właśnie z tymi osobnymi manetkami i klamkami to w razie czego łatwiej o wymianę. ale 3*8 nowe widzę tylko Acera. warto robić wszystko Alivio i manetki Acera, czy lepiej zostać przy klamkomanetkach i mieć wszystko Alivio. no może poza korbą, bo chyba FD-M430 jest zdecydowanie lepsza?

Napisano

Mam ten sam rower. Od razu współczuję zakupu - sam bardzo teraz żałuję. Ale co do tematu. Wymieniłem korbę na FC-M430. Polecam. Ty widzę chcesz M431, czyli z blatem 48T, wiec musisz dobrze dobrać przerzutkę, żeby Ci ją obsłużyła.

Napisano

Ja tam bardzo sobie chwale manetki Srama.

Sramy z Shimano nie bardzo współpracują z tego co czytałem.

Mam ten sam rower. Od razu współczuję zakupu - sam bardzo teraz żałuję.

aż tak z tym żalem nie przesadzałbym. dziś zapewne bym wybrał coś innego, ale 800zł za rower pierwszy od 10 lat, którym nie wiedziałem ile pojeżdżę... po prostu mniejsze ryzyko.

generalnie wymienić muszę suport. w związku z tym, że nie mam narzędzi, mam małą wiedzę w tym zakresie chcę to wymienić w serwisie. a że wymiana suportu jest praktycznie w tej samej cenie co wymiana korby, a korba nie wiem na ile starczy... po prostu nie wiem co zrobić ;) wymienić sam suport i jeździć ile się da, czy wymienić całość.

Napisano

Ściągacz do korby - 15 zł, klucz do suportu - 18zł. Żeby sobie suport wymienić nie trzeba żadnych większych umiejętności. Trzeba tylko pamiętać, że z obu stron odkręcasz do przodu roweru (gdy stoi normalnie na kołach). W zależności ile i gdzie jeździsz bardziej opłacalne może być kupno kluczy i wymiana w domu. Mi się szybko zwróciło. Ogólnie, jeśli korba działa dobrze to nie ma większej potrzeby na razie jej wymieniać. Zwykły wkład suportu dostaniesz od 20zl - i nie jest najgorszy.

Jak kupiłeś go za 800 to dobrze. Tyle jest wart max. Ja kupiłem za 1200 i dlatego żałuję.

Napisano

hamulce sam wymieniałem i regulowałem. regulacja przerzutek doprowadza mnie do szału ;)

po prostu nie wiem jak dużo można popsuć przy korbie ;) z drugiej strony nawet jakbym kupił trochę lepszy sprzęt + wysyłka to mi wyjdzie niewiele więcej niż za samą wymianę... do tego wystarczyłoby wymienić suport na razie, a później w razie potrzeby całość.

Klucz ściagacz do korb na kwadrat? suport 122,5?

• Mod Team
Napisano

po prostu nie wiem jak dużo można popsuć przy korbie

Skoro nie potrafisz wyregulować, obstawiał bym na niekompatybilność jednego z drugim :P

Napisano

Sramy z Shimano nie bardzo współpracują z tego co czytałem.

To jest manetka z uciagiem 2:1 wlasnie do przerzutek shimano.

Jako ciekawostke dodam ze 9 rzedowa manetke sram mozna ożenic z 10 biegowa przerzutka dynasys. Uciag linki taki sam.

Napisano

Skoro nie potrafisz wyregulować, obstawiał bym na niekompatybilność jednego z drugim :P

rąk z przerzutkami :)? generalnie nie chodzi o to, że "nie potrafię", tylko mnie to wkurza i wolę zająć się w tym czasie czymś innym. Korby nigdy nie zmieniałem / nie ruszałem. jeśli to faktycznie nie jest zbyt skomplikowane to może faktycznie lepiej wyjdzie kupić narzędzia i samemu to zrobić. tylko po prostu nigdy się za to nie zabierałem.

• Mod Team
Napisano

Aby przednia przerzutka pracowała jak należy ważne są:

pojemność przerzutki - taka sama jak korby

kąt rury podsiodłowej - by sie zgadzał z kątem przerzutki

odpowiednia długość osi suportu.

Do najważniejsze czynniki by bez problemów wyregulować przednią przerzutkę.

Napisano

o ile ściągacze do korb są "podobne" o tyle kluczy do suportu jest "od groma". np. do CAMPAGNOLO, Hollowtech , SHIMANO OCTALINK TRUVATIV NECO - to z pierwszych paru aukcji. nie wiem jaki mam suport fabryczny w Krossie (na pewno najtańszy). jaki kupić klucz, żeby to wszystko do siebie pasowało?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Neco maszynowy. wiem, że to nie jest najlepszy itp. ale akurat udało mi się znaleźć, jednego sprzedającego "ze wszystkim". jak mi się uda zmienić samemu to ten rok / dwa przejeździ, a później będę po prostu wymieniał korbę i suport na coś lepszego. chyba, że źle to wykombinowałem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...