czarek10m Napisano 16 Stycznia 2015 Napisano 16 Stycznia 2015 Witam. Wymieniłem ostatnio linkę w bmx'ie od tylnych hamulców i nie odbija. W pancerze wpuściłem odrobinę oleju silnikowego, nie był zbyt gęsty więc nie jest to jego wina. Możliwe jest to, że oryginalne pancerze są za długie? Jak tak, to w jaki sposób je skrócić? Co może być przyczyną, że ona nie odbija? Dodam, że są to hamulce typu v-brake. W załączniku dodaje zdjęcie podobnej linki (moja jest innej firmy). Z góry dziękuję i pozdrawiam.
czarek10m Napisano 17 Stycznia 2015 Autor Napisano 17 Stycznia 2015 Tak, inaczej się chyba nie da. Pancerze były już założone.
Tofi Napisano 17 Stycznia 2015 Napisano 17 Stycznia 2015 Kiedyś posanowiłem przeserwisować swoje v-ki, zrobiłem kropka w kropkę tak jak na instruktażu z youtube. Chodziły świetnie, całę dwa dni. Trzeciego dnia przestały. Winowajcą okazał się smar na pivotach, który po tych trzech dniach stężał od niskiej temperatury. A w jakim stanie są sprężyny? w miarę twarde, czy porozciągane? Kolejna sprawa, to czy ciągnąc linkę od strony hamulca możesz odbić bezproblemowo klamkę?
czarek10m Napisano 17 Stycznia 2015 Autor Napisano 17 Stycznia 2015 Sprężyny ustawiłem tak aby były najtwardsze i powiem Ci, że wina sprężyn to nie jest . No tak mogę, ale jest cieżko. Dodam, że jak były jeszcze nie założone to lekko pancerze suwały się po lince, a jak założyłem to w ogóle się nie cofa. Nie mogę hamować tylnym hamulcem, bo koło ledwo się kręci, trzeba użyć dużo siły żeby poruszyć kołem. Po zahamowaniu muszę ręcznie odbijać tą linkę ciągnąc za jej koniec.
Tofi Napisano 17 Stycznia 2015 Napisano 17 Stycznia 2015 No tak mogę, ale jest cieżko. Po zahamowaniu muszę ręcznie odbijać tą linkę ciągnąc za jej koniec. To w końcu linki luźno chodzą czy ciężko? Ruszałeś coś przy tej obręczy nad sterami? Co prawda tylko raz składałem BMX, ale pamiętam, że prawidłowe złożenie właśnie tych elementów było najtrudniejszym elementem. Tu masz na wszelki wypadek wilmik instruktażowy To co mi przyszło do głowy, to może podmieniłeś lewy kabel z prawym i nierówno żyro chodzi z powodu źle układających kabli (chociaż to bez sensu bo i tak ciąg powinien być ten sm dla lewej i prawej strony).
zekker Napisano 18 Stycznia 2015 Napisano 18 Stycznia 2015 Nie masz nigdzie zgiętego pancerza? Linka się gdzieś nie zagięła podczas montażu? Zdemontuj i sprawdź czy linka luźno chodzi. Generalnie trzeba prześledzić gdzie pojawia się opór.
czarek10m Napisano 18 Stycznia 2015 Autor Napisano 18 Stycznia 2015 To w końcu linki luźno chodzą czy ciężko? Ruszałeś coś przy tej obręczy nad sterami? Co prawda tylko raz składałem BMX, ale pamiętam, że prawidłowe złożenie właśnie tych elementów było najtrudniejszym elementem. To co mi przyszło do głowy, to może podmieniłeś lewy kabel z prawym i nierówno żyro chodzi z powodu źle układających kabli (chociaż to bez sensu bo i tak ciąg powinien być ten sm dla lewej i prawej strony). Te obręcze zostawiłem oryginalne. Co do tych kabli to jeden jest dłuższy. @zekker Nie, wszystko jest prosto. Spróbuje to zdemontować i sprawdzić.
Tofi Napisano 18 Stycznia 2015 Napisano 18 Stycznia 2015 Zwróć uwagę na wyregulowanie napięcia linek na żyro na poniższym filmiku widać jak wyglądają źle wyregulowane linki
czarek10m Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Napisano 25 Stycznia 2015 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi . Postanowiłem, że usunę całkiem tylny hamulec, koło i tak jest trochę krzywe więc nie dałoby się tego dobrze ustawić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.