Skocz do zawartości

[łańcuch] Camapgnolo C10, ale który?

Czarli0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czytałem pochlebne opinie o łańcuchu Capagnolo C10. Chcę kupić taki, ale dostępne 3 opcje zaczynająć od najdroższego:

- Record

- Centaur

- Veloce

Czy te pochlebne dotyczą werji Record?

Z góry dzięki za doprecyzowanie przez użytkowników.

Napisano

Z tego co gdzieś przeczytałem ich trwałość jest taka sama, a różnią się tylko powłokami.

Ale nich może to ktoś potwierdzi, kto widział wszystkie te łańcuchy.

Napisano

Ujeżdżam 3 łańcuchy Veloce i moja opinia jest jak najbardziej pochlebna. Wyciągają się zdecydowanie wolniej niż shimano, na którym jeździłem wcześniej i nie łapią rudej po jeździe w mokrych warunkach.

Co do record i centaur to są nieco lżejsze, record ma też drążone i chromowane sworznie.

Ja osobiście nie widziałem potrzeby dopłacania za nieco mniejszą wagę i jestem w pełni usatysfakcjonowany wersją veloce.  

Napisano

różnią się nie tylko powłokami ale i pinami  i pewnie czymś tam jeszcze, wiadomo im wyższa grupa tym pewnie lepszy i lżejszy, ale także dla portfela :)

veloce
650x650.jpg
centaur
650x650.jpgc

record
650x650.jpg

Napisano

Rozmawiałem z paroma osobami przed zakupem campy C10, którą to polecił mi tu kolega Rambol....Nie używałem wszystkich , jednak dwie osoby z pytanych tak i stwierdziły że nie ma sensu dopłacać - Veloce spokojnie styka!!!

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam pytanie. Czy z Capagnolo C10 nie będzie problemu przy kasecie 11-36 i korbie 24/38? Zastanawiam się czy kupić 1 C10 i drugi jakiś inny do zmiany, czy 2x C10? Macie jakieś rady odnośnie drugiego łańcucha na zmianę?

Napisano

Dzisiaj może potestuje 38-24x11-36 z Recordem.

Jaką masz kasete? W poprzednim rowerze po 2,5tys na jednym Recordzie napęd dalej był ok. Może zamiast zmian bardziej się opłaci zjechać kasete na jednej Campie?

Napisano

Wszystkie części są nowe nieużywane. Nie chcę zajechać sprzętu a wydłużyć żywotność ;-)

Zastanawiam się tylko czy warto w takim wypadku wydawać 2x ~150zł na łańcuch czy lepiej kupić jeden C10 a drugi np. tańszy Shimano.

Napisano

Musisz policzyć co się opłaca, czy lepiej co jakiś czas wymienić łańcuch i kasetę ewentualnie koronke w korbie czy kupić trzy łańcuchy, kasete i koronki co jakiś dłuższy czas.

Co do tanich łańcuchów to od fabrycznego KMC campa jest bardziej cicha i lepiej zmienia biegi.

• Mod Team
Napisano

Mam pytanie. Czy z Capagnolo C10 nie będzie problemu przy kasecie 11-36 i korbie 24/38? Zastanawiam się czy kupić 1 C10 i drugi jakiś inny do zmiany, czy 2x C10? Macie jakieś rady odnośnie drugiego łańcucha na zmianę?

Tak sie chłopie nie robi ... Albo dokupujesz drugi taki sam łańcuch albo taki o którym wiesz ze jest taki sam pod względem wytrzymałości. Inaczej kupa z tego może wyjść.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Tak sie chłopie nie robi ... Albo dokupujesz drugi taki sam łańcuch albo taki o którym wiesz ze jest taki sam pod względem wytrzymałości. Inaczej kupa z tego może wyjść.

Witam,

czyli rozumiem z tego, że jeżeli teraz mam łańcuch KMC do 10-stki, kaseta HG81-10 11-36 zębów i korba SLX FC-M672 40-30-22T to na zmianę powinienem zaopatrzyć się dwa lub trzy łańcuchy takie same...?! Czyli albo dokupić taki sam łańcuch KMC albo dwa Camapgnolo C10 a ten zamontowany obecnie odwiesić i wcale go niezakładać....

Napisano

Możesz kupić jakie chcesz. Nawet każdy inny. Ważne żeby kontrolować wydłużenie i zawsze przy zmianie zakładać najkrótszy.

Napisano

A co się stanie jak będą inne? Jakoś zawsze tak jeżdżę i jeszcze nic nie wybuchło, nogi mi nie urwało:P Żyję, jeżdżę i mam się dobrze, rower też. Przecież jak zawsze będziesz zakładał najkrótszy to musi to działać. Zresztą nawet jak masz 3 takie same to mogą wyciągać się w różnym stopniu i dobrze sprawdzić który jest najkrótszy przed zmianą.

Teraz też kupiłem sobie 2x C9 i 1x HG-93, z ciekawości, żeby sprawdzić czy rzeczywiście z tą wytrzymałością łańcuchów Campy to prawda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...