Skocz do zawartości

[korba] 40/22 czy nie przesada?

jogi109

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jak wyżej, czy wsadzenie zębatki 40t do młynka 22t to nie przesada? Będzie to w ogóle działać? 

Obecnie mam 36/22 i działa idealnie. Jeśli 40t nie wpasi, to zostaje mi 38 :(

Napisano

Chcesz żeby się zmieniło na raz o 18 zębów? Redukować to się będzie, ale w górę to nie wiem... 2 rzędowe przerzutki nie mają takich pojemności.

Istnieją korby 3 rzędowe o skrajnych zębatkach 40 i 22 i ten blat pomiędzy po coś jest.

Moim zdaniem odpowiedniejsza byłaby dla Ciebie korba 3 rzędowa, a nie siedzenie na siłę przy 2 rzędowej. Tym bardziej, że i tak pewnie potrzebujesz przerzutki 3 rzędowej. Chcesz koniecznie być modny czy wolisz liczyć gramy niż jeździć?

Napisano

A jak zestopniowaną masz kasetę? Nie lepiej przeliczyć wszystko od początku i skompletować napęd pasujący do potrzeb? Można dać przykładowo kasetę dziewiątkę 11-34 i do tego korbę dwurzędową 32-40 i biegów pod dostatkiem, a na najmiększym biegu wszędzie wjedziesz.

Napisano

Można dać przykładowo kasetę dziewiątkę 11-34 i do tego korbę dwurzędową 32-40 i biegów pod dostatkiem, a na najmiększym biegu wszędzie wjedziesz.

Nie każdy ma końskie kopyto, jeździ po płaskim, albo lubi ugniatać korby ;)

Napisano

Jak dwurzedowe przednie maja nominalna pojemnosc 16, to  i 18 obsluza swobodnie.

Co te dwa zabki wiecej mialyby zmienic? Jedyny problem jaki widze to tarcie lancucha na laczeniu wozka ale to tez w duzej mierze zalezy od kata podsiodlowki.

Podobnie jest z max wialkoscia obslugiwanych koronek przez tylne przerzutki. Praktyka pokazuje, ze mozna wiecej niz to co pisza.

Napisano

Chce być modny, liczę gramy, i poczułem wygodę dwóch biegów - szybkiego w dół i wolnego w górę. Wystarczy argumentów? :)

Mam przerzutkę 3 rzędową SLX tą jedną z nowszych chyba nawet 10rz. Kasetę 11-34. Docelowo bd to maratończyk, tak więc i kondycja będzie (w sumie już jest) maratońska. Z tego względu na pewno nastepna kaseta 11-32, a może nawet młynek 24. Musi być conajmniej te 0,85, bo mieszkam przy granicy południowej. ;)

Generalnie właśnie dyskusją się skończyła, bo przypomniałem sobie, ze mam widełki tak dość szeroko i nawet nie wiem czy 38T tam wejdzie :/ szkoda.

EDIT:

Chociaż z drugiej strony, kolega (podobno, na oczy nie widziałem) wjeżdża tam gdzie ja na 22/34 (ew. 22/30) na bodajże 30/34. Chociaż wtedy można pewnie zapomnieć o strefach tętna :D Noo i ja też wolę dużą kadencję (plus jest zdrowsza dla nóg).

Napisano

Można dać przykładowo kasetę dziewiątkę 11-34 i do tego korbę dwurzędową 32-40 i biegów pod dostatkiem, a na najmiększym biegu wszędzie wjedziesz.

Chyba nie wszędzie wjedzie z takim przełożeniem .

Wsp. 0.94 to raczej nie jest przełożenie do mocnej wspinaczki.

Ja dla przykładu mniejszą zębatkę mam 26 i kasetę 11-36T czyli przełożenie 0.72 a i z tym przy wspinaniu nie raz trzeba było dusić na pedały.

Ja proponował bym autorowi zmienić młynek z 22T na 26T , załadować wspomniane 40T i z kasetą 11-34 lub 11-36T biegów będzie pod dostatkiem.

Pozdrawiam !

Napisano

26T pozwoli Ci delikatnie podnieść przednią przerzutkę , będziesz miał zatem trochę więcej zapasu by zmieścić w prowadnicy przerzutki większą zębatkę.

Tak na PI*oko między 36T a 40T nie powinno być więcej jak 10mm różnicy w średnicy. Zorientuj się jakie są wymiary zębatek , maksymalna pojemność przerzutki , po przeliczaj sobie na spokojnie czy nie zawadzisz o widełki , a także czy na najmniejszej zębatce na kasecie i tej mniejszej na korbie mocny ukos łańcucha nie będzie powodował zahaczania o zęby większej 40-tki. Pozdrawiam !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...