Skocz do zawartości

[Adaptery] jakie do m615 i tarcz avida.

domingez

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zmienilem ostatnio hamulce z tektro hdc 300 na deorki m615. Tarcze 180/160mm tektro na avidy hs1 180mm. Problem w tym ze slad klockow na tarczy pokazuje, ze stykaja sie one na 3/4 powierzchni ciernej tarcz. Adapter na tyl musze na pewno dokupic. Myslalem zeby przeszlifowac przedni w miejscu stylu z widelcem wtedy zacisk wchodzilby troche glebiej. Reszte ewentualnie wyrownac podkladkami. Jaki adapter wybrac na tyl zeby bylo ok? Pozdrawiam

Napisano

na tył is pm 180 mm. Ja bym raczej nie szlifował adaptera. Zmieniłbym go bo to koszt około 20 zł. A najlepiej zrób zdjęcie adaptera i zacisku. Adapter od shimano czy od tektro ?

Napisano

Adaptery od hamulcow tektro. Zacisk po prostu moglby siedziec te kilka milimetrow nizej zwlaszcza ze klocki shimano sa mniejsze niz te tektro.

Napisano

Adapter adapterowi nie równy. Zastosuj oryginalny i będzie ok. Albo jeśli masz mocowanie pm pm w widelcu to daj 1 cm tuleje zamiast adaptera. I potem koryguj podkładkami. U góry dajesz 1 cm tuleje+podkładki (jesli koniecznie), a u dołu powinna wystarczyć tylko tuleja

Napisano

Adapter adapterowi nie równy. Zastosuj oryginalny i będzie ok. Albo jeśli masz mocowanie pm pm w widelcu to daj 1 cm tuleje zamiast adaptera. I potem koryguj podkładkami. U góry dajesz 1 cm tuleje+podkładki (jesli koniecznie), a u dołu powinna wystarczyć tylko tuleja

Niekoniecznie będzie ok. Hamulce Avid bb są obecnie stosowane z fabrycznymi adapterami - dwoma tulejami i klocek "bierze" tarczę za wysoko.

Można stosować tuleje, jak wyżej napisałem, rozwiązanie firmowe Avida przy połączeniu zacisku z mocowaniem w ramie typu pm. Jedna tuleja ma 17,5 druga 12,5 mm. 

Osobiście stosowałem taki patent z braku adaptera, parę lat temu.

Napisano

Ja wczoraj próbowałem zamiast mojego adaptera. Zmierzyłem sobie go i od góry tulejka powinna wynosić 15 a u dołu 8/9. Ja zastosowałem u dołu 1 cm a u góry 1 cm + podkładke półkulistą i było ok. Klocki idealnie działały na tarczy. U góry dałem tą podkładkę dlatego że tarcza była na styk z zaciskiem i by o niego tarła

Napisano

Dzialac dzialaly ale prawde mowiac tam wystepuja spore sily podczas hamowania i na dluzsza mete balbym sie takiego rozwiazania. Wezme obecny adapter do sklepu rowerowego i porownam z shimano. Roznica powinna byc widoczna golym okiem.

Napisano

Adapter Shimano na bank będzie pasować do hamulców Shimano :) Można psioczyć na Japończyków ale ich części do siebie pasują ...

Napisano

Zgadza sie. Wczoraj zalozylem adaptery shimano. Teraz klocki pokrywaja tarcze w 85-90%. Wiecej nie chce mi sie juz kombinowac. Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Moral dla potomnych, ktorzy beda szukali odpowiedzi na podobne pytanie - sa adaptery i adaptery ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...