domingez Napisano 31 Grudnia 2014 Napisano 31 Grudnia 2014 Witam, zmienilem ostatnio hamulce z tektro hdc 300 na deorki m615. Tarcze 180/160mm tektro na avidy hs1 180mm. Problem w tym ze slad klockow na tarczy pokazuje, ze stykaja sie one na 3/4 powierzchni ciernej tarcz. Adapter na tyl musze na pewno dokupic. Myslalem zeby przeszlifowac przedni w miejscu stylu z widelcem wtedy zacisk wchodzilby troche glebiej. Reszte ewentualnie wyrownac podkladkami. Jaki adapter wybrac na tyl zeby bylo ok? Pozdrawiam
Bejker Napisano 1 Stycznia 2015 Napisano 1 Stycznia 2015 na tył is pm 180 mm. Ja bym raczej nie szlifował adaptera. Zmieniłbym go bo to koszt około 20 zł. A najlepiej zrób zdjęcie adaptera i zacisku. Adapter od shimano czy od tektro ?
domingez Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Napisano 1 Stycznia 2015 Adaptery od hamulcow tektro. Zacisk po prostu moglby siedziec te kilka milimetrow nizej zwlaszcza ze klocki shimano sa mniejsze niz te tektro.
severian Napisano 1 Stycznia 2015 Napisano 1 Stycznia 2015 Kup sobie po prostu adapter shimano.Dziwi mnie,że chcesz w ten sposób kombinować przy hamulcach...
domingez Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Napisano 1 Stycznia 2015 Czy adapter shimano wylecza ta przypadlosc? Myslalem, ze adapter to adapter...
Bejker Napisano 1 Stycznia 2015 Napisano 1 Stycznia 2015 Adapter adapterowi nie równy. Zastosuj oryginalny i będzie ok. Albo jeśli masz mocowanie pm pm w widelcu to daj 1 cm tuleje zamiast adaptera. I potem koryguj podkładkami. U góry dajesz 1 cm tuleje+podkładki (jesli koniecznie), a u dołu powinna wystarczyć tylko tuleja
domingez Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Napisano 1 Stycznia 2015 Nie bede kombinowal juz tym tulejami. Tam sa za duze naprezenia zeby sie w to bawic [emoji14] zamowie adaptery.
tobo Napisano 1 Stycznia 2015 Napisano 1 Stycznia 2015 Adapter adapterowi nie równy. Zastosuj oryginalny i będzie ok. Albo jeśli masz mocowanie pm pm w widelcu to daj 1 cm tuleje zamiast adaptera. I potem koryguj podkładkami. U góry dajesz 1 cm tuleje+podkładki (jesli koniecznie), a u dołu powinna wystarczyć tylko tuleja Niekoniecznie będzie ok. Hamulce Avid bb są obecnie stosowane z fabrycznymi adapterami - dwoma tulejami i klocek "bierze" tarczę za wysoko. Można stosować tuleje, jak wyżej napisałem, rozwiązanie firmowe Avida przy połączeniu zacisku z mocowaniem w ramie typu pm. Jedna tuleja ma 17,5 druga 12,5 mm. Osobiście stosowałem taki patent z braku adaptera, parę lat temu.
Bejker Napisano 1 Stycznia 2015 Napisano 1 Stycznia 2015 Ja wczoraj próbowałem zamiast mojego adaptera. Zmierzyłem sobie go i od góry tulejka powinna wynosić 15 a u dołu 8/9. Ja zastosowałem u dołu 1 cm a u góry 1 cm + podkładke półkulistą i było ok. Klocki idealnie działały na tarczy. U góry dałem tą podkładkę dlatego że tarcza była na styk z zaciskiem i by o niego tarła
domingez Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Napisano 1 Stycznia 2015 Dzialac dzialaly ale prawde mowiac tam wystepuja spore sily podczas hamowania i na dluzsza mete balbym sie takiego rozwiazania. Wezme obecny adapter do sklepu rowerowego i porownam z shimano. Roznica powinna byc widoczna golym okiem.
severian Napisano 3 Stycznia 2015 Napisano 3 Stycznia 2015 Adapter Shimano na bank będzie pasować do hamulców Shimano Można psioczyć na Japończyków ale ich części do siebie pasują ...
domingez Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Napisano 3 Stycznia 2015 Zgadza sie. Wczoraj zalozylem adaptery shimano. Teraz klocki pokrywaja tarcze w 85-90%. Wiecej nie chce mi sie juz kombinowac. Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Moral dla potomnych, ktorzy beda szukali odpowiedzi na podobne pytanie - sa adaptery i adaptery
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.