olek320 Napisano 21 Grudnia 2014 Napisano 21 Grudnia 2014 witam mam problem z zamontowaniem sterów nie wiem jaka kolejność
olek320 Napisano 21 Grudnia 2014 Autor Napisano 21 Grudnia 2014 mam taka podkładke plastikowa nie wiem co z nia zrobić mam taki pierscien metalowy i taka miske na łozysko na góre jak by taka plastikową podkładke ochronna i pierscien metalowy nie wiem gdzie to dac
rodszyld69 Napisano 21 Grudnia 2014 Napisano 21 Grudnia 2014 http://www.forumrowerowe.org/topic/2574-stery-jak-zamontowac-stery/
severian Napisano 21 Grudnia 2014 Napisano 21 Grudnia 2014 Wymiana sterów to jakieś 20 zeta,może ciut więcej.Zrobią to na poczekaniu w 15 minut.Zastanawiam się czy w tym przypadku naprawdę warto oszczędzać skoro zupełnie nie ogarniasz tematu?Tym bardziej,że przez źle zamontowane stery możesz zrobić sobie kuku bądź uszkodzić ramę.
rodszyld69 Napisano 21 Grudnia 2014 Napisano 21 Grudnia 2014 Wymiana sterów to jakieś 20 zeta,może ciut więcej.Zrobią to na poczekaniu w 15 minut. Ale tak to się nie nauczy a tak spokojnie przeczyta trochę na ten temat i powoli będzie składał. W ten sposób nabędzie jedną umiejętność więcej, kiedyś musi być ten pierwszy raz
djzatorze Napisano 21 Grudnia 2014 Napisano 21 Grudnia 2014 Daj porządne zdjęcie, bo na tym widać że masz jakieś stery i jakiś widelec, żadnych szczegółów... Niedobrze że gwiazdka leży sobie na stole - jeżeli nie ma jej w rurze widelca, nabij ją. Jeżeli jest już tam jakaś to nową zostaw w spokoju. Nie wiadomo czy w główce ramy nabite masz miski sterów - jeżeli nie, nabij je. Żeby złożyć stery do kupy to tak: na widelcu widzę masz już bieżnię, dobrze. Na nią daj wianek kulkami do góry. Potem wsadzasz widelec do ramy, w której powinieneś mieć nabite wcześniej miski sterów. Od góry ramy wsadzasz wianek kulkami w dół. Na to dajesz metalową bieżnię, prawie identyczną do tej założonej na widelec na zdjęciu. Potem uszczelka (prawdopodobnie to co jest na zdjęciu najbardziej na dole). Potem wpychasz plastikową podkładkę - ona jest jakby klinem między rurą widelca a bieżnią łożyska. "Ostrym" jej końcem w dół. Potem płaska metalowa podkładka, która ma za zadanie dociskać mocniej plastikową w dół. Na to już możesz dawać mostek, ewentualnie dać pod mostek kilka podkładek - brzeg rury widelca ma być około 3 mm poniżej brzegu mostka. Na koniec aplikujesz od góry kapsel ze śrubą i skręcasz dość mocno, potem luzujesz do momentu braku żadnych oporów przy obrocie kierownicą. KONIEC.
olek320 Napisano 6 Stycznia 2015 Autor Napisano 6 Stycznia 2015 co zrobic jak mam luzy widelec sie rusza troszeczke
djzatorze Napisano 6 Stycznia 2015 Napisano 6 Stycznia 2015 Dwie możliwości: 1) zamieniona dolna bieżnia z górną, 2) źle wciśnięty pierścień klinowy (ten dociskany płaską podkładką z góry).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.