Skocz do zawartości

[Pedały] Platforma+SPD do Enduro

Gość rider89

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rider89
Napisano

Proszę o radę co do wyboru pedałów platformowych z zapięciem SPD do Enduro. Wiem, że są takie tematy czytałem, ale są one dość stare, a w budowie obecnych pedałów mogło się coś pozmieniać. Nadmiar wiedzy nikomu nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie pozwoli rozwiać szereg wątpliwości.

Na ten moment jeżdżę na pedałach VP-X82 (pedały jednostronne SPD - łożyska maszynowe) + bloki VP + buty Scott Comp MTB. Pedałom nie mogę nic zarzucić, lecz chciałbym przesiąść się na coś z większą platformą tutaj mam odczucie, że jest ona odrobinę za mała (niewielka powierzchnia podparcia buta) głównie na zjazdach w pozycji stojącej.

Czytałem, że dobrą renomą cieszą się pedały Time Z, ale są też inne firmy: HT, Mavic, Crank Brothers, inne?. Ktoś coś może polecić z własnego doświadczenia/praktyki?.

Potrzebuję pedałów bezawaryjnych, w miarę pancernych (moja waga to 105kg), bez tendencji do problemów z wpinaniem/wypinaniem w błotnistym terenie.

• Mod Team
Napisano

Z i tylko Z. We wszystkich moich terenowych rowerach...

Szczególnie, ze moje kolana do najsprawniejszych nie należą i ich spory luz roboczy dodatkowo mi pasuje.

Mam wersje Z-Freeride i Z-Control.

Aktualnie nomenklatura Time nieco się zmieniła.

Z-Control to teraz ATAC DH4.

Z-Freeride wypadły zupełnie, za to dostepna jest cała rodzina MX. Osobiście wybrałbym ponownie ATAC DH4 gdyż maja aluminiowe platformy, MX kompozytowe.

Użytkowane z butami Shimano AM50.

Również z własnego doswiadczenia odradzam wszelkie wynalazki pod znaku Crank Brothers.

Szacunek...

I.

Gość rider89
Napisano

Dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze jedną wątpliwość. Buty MTB z blokami (przynajmniej moje) mają plastikowe nazwijmy to umownie kolce na krawędzi podeszwy (blok wystaje ponad nie minimalnie). Czy nie będzie z tym problemu? Po zdjęciach (jakichkolwiek polecanych przez Was pedałów) widać, jakby platforma była na równi z mocowaniem bloku.

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Z Zetkai nie miałem żadnych problemów z nastepujacymi butami:

Szpec Defroster, Shimano AM50, Shimano SH-M088, DHB M1.

Żadnych problemów, konieczności docinania i rzeżby w bieżniku.

Fakt-faktem do AM50 musiałem sobie zorganizować dłuższe szrubki do bloków, gdyz standardowe słabo siegały do gniazd.

Szacunek...

I.

Gość rider89
Napisano

Przegrzebałem trochę starych, trochę nowszych tematów i skłaniam się do kupna pedałów Time'a (średnio wychodzi, że są najcześciej polecane/kupowane).

Opcje:

1. Time - Z ( cena 230zł);

2. Time - DH4 (stara nazwa Z - Strong)  (cena 370zł);

Warto inwestować w te droższe? Mają już regulację.

• Mod Team
Napisano

Pytanie jakie te Z...

Z -Freeride nie miały regulacji, Z-Control miały. Mam obydwie wersje i przyznam szczerze, że nigdy nie czułem potrzeby regulowania czegokolwiek...

A w kieszeni zawsze zostanie 140 ziko...

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

Siła wpięcia/wypięcia... Za to niby ma odpowiadać ona mała szrubka wpoprzek pedała.

Co do regulacji kata wpiecia/wypiecia to zależy to od bloków i w obu przypadkach jest tak samo. W jedna strone 13 w druga 17st.

Uważam, że dopłacanie 140ziko za wątpliwej przydatności regulacje siły wpięcia/wypięcia - nigdy nie używałem pomimo , że mam - jest pomyłką.

Szacunek...

I.

Gość rider89
Napisano
Siła wpięcia/wypięcia... Za to niby ma odpowiadać ona mała szrubka wpoprzek pedała.

Wiem w większości pedałów z regulacją jest taka śrubka (różnie umiejscowiona, zależy od producenta).

Uważam, że dopłacanie 140ziko za wątpliwej przydatności regulacje siły wpięcia/wypięcia - nigdy nie używałem pomimo , że mam - jest pomyłką.

Tutaj trudno mi się z Tobą zgodzić, w pedałach które mam używam takowej regulacji i sobie chwalę warunki takie jak:

1. Luzując śrubkę mam większy luz (zaleta w górach);

2. Dokręcając śrubkę mam but sztywniej osadzony (zaleta na asfaltowych dojazdach)

Co do pedałów Time'a, nie mam pojęcia z jaką siłą (w pedałach bez regulacji) "dospawany" jest but, dlatego polegam na Waszych opiniach :)

• Mod Team
Napisano

Mówisz masz... Jeden lubi młynarza, drugi woli córkę młynarza :)

Ja jestem z tych co ustawiają raz i nie wracają do zabawy śrubeczkami, pokrętełkami itp...

Jak używasz to bierz z regulacją.

Szacunek...

I.

Gość rider89
Napisano

Ja wolałbym córkę młynarza :thumbsup: . Nie kręcę śrubkami co wyjazd i może fabryczne ustawienie faktycznie będzie dobre, a w kieszeni zostanie jeszcze grosz? Muszę przeszpać się z tematem :D .

Gość rider89
Napisano

Rozum podpowiada (w kontekście ceny) "weź Time Z, ale oczy wzięłyby Time DH4" :laugh:  Trop już mam właściwy, zakup na przyszły rok przewidziany także wezmę to co będzie w zasięgu mojego portfela.

Dziękuję za pomoc. :yes:

• 2 tygodnie później...
Napisano

ja jeżdzę na starych time alium atac 2005 są nie do zaania

obecnie 102,5kg ale przez pewien czas było i 120

zima lato błoto bez problemu

regulacja nie potrzebna

bierz time Z sam chce kupić na wiosnę byly przed świętami za 50zeta używane ale żyd jestem i nie brałem teraz załuję

jeden problem to bloki

są drogie bo ok 70zeta

Gość rider89
Napisano

Chę kupić Time Z...ale, są Time Z (Freeride) i Time Atack DH4 (stara nomenklatura Z Strong z regulacją). Nigdy nie miałem do czynienia z tymi pedałami i do końca nie jestem pewien czy powinien iść w te z regulacją czy te bez w zupełności mi wystarczą. Fajnie, że piszecie, polecacie...no ale jeden poleca to, drugi co innego...i co tu później wybrać? A różnica w cenie jest znaczna bo ponad stówę na korzyść standardowych Z'etek.

• 4 tygodnie później...
Gość rider89
Napisano

Jako, że Tajwańczycy :002: dokręcają już ostatnie śruby w moim przyszłym nowym rowerze czas podjąć decyzję i zakupić pedały. Wybrane dwa modele, tylko nie wiem na, które się zdecydować.

http://allegro.pl/time-atac-dh4-pedaly-dh-fr-wysfreee-i4982532850.html

http://allegro.pl/time-z-pedaly-enduro-mtb-dh-wysfreeee-i4982532858.html

Główną różnicę widać - cena. Kolejna to regulacja sprężyny i tutaj zaczyna się moja zagwózdka.

Gość rider89
  • Mod Team
Napisano

Oba modele bez regulacji twardości wpięcia...

Jedyna różnica to rok produkcji. W pewnym momencie Time zmienił troche krój literek i kolor napisów.

Nie dam sobie głowy uciąć ale te z białym i z czerwonym nie różniły się niczym poza wyglądem...

Szacunek...

I.

Gość rider89
Napisano

To jaka jest dobra cena za używki? Potarguje się, może coś wysępię :yes:

Napisano

Około 50-60 zl musisz dokupic bloki ok 75 z przesyłką

nie potargujesz się, próbowałem, sam chcę kupić ale nie odpowiadają na maila. A jak mam dać 130 plus bloki plus przesyłka to dokładam kilka zł i mam Nowe. Tych kolesi chyba pogrzało z tą ceną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...