Skocz do zawartości

[napęd] Wolnobieg ociera o ramę

voot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów,

Mam do Was pytanie związane z wymianą napędu. Chciałem wymienić w moim rowerze cały napęd i przerzutkę tylną, zakupiłem zatem wolnobieg 7 rzędowy, korbę, manetkę tylną, łańcuch no i przerzutkę.

Wszystko było ok do momentu założenia łańcucha, wtedy zauważyłem, że na najwyższym biegu (7) łańcuch ociera o ramę, ale gdy dokręciłem koło okazało się że już nie tylko łańcuch ale i najmniejsza zębatka ociera o ramę.

Wcześniej miałem wolnobieg 6 rzędowy, ale czytałem że nie powinno być problemu z siódemką. Jest możliwe że za słabo dokręciłem wolnobieg i w tym jest problem? Mam nadzieję że nie bedę musiał znowu wymieniać wolnobiegu na 6 rzędowy.

Napisano

Masz piastę o rozstawie śrub 130 mm, a dla wolnobiegów 7 rzędowych powinna być o rozstawie 135 mm i stąd problem.

Można "przerobić" piastę dodając po 2,5 mm podkładki z obu stron (żeby koło było nadal na środku) i problem zniknie, ale przy wkładaniu będziesz musiał rozginać widełki, które są pod piastę 130 mm. Ramie nie powinno to zaszkodzić, aczkolwiek przy aluminiowej powinno się uważać.

Napisano

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź, za jakieś pół roku chciałem wymienić piastę i wolnobieg na kasetę (przy okazji wymienić trochę zardzewiałe już szprychy), ale wychodzi na to, że przed tym przydałaby się nowa rama :/ nawet nie pomyślałem żeby sprawdzić rozstaw widełek w ramie przed zakupem części.

Napisano

Niektóre piasty, np. Shimano FH-RM30 mają od strony nie-napędowej tuleję dystansową 10 mm. Można ją wyjąć i zamontować po obu stronach dwie tuleje 5 mm. Wolnobieg odsunie się od ramy i nie trzeba będzie nic rozginać. Trzeba będzie za to przeciągnąć koło na szprychach, żeby znów było na środku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...