Skocz do zawartości

[Kaseta] Czy nakrętki od kaset Shimano 770 oraz 980 są aluminiowe a niższych modeli stalowe?

AntyIdiota

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prosta spawa: czy nakrętki od kaset 770 oraz 980 są aluminiowe a niższych modeli stalowe? Gdzieś spotkałem się z opinią, że w sumie to XT jest lżejsze od SLX przez tę nakrętkę. Dziś montowałem sobie nową HG-81(SLX) i faktycznie ta nakrętka dużo waży.

Napisano

Odpowiedz też prosta bo tak mają nakrętki blokujące z alu. 770-ka na pewno taką ma. Ma ją także 10-wa SLX więc jak tyle u Ciebie waży to już mniej nie będzie ;)

Napisano

W 9-owej SLX'a na bank jest alu bo mam ją w rękach. Nie sądzę aby cokolwiek zmienili w 10-owej ale głowy nie dam.

Co do wagi to mam też w rękach nakrętkę z 8-ki LX'a, stalową i różnica jest ale to dosłownie kilka gram.

Napisano

http://www.performancebike.com/bikes/Product_10052_10551_1134801_-1_400186__400186

To byłaby to dziwna wersja, slx'y mają nakrętkę stalową (sprawdziłem to w pracy w opakowaniu fabrycznym).

Aluminiowe locki są zarezerwowane dla dwóch najwyższych grup Shimano szosowych i mtb.

Prosta spawa: czy nakrętki od kaset 770 oraz 980 są aluminiowe a niższych modeli stalowe? Gdzieś spotkałem się z opinią, że w sumie to XT jest lżejsze od SLX przez tę nakrętkę. Dziś montowałem sobie nową HG-81(SLX) i faktycznie ta nakrętka dużo waży.

Pająk slx'a spina trzy największe zębatki, xt 6. Stal zębatek podmieniona na ramiona pająka waży więcej. Trzebaby się też przyłożyć okiem do ilości otworów odciążających w poszczególnych koronkach.

Napisano

No nie wiem @tobo co o tym sądzić tym bardziej, że gdzie nie spojrzysz na opis 9-owej to wszędzie pisze alu. Moja to "staroć" bo to zapasik na ciężkie czasy.

Napisano

Tylko że na każdym z tych zdjęć jest kaseta slx z nakrętką stalową.

Mam w pracy sporo takich kaset (9tki używane w rowerach hybrydowych, 11-28) i kasety te na pewno mają pierścień stalowy.

Shimano używa aluminiowych w xt, xtr, ultegrze i dura ace.

Grupy szosowe korzystają w wielu przypadkach z tych samych materiałów i technologii co mtb. Gdyby slx miał nakrętkę alu to 105tka też.

Jeśli masz nakrętkę alu do slx'a to powinien być na niej "grawer" (nie wiem dokładnie jaką technologią nanoszone są napisy), na stalowej naklejony jest pasek z opisem, można go zdjąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...