Skocz do zawartości

[Siodełko] Adamo czy Specialized - bardzo długie dystanse

lenar87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witajcie,

aktualnie jestem użytkownikiem Specialized Henge (rower crossowy z lemondką), na którym przejechałem w tym roku parę tysięcy kilometrów. Przejechałem m.in. 750km w 4 dni na wyprawie i nie było z nim żadnego problemu (zakup po pomierzeniu się w AirBike'u przy KEN w Warszawie). No może tyle, że za późno zacząłem stosować sudocrem i skóra z tyłka schodziła przez tydzień :D. Ogólnie kocham to siodełko, jest to pierwszy produkt Speca jaki mam i wiem, za co zapłaciłem.

Aktualnie zacząłem przygotowania do nowego projektu - 800km w jak najkrótszym czasie. Sprint to nie będzie, zawodnikiem typu ludków startujących w 1008 nie jestem, wierzę jednak, że uda się w 40-48h... w związku z powyższym zacząłem do swojej nowej szosy poszukiwać odpowiedniego siodełka na taki wypad. Zastanawiam się nad Specialized Romin Evo, które polecano mi już przy moim pierwszym rowerze czy może coś z oferty Adamo. Mam dość szeroki rozstaw kości (łapałem się w tabelkach Speca na największe rozmiary) i uniwersalny rozmiar produktów tego ostatniego producenta trochę do mnie nie przemawia. Poza tym, nie wiem czy na taki dystans i praktycznie permanentny wysiłek (oraz siedzenie w siodle) jakiś wpływ ma posiadanie noska czy też nie? Ma to jakieś negatywne/pozytywne przełożenie na komfort?

Napisano

Siodełko ciezko doradzic. Jednemu lezy jedno, dla drugiego jazda na nim to katorga. Na moje trzymaj sie tego co masz mniej wiecej sprawdzone i tego co mozesz sprawdzic. To niestety wyjdzie dopiero w praniu. Przed jazda wlasciwa postaraj sie o jak najlepszy test, zeby nie bylo niespodzianek w trakcie. Ja bym zaczal od tego speca, jak by nie lezalo, zwrot lub sprzedaz i proba drugiego lub kolejnego do skutku.

Napisano

Nie no spokojnie z tą skórą :) delikatne odparzenia przy spędzeniu na nim co trzeciej godziny w ciągu 4 dni to dla mnie żaden problem. Też skłaniam się do Speca - BD chyba w moim przypadku działa. Czemu chcę zmienić? Bo Henge nie jest przeznaczony do maks pochylonej pozycji to raz, a dwa nie mam zamiaru przekręcać siodełka w zależności od tego czym chcę się aktualnie wybrać na wyjazd... 

Napisano

Skoro wspominasz o Airbike, to zakładam że jesteś z Wwy.

Jeżeli tak, żaden problem udać się do Airbike, poprosić o pomiar dupska i dobranie czegoś podobnego do Henge.

To samo możesz zrobić w BDC pod kątem Selle Italia.

Aczkolwiek jeżeli coś jest dobre to jest dobre i raczej bym nie zmieniał.  Zważywszy jak trudno czasem dobrać siodełko, trzymałbym się tej zasady jeszcze mocniej ;)

Napisano

Z Wawy nie jestem, ale przebywam w okolicach KEN dość często. Już tam mierzyłem "dupsko", choć pewnie jak już tam będę to zmierzę sobie jeszcze raz. Zakładając ten post raczej chciałem zasięgnąć opinii, czy takie siodełka Adamo, w warunkach jakie mam zamiar go użytkować, mogą być wyraźnie i niezaprzeczalnie lepsze niż Spec. Nikt tego do tej pory nie napisał, żatem zakładam, że tak nie jest i jest to dla mnie jasna informacja, że mogę iść nadal w Speca, bez poczucia że jakbym wybrał Adamo to na 99% byłoby zdecydowanie lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...